Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2008 10:20 - Доган излезе на терена и си вкара автогол
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 703 Коментари: 0 Гласове:
0



Доган излезе на терена и си вкара автогол
Хипотезата "Следващ кабинет без ДПС" става реална алтернатива!

Проф. Кръстьо Петков

 

 Крайно време беше г-н Ахмед Доган да се произнесе по унищожителния доклад на Европейската комисия и наложените финансови и административни санкции на България. Все пак той е мандатоносителят на правителство, което беше поставено от Брюксел на скамейката на обвиняемите; в летописите на политическата история то ще бъде отбелязано като кабинет на ДПС, а присъдружните БСП и НДСВ ще ги водят като коалиционни съюзници.
Какво  казва на публиката силният човек на изпълнителната власт? Вместо като мандатоносител да се извини на данъкоплатците и гласоподавателите за нанесените им щети в размер от 825 милиона евро, той посочва като персонални виновници... 320 висши чиновници, от които двадесетина души с право да вземат решения. Има ли наивници, които да се хванат на тази въдица? Вече не - дори и сред верния електорат на ДПС (протестите в Кърджалийско показват, че турците и помаците по места са наясно кой ги е зарязал в тресавището на кредитните задължения). Знае се кой и как е назначавал ръководителите и изпълнителите на агенции и комисии,  управляващи европейските пари, отпуснати по линия на ИСПА, САПАРД и ФАР. В квотния периметър на ДПС това е ставало след личното одобрение на партийния лидер (и при условие да станеш член на неговата партия).
Следователно, политическата отговорност е на партиите от квотното правителство, личната отговорност е на всеки от тримата лидери, съставляващи т. нар. Съвет на коалицията. За политик с над четвъртвековен стаж , какъвто е Доган, това би трябвало да са елементарни истини. Защо тогава се прави на  "Ни лук ял, ни лук мирисал"? Според битуващите оценки за политика Доган, такъв е неговият характер - хитър, повратлив и умеещ да се измъква от сложни ситуации. И сега щял да се спаси, като пожертва част от хората, които му служиха вярно в годините на усвояването на предприсъединителните и на първите заявки за структурните фондове на ЕС. Нихат Кабил беше първият... (според западни дипломати у нас - освободен при доста съмнителни обстоятелства).
Съмнявам се обаче, че този път г-н Доган ще излезе читав от тоталния провал на неговото правителство.
Първо, за разлика от други случаи сега има външен, обективен оценител на неговите политически позиции и непредизвикани гафове. ОЛАФ и Европейската комисия вече доказаха, че работят по обективни критерии и не цепят басма никому, щом има дори съмнение за злоупотреби и корупция (в земеделското, екологичното и аварийно-бедственото ведомства те са всекидневие). Брюксел е отлично осведомен и за самопризнанията на г-н Доган, че ръководел (като политик!) "обръч от фирми"; не е подминато и изказването му, че купуването на гласове било  нормална европейска практика.

 Второ, задава се нов 10 януари. Може да не по същия сценарий, както през 1997 г., но г-н Доган като един от вдъхновителите на тогавашния преврат добре знае, че протестите в България бавно набират скорост. Впрочем след апела на АТАКА за бойкот на правителството дясната опозиция най-после се усети и насочи острието на атаките си към сърцевината на проблема: неевропейското управление на тройната коалиция. От което много боли, защото именно заради членството в ЕС квотното правителство беше прокарано в парламента; и защото не друг, а самонадеяният лидер на ДПС твърдеше, че неговата партия била гарант за правене на европейска политика. Оказа се, че именно тази партия е развъдник на антиевропейски корупционни практики.
Трето, вече сме в предизборна ситуация, но никой не ще да го мислят като потенциален съюзник на ДПС. За първи път етническата партия е поставена в изолация (дори премиерът да е неин заложник, цялата БСП със сигурност няма да търпи повече унизителното положение да пере мръсните дрехи на натрапените й партньори). Хипотезата "Следващ кабинет без ДПС" става реална алтернатива! Случи ли се това, разсичането на възела между олигархия-власт-мафия, което очаква от нас Барозу, ще извади наяве доста мръсни истории от времената, когато г-н Доган беше балансьор, после младши партньор на Симеон и накрая - мандатодател на настоящия премиер.
Четейки между редовете интервюто на Доган, съзирам личностна фрустрация - от самозакопаването пред Брюксел и страх от бъдещето. Как иначе да си обясним следните несъстоятелни твърдения:
- ЕС очаквал от нас "коригиращи действия"! Това време мина, Соколе. Корекциите трябваше да се направят още след доклада на Европейската комисия от лятото на 2007 г. Сега се иска: смяна на всички виновни за нарушенията - от министъра до шефове на агенции и отдели; настоява се за връщане на откраднатите пари; отнема се български суверенитет при управлението на европейски финанси по ключови програми. Както обичаш да се изразяваш, векторът на политическото действие е вече друг;
- Препъникамъкът в евро било непознаването на технократския език на ЕК - до такъв извод стигнал г-н Доган, след "семантично сканиране" на доклада от Брюксел. Докторът на философските науки  би трябвало да знае, че технократският език е политически неутрален, прагматичен и професионален. Естествено, че не го разбират управляващите в България. Но проблемът не е в семантиката, а в културата. Технократизмът не случайно не вирее  там, където се сблъсква с балкански и анадолски нрави.
- Съветът на Доган за оправяне на бакиите в отношенията с ЕС е: "слушкаш и изпълняваш". Каква профанация на европолитиката! Нима Полша, Гърция, Испания, Словения (да не говорим за Ирлания) се издигнаха от дъното към върха на европейската пирамида чрез послушание и сляпо изпълнение! И още един гаф : Доган пак твърди, че и в ЕС имало корупция. Да, но нейни носители сме главно ние и румънците. В ЕС, хванат ли те в корупционни схеми, бързо минаваш през следствие, съд и влизаш в затвора /справка - делото срещу укриващите данъци в Германия/.

 В интервюто на г-н Доган има и две верни философски прозрения. Едното е за логическата връзка между подозрението, съмнението и фактическата корупция (истина е, и в нея вярва ЕС); другото е, че сегашните властимащи са заразени от високомерие (късно е за самокритика, цял народ знае, че сте не само високомерни, но и се смятате за недосегаеми).
Ако резюмирам написаното по-горе, изводът е: г-н Доган си вкарва автогол с пространните разсъждения за европейските дилеми и настъпващите избори. Умните читатели ще го разберат. Остава неясно защо е допуснал да простреля собствената си врата. Това е тема за отделен анализ, но от позициите на политическата психология. 
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=51596&format=html



Тагове:   Доган,   автогол,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4450107
Постинги: 1909
Коментари: 3928
Гласове: 8203
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031