Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2008 10:01 - Политическият модел в България
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 2007 Коментари: 5 Гласове:
0



ВОЛЕН СИДЕРОВ: PR акцията на президента Първанов е демагогия

Този, който е на власт, не трябва да променя правилата, защото ще ги направи само в своя изгода

Имаше една огромна рекламна акция на БКП, при която хората трябваше да останат с чувството, че нещо се прави в България, че нещо ще тръгне по нов начин, след което милиони българи останаха излъгани. Смятам, че сега се повтаря същото. Разбира се, историята се повтаря според вашия класик само като фарс, но мисля, че сега се повтаря същата част. Присъствахме на една рекламна акция на господин президента, с която трябва да се внуши на хората, наблюдаващите и служещите, че ще се реши нов политически модел. Кой е новият политически модел? Сега живеем в парламентарна демокрация или поне така се твърди. Какъв друг политически модел искате, господин президент? Автокрация, тоталитаризъм, военна хунта? За последното впрочем няма ресурс, тъй като унищожихте армията! Какъв друг политически модел е възможен? Искате нов политически модел или реформи в политическия модел. Според мен политическият модел се определя от идеите, програмните намерения и тяхното изпълнение, не от избирателната система.
Виждам една опасност да се говори само за детайли от избирателната система. След малко експертите ще се включат с безброй подробности по един или друг вид система и в крайна сметка това ще измести основния въпрос на деня. Така стана и през 1990 година. Тогава вместо да се обсъжда икономическия модел, който трябваше да се гради в България от този момент нататък, се говореше за разтурване на ППО по места и други подробности и глупости, с които отвличаха вниманието на хората. По тези въпроси се спореше със седмици. Накрая БКП премина в БСП -  направи каквото си знаеше и каквото си мислеше. Остана впечатлението за измама. Сега подозирам, че ще остане същото. Идеята предвижда да се водят дискусии седмици наред - чух за вариант това да продължи до септември, и тогава вече да се премине към промени. Кой ще ги прави тези промени? Мнозинството, което е сега в парламента. Като знам как то гласува каквото си иска и не се вслушва в нито една идея на опозицията, защо са тези дебати тук, кого обслужват те и до какво ще доведат? Какъв смисъл има аз или г-ца Михайлова, или СДС, или някой друг от опозицията да предлагат идеи, след като те просто не се приемат.
Преди малко чух идеята от НДСВ за задължителното гласуване. Ами, г-н Моллов, тя беше предложена от партия АТАКА преди една година. Вие я отхвърлихте. Сега изведнъж като новородени заставате тук и казвате, че тя била много хубава. Какво се промени за тази една година? Да, същото е купуването на гласовете, както и преди една, две, три години. Няма промяна. Сега им обръщаме повече внимание, защото внимаваме от ЕС да не ни се скарат. Но купуването на гласове съществува още от 1990 година! Тогава даваха капачки и олио, сега става по друг начин. БКП си купуваше гласове, измами  тогава българите и в крайна сметка направи така, че отново да е на власт. Сега виждам същото намерение чрез поправки в правилата да се постигне служебна победа. Това е много опасен процес. Много опасна тенденция.
Смятам, че този, който е на власт, не трябва да променя правилата за следващия мандат, за още по-следващия. Защото това не е честно, не е морално, тъй като много добре се знае, че който е на власт държи начините за управление на изборния процес. Няма какво да се лъжем. Като гледам присъстващите, тук са хора, които са участвали в избори от 1990-а насам. Знаят много добре, че принципът на другаря Сталин важи и в България днес с пълна сила: "Не е важно кой как гласува, важно е кой брои бюлетините." Е, кой броеше бюлетините през 1990 година? Една фамозна фирма, която след скандали се оказа, че е фалшифицирала вота. И тогава вместо на СДС победата беше дадена на БСП. Сега кой брои гласовете? Тук пред мен е списъкът на участниците в борда на фирма "Информационно обслужване" АД. Това е държавна фирма, която брои гласовете. В борда й аз виждам Ивелин Николов Николов, член на ИБ на БСП - не знаех, че той е специалист по информационни технологии, сега го научавам. Този човек, който е представител на висшето ръководство на една партия, е в борда на информационно обслужване. Г-н Азен Меликов, който е личен съветник на господин премиера, той също е в борда на информационно обслужване. Кирил Желев, също член на ВС на БСП.  Виждаме, че фирмата, която брои гласовете, е пълна с висши функционери на БСП. За какво говорим тогава?
Много добре знам как се фалшифицират изборни резултати. Тук насреща са мастити социолози - г-н Райчев вие знаете също много добре как се фалшифицират изборни резултати, участвали сте в такова нещо, знаете много добре как се прави това. Виждам и г-жа Мира Янова, все дежурни социолози, които винаги облъчват избирателите предварително, че например партия АТАКА няма да влезе в парламента през 2005 г., след което се оказа - а, изненада. Сега ще се повтори или поне ще има опит да се повтори същото облъчване. Вече са подредени партиите, които ще влязат в бъдещия парламент. Подредена е и класацията. Знае се кой ще бъде победител. Ами дайте да не правим избори тогава, направо да направим едно правителство тук - ГЕРБ, БСП, ДПС, както ги подреждате, и за другите, ако остане.
Най-важното в една политика е какво правиш. По-важно е да спазваш обещанията си, отколкото да обсъждаш тук с часове дали трябва да има мажоритарен елемент или не. Референдум по този въпрос също смятам, че е вид демагогия. Съжалявам за острата дума, господин президент, но мисля, че тя е точната. Вие не поискахте референдум, когато закриваха АЕЦ "Козлодуй" - имаше 500-хилядна подписка. Не поискахте референдум, когато тук се настаниха военни бази. И единствено ПП АТАКА беше против тази чужда инвазия. Бази на чужда държава в България за първи път има откакто съществува след Освобождението нашата страна. Не поискахте референдум, когато влизахме в НАТО. Един въпрос, който е полемичен в България. Много добре знаете, защото участвахте в митинги против влизането на България в НАТО, против НАТО изобщо по време на войната срещу съседна Югославия. И аз съм участвал в тези митинги - знам, че вие ги организирахте тогава. Защо не попитахте тогава българския народ дали иска да бъде член на военен блок, или  да е неутрална държава. Дали иска да бъде в европейска система за сигурност или в американска. Защо не попитахте народа дали иска да е в ЕС. Вероятно щеше да каже "да", но нека да бъде попитан. По тези важни въпроси вие не инициирахте референдум. Сега изведнъж на седмата година от вашето президентстване говорите за вашето намерение да се предизвика референдум за мажоритарното участие в изборите.
Досега слушах доста експертни мнения, всъщност не доста, защото обикновено Михаил Константинов говори по тези въпроси в парламента при консултациите между групите. Нито веднъж не чух негативите на мажоритарната система. Тук присъства един човек, който пише от години в полза на мажоритарната система, казва се Валери Найденов, и той я защитава от публицистична гледна точка. Но тази система, съществуваща в пълния си вид в Англия, изяжда толкова много гласове на избиратели, колкото никаква фалшификация не може да го направи. Буквално до 85% от гласовете могат да изгорят. По този начин в държави, където съществува тази система, не влизат партии с влияние и представителност около 20-25%. Тези неща трябва да се говорят ясно и честно пред избирателите, преди да се иска референдум. Преди въобще да се минава към промени в системата на изборите. Защото избирателната система е крива. И г-н Първанов го каза сам: имало опорочаване, но не била виновна пропорционалната система. И като не е виновна, защо тръгваме да я пипаме сега?
Не е ли по-важно, че в момента тези дебати изместват въпросите на деня? Въпросите с увеличаването на цените на горива, на храни, на живота изобщо. Българинът няма перспектива вече в собствената си страна и той, както казват публицистите, гласува с краката си, бяга навън. Не е ли по-важно да обсъждаме това и да кажем как можем да го поправим. Не е ли по-важно да спазваме обещанията си, г-н Станишев, и когато кажем, че ще изведем българските войски от Ирак, да го направим, като дойдем на власт. Когато кажем, че ще разгледаме сделките за БТК или магистрала "Тракия", да го направим наистина. Когато кажем, че ще разгледаме въпроса с имотите на Сакскобургготски - да го направим. Ето това е важно за гражданина в България днес. Не е важна тази дискусия тук, защото за него тя ще бъде скучна, нищо неказваща и в крайна сметка той ще знае, че тези, които са във властта, държат лостовете, ще направят каквото си искат. И аз съм на мнението на редовия български гражданин. Смятам, че каквото и да говорим тук, накрая управляващите ще си направят каквото си искат.
Затова предлагам ви истинската дискусия по дневния ред на България днес - проблемите с доходите, с пенсионната система, проблемите за производство и износ на български предприемачи, защото това убива икономиката в България, проблемите за икономически възход, подем, суверенитет и национална идентичност на България. По тези проблеми съм готов винаги да говоря, да споря и участвам. Трябва да започнем с тях, за да стигнем до избирателната система.
Ще завърша с това, което казах в началото, че този, който е на власт, не трябва да променя правилата, докато е на власт. Това е моето виждане. Ще го запазя и за по-нататък.

Реч на Волен Сидеров по време на дискусионен форум за политическия модел в България

07.07.2008г.


Тагове:   България,   модел,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - GWMPKtQxJeMI
24.05.2011 08:20
Ppl like you get all the brains. I just get to say thakns for he answer.
цитирай
2. анонимен - vmovgJOTmv
24.05.2011 15:31
EBqpaW <a href="http://iihgrhdnbphq.com/">iihgrhdnbphq</a>
цитирай
3. анонимен - VMGVpMjLhuHR
25.05.2011 18:31
7FMrfP , [url=http://pkiytvfecwys.com/]pkiytvfecwys[/url], [link=http://keebvepkennn.com/]keebvepkennn[/link], http://rafybmcjslpn.com/
цитирай
4. анонимен - xQwIAqXPurLk
28.05.2011 13:42
LSHOqA <a href="http://ejwexphjcmxx.com/">ejwexphjcmxx</a>
цитирай
5. анонимен - LpMiXVBuU
31.05.2011 17:58
mKjfWT , [url=http://pnauvmkwpomz.com/]pnauvmkwpomz[/url], [link=http://yhkwbgojfgpl.com/]yhkwbgojfgpl[/link], http://pwbvurglpyoa.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4462648
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8220
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930