Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2008 12:22 - ДОКЛАДЪТ НА ОЛАФ - Сринахте доверието!
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 788 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.07.2008 12:23


image

Докладът: Сринахте доверието!
16.07.2008 18:20

Представител на ОЛАФ проведе мисия в България от 9.6.2008 до 20.06.2008
Целите на мисията бяха:
* да се предостави информация относно вече установените нередности по програма САПАРД;
* да се предостави информация относно други предполагаеми и установени нередности или измами свързани с ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ;
* да се провери сътрудничеството и комуникацията между различните български държавни служби, работещи по тези проблеми;
* да се провери сътрудничество и комуникацията между тези български държавни служби и ОЛАФ;
* да се представят установените и предполагаеми нередности, както и резултатите относно техните проверки на множество представители на различни български министерства и служби;
* да се дадат съвети относно възможни мерки, които да бъдат предприети от българските власти с цел разрешаване на сериозните проблеми, свързани с програма САПАРД.
По време на мисията си представителят на ОЛАФ се срещна с представители на множество български служби. На тези срещи бяха дискутирани резултатите от проведените разследвания по въпросните случаи, както и сътрудничеството и комуникацията между тези служби и други български държавни служби, работещи по тези проблеми.
На 18.6.2008 г. представителят на ОЛАФ направи презентация относно установените и предполагаеми нередности и резултатите от неговите проверки на представители на различни български министерства и служби. Освен това представителят на ОЛАФ препоръча някои мерки с цел подобряване на ситуацията.
А: НЕРЕДНОСТИ ПО ПРОГРАМА САПАРД (към настоящия момент без връзка към групата Николов-Стойков)
В проектите, финансирани по програма САПАРД, на фирмите "Юпер", "Хеликом", "Топ Консерв", КФМ (два проекта) и МЕКОМ всеки един от бенефициентите е използвал поне една фалшифицирана тръжна оферта, която е била приложена към тяхната индивидуална молба за финансиране по програма САПАРД. Има индикатори, които сочат, че броят на този тип случаи ще нарасне с напредването на разследването на ОЛАФ.
Финансовото отражение върху бюджета на общността от тези проекти е приблизително 2
млн. евро.
В: ДРУГИ НЕРЕДНОСТИ ПО ПРОГРАМА САПАРД (към настоящия момент без връзка към ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ)
ОЛАФ отправи искане към засегната държава членка да потвърди автентичността на множество тръжни оферти, които са били използвани като приложения към молби за финансиране по програма САПАРД в България. Органите на държавата членка установиха нередности, свързани със значителен бройот тези тръжни оферти. Органите на засегнатата държава членка са започнали криминални разследвания срещу компаниите нарушители и
резултатите от тези разследвания ще бъдат предоставени на българските власти през август 2008 година.
Финансовото отражение върху бюджета на общността от тези проекти е приблизително 4,5 млн. евро.
С: НЕРЕДНОСТИ, СВЪРЗАНИ С ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ
Групата Николов-Стойков е криминална мрежа от компании, състояща се от повече от 50 български предприятия и различни други европейски и офшорни компании. Тази мрежа от криминални компании е управлявана и/или финансирана от две български лица (г-нМарио Николов и г-н Людмил Стойков), за които се говори, че имат близки връзки с настоящото българско правителство. За едно от лицата се твърди, че е финансирало предизборната кампания на настоящия български президент и че е бизнес партньор на бившия заместник-министър на външните работи, който според налична информация се е опитал да окаже влияние върху текущо разследване на това лице.
групата Николов-Стойков е изключително гъвкава и има споделени отговорности във връзка с множество незаконни действия, разглеждани по-долу.
Установено е, че групата Николов-Стойков е участвала в данъчни измами, измами със субсидии, фалшификация на документи, пране на пари, незаконен внос в България и износ в ЕС (в предприсъединителния период) на китайско заешко и птиче месо с фалшифицирани здравни сертификати. В допълнение, групата участва в предполагаеми нередности, свързани с покупката и препродажбата на железопътни вагони втора употреба.
Детайлите са както следва:
С.1: НЕРЕДНОСТИ ПО ПРОГРАМА САПАРД (платени проекти 1)
В рамките на проектите, финансирани по програма САПАРД, на компаниите "Родопа Голд", "Родопа Мийт", "Родопа Консерв", "Еврофриго", "Палмигра" и "Птицекланица Чубра", всички от които са свързани със и контролирани от групата Николов-Стойков, отговорните лица са използвали подправени и с изкуствено увеличени цени оферти, които са били приложени към молбите им за финансиране по програма САПАРД.
Криминалната група е продавала старо, втора ръка оборудване за преработка на месо (произведено например в бившата ГДР) от техните собствени български компании - чрез
две собствени компании, базирани в САЩ ("Кънгстън Ентърпрайзис") и Ирландия (Никформ ЛТД), съответно - на съучастници в Германия. Тези германски компании след това продават въпросното оборудване обратно на фирми, кандидатстващи за финансиране по програма САПАРД в България,като използват фактури с изключително завишени цени.
В рамките на проекта, финансиран по програма САПАРД на компанията "Родопа 97", която също е свързана и контролирана от групата Николов-Стойков, отговорнителица са закупили камиони и ремаркета, които не са били използвани в съответствие с правилата на програма САПАРД.
Финансовото отражение върху бюджета на общността от тези проекти е приблизително 6,1 млн. евро.
С.2: НЕРЕДНОСТИ ПО ПРОГРАМА САПАРД (платени проекти 2)
В рамките на пет проекта, финансирани по програма САПАРД, които са в процес на разследване (компании "Риком", "Солвекс Мира Фрукт", "Шикс Кера Манманова", Картел Валентин Янев и Соларис), българската прокуратура информира ОЛАФ, че има определени индикатори, сочещи, че бенефициентите по тези проекти, представили фалшиви оферти, също са свързани с групата Николов-Стойков. Финансовото отражение върху бюджета на общността от тези проекти е приблизително 1,8 млн. евро.
С.3: НЕРЕДНОСТИ ПО ПРОГРАМА САПАРД (неплатени проекти)
Също така ОЛАФ има информация относно други седемнадесет проекта, одобрени по програма САПАРД, които са свързани с ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ и са в процес на разследване от българската прокуратура. Тези проекти също включват схема на използване на фалшифицирани оферти. Плащанията по тези проекти бяха спрени в резултат на ранната намеса на ОЛАФ. Ако бяха платени, финансовото отражение върху бюджета на общността от тези проекти би било приблизително 18 млн. евро.
С.4: ВНОС В БЪЛГАРИЯ И ИЗНОС В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НА КИТАЙСКО МЕСО
Също така е установено, че през 2004 и 2005 година групата Николов-Стойков незаконно е внесла в България огромни количества китайско заешко месо и след повторно пакетиране го е продала, използвайки фалшифицирани ажентински здравни сертификати, на клиенти в
Германия, Франция и Испания (вероятни последици върху общественото здраве). Освен това през 2006 г. групата Николов-Стойков е представила на клиенти в Европейския съюз
оферти относно незаконна консигнация на китайско заешко и птиче месо. Понастоящем ОЛАФ извършва разследвания, свързани със случая.
С.4: ПОДОЗРИТЕЛНИ ТРАНЗАКЦИИ С ЖЕЛЕЗОПЪТНИ ВАГОНИ ВТОРА УПОТРЕБА
На 23.02.2005 г. "Национална електрическа компания"ЕАДпродава дългова на Национална компания "Железопътна инфраструктура", възлизащи на приблизително 30 млн. евро, за 11,5 млн. евро на компаниите "Еврометал" и "Кингстън Ентърпрайзис", които са свързани с групата Николов-Стойков. Относно схемата на плащане договарящите се страни се споразумяват за първоначално плащане в размер на приблизително 2 млн. евро и 30 месечни плащания в размер на приблизително 0,6 млн. евро
На 25.03.2006 г. Национална компания "Железопътна инфраструктура" потвърждава дълга си към "Еврометал" и "Кингстън Ентърпрайзис", възлизащ на приблизително 27,2 млн. евро плюс 6,7% лихва. Относно схемата на плащане договарящите страни се споразумяват за 30 месечни плащания в размер на приблизително 0,9 млн. евро. Този договор е обезпечен за сумата от 15 млн.евро с 5824 железопътни вагона (+/-2500 евро цена на един вагон). Също така е установено, че "Кингстън Ентърпрайзис" е продала приблизително 800 железопътни вагона за суматаот6,2млн.евро(+/-8000 евроцена на един вагон) на офшорни компании (Треферн Кънсълтанс ЛТД, Сейшелски острови и Фантом ГрупЛТД,Гранд Търк), контролирани от групата Николов-Стойков.
Очевидно е, че в хода на транзакциите, извършени с дълга и железопътните вагони, са били допуснати определенинередности. Понастоящем ОЛАФ извършва проверка дали покупката на въпросните железопътни вагони не е била субсидирана от европейската общност.
D: РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОВЕРКИТЕ
Резултатите от проверките са, както следва:
* Държавен фонд "Земеделие" не успя:
(i) да започне навреме процедури за възстановяване на сумите, изплатени по проекти, финансирани от програма САПАРД, на "Родопа Голд", "Родопа Мийт", "Родопа Консерв", "Еврофриго", "Палмигра" и "Птицекланница Чубра", въпреки че притежава всички необходими доказателства за извършена измама;
(ii) да изпрати на ОЛАФ или прокуратурата информация относно други проекти, финансирани по програма САПАРД, които са свързани с групата Николов-Стойков;
(iii) да установи контакт в прокуратурата с оглед на получаване на информация, която би могла да бъде използвана в процедурата по възстановяване на изплатените средства след започването на криминалното разследване в България.
* Националният ръководител не успя да информира ОЛАФ и българската прокуратура относно нови проекти, свързани с групата Николов-Стойков
* Разследванията на деянията на групата Николов-Стойков бяха разпокъсани на части и извършвани от различни служби без никакъв централизиран контрол.
* Прокуратурата не успя:
(i) да информира Държавен фонд "Земеделие" на редовна база относно провежданите разследвания с цел да позволи на фонда да започне процедурите по възстановяване на изплатените средства;
(ii) да изпрати наОЛАФинформация относно нови проекти по програмаСАПАРД,свързани с групата Николов-Стойков
(iii) да изпрати на ОЛАФ или други засегнати държавни членки информация относно възможна измама през 2006 г., свързана с възможни незаконни сделки с китайско заешко и
пилешко месо;
(iv) да изпрати на ОЛАФ информация относно възможна измама, извършена от друга организирана криминална група, засягаща бюджетана общността (тази информация беше получена от ОЛАФ в резултат на писмо за одобрение, изпратено от трета страна);
(v) да предостави на Комисията за установяване на имущество, придобито по престъпна дейност, подробности относно доходите налицата, които са членове на криминалната група.
* Българските съдилища:
(i) пуснаха под гаранция, след много кратък период на задържане, няколко от основните заподозрени лица от групата Николов-Стойков след ареста им в началото на 2007 г. (случаят касаеше предполагаема измама в размер на +/- 15 млн. български лева, а наложената гаранция бе в номинална стойност от 10 хиляди български лева (+/- 5000 евро) за някои от заподозрените, като други от тях бяха освободени само срещу подписка);
(ii) наскоро отмени две съдебни решения, получени от Държавен фонд "Земеделие", за възстановяване на неправомерно финансиране по програма САПАРД, обжалвани от двама бенефициенти, свързани с групата Николов-Стойков
(iii) нареди на Агенцията за държавните вземания да освободи иззети активи от бенефициенти, свързани с групата Николов-Стойков (паричната стойност на активите възлиза приблизително на 3 млн. български лева)
(iv) нареди на Държавен фонд "Земеделие" да изплати обезщетение(/компенсация), възлизащо на 68 000 български лева (+/- 34 000евро) на бенефициенти, свързани с групата Николов-Стойков
Е. ПРЕПОРЪКИ НА ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА ОЛАФ
Представителят на ОЛАФ препоръча на българските власти, с цел да възстановят доверието на ОЛАФ, Европейската комисия и други държави членки, да:
* сътрудничат с тези институции и държави членки по прозрачен начин;
* да подобрят сътрудничеството и комуникацията между различните български държавни служби, работещи по проблема;
* да подобрят сътрудничеството и комуникацията между българските държавни служби, ОЛАФ и държавите членки;
* да анализират всичкимолбизаплащания по програма САПАРД за да установят дали няма връзки с вече установени криминални групи;
* да създадат работна група по програма САПАРД, в която всички разследвания по програмата да бъдат извършвани под централизиран контрол.

Публикуваме оригиналния текст без редакторска намеса
http://dnesplus.bg/EU.aspx?f=817&d=233474


Тагове:   ОЛАФ,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4466406
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8226
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930