Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2008 00:55 - Убийствата в България са повече, отколкото в Катин
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 1050 Коментари: 0 Гласове:
0



Хладнокръвно: Убийствата в България са повече, отколкото в Катин

Панайот ПАНАЙОТОВ,
Виктория, Канада

Неотдавна в броя от 21 юни на лондонското списание "Економист" прочетох статия с подзаглавие "Русия се приближава постепенно към помирение с Полша относно убийствата в Катин". Става дума за хладнокръвно избитите 20 000 полски военнопленници, нощ след нощ, и заровени в гората Катин. Разбира се, когато германиците в началната фаза на войната навлязоха в Русия и откриха телата в Катин, Русия обвини германците за тези убийства. Лъжата обаче скоро се разкри.

Всичко това е вече история. Горбачов /или Елцин/ предадоха на полското правителство през 90-те години на миналия век заповедта на Сталин за избиването на полските офицери. Статията на "Економист" е посветена на усилията на някои от наследниците да получат едно морално удовлетворение от руското правителство. През месец май т.г. обаче един съд в Москва е отхвърлил една молба да разгледа два въпроса: декласификацията на документи за Катин и юридическата реабилитация на жертвите. Невероятно, статията добавя: "Представете си един германски съд да отговори на оцелели от Холокоста, че архивите от Аушвиц са военна тайна!"

Поляците обаче не се примиряват. Те възнамеряват да отнесат случая до Европейския съд за човешките права в Страсбург. В Москва обаче има раздвижване. Наскоро един апелативен съд е отхвърлил решението на споменатия съд и е върнал делото, за да бъде преразгледано. Споменава се също едно интервю, дадено на полски вестник от съветник на бившия руски президент Вл. Путин, който нарича Катин "политическо престъпление". Ясно е. В Москва се страхуват от решение на съда в Страсбург. А също и от ефекта върху международната публика на филма със сюжет Катин от именития полски режисьор.

Всичко изложено дотук ме навежда отново на мисълта за събитията в България непосредствено след мрачната дата 9 септември 1944 година. Какво се направи през изтеклите 19 години от започналия преход? Кръгла маса? Ама с кои? Въобще какво се извърши, за да се разкрият архивите относно дейността на Георги Димитров, който от Москва направляваше дейността на нелегалната БКП в България. А жертвите от убийствата в България надхвърлят тези в Катин.

Аз съм писал за спомените на младия български комунист Иван Винаров, избягал от български затвор и прехвърлен нелегално в Москва през 1922 година. Неговите спомени са озаглавени "Бойци на тихия фронт". Той се завръща в България на 9.IХ.1944 г., идвайки от Югославия, където е прекарал три месеца под закрилата на Тито и служи за връзка на Георги Димитров от Москва с БКП. Няма никакво съмнение, че 9 септември се подготвя и направлява от Москва, изпълнявайки заповедите на Сталин. Но има и една подробност. Винаров казва в своите спомени: "Рано сутринта на 16 септември двамата с Димитър Ганев потеглихме към Добрич. Самолета осигуриха съветските войски... Познавах Димитър Ганев само от няколко дни. Другарите ме бяха запознали с дългогодишната му революционна дейност". Но това не пречи, когато пристигат в Добрич, Винаров да се яви сам при маршал Толбухин в униформа на полковник от съветската армия. Д. Ганев е изпратен да се срещне с някои от своите роднини. Самата среща на Винаров с маршал Толбухин е много сърдечна. Има и похапване с водка. Най-важното обаче е, че той свързва Винаров с Георги Димитров. Той нарежда Винаров да се завърне в София и съобщи нарежданията на маршала, а Димитър Ганев да замине веднага за Москва. Георги Димитров моли маршал Толбухин да улесни заминаването на Ганев със самолет незабавно от Добрич за Москва.

Д. Ганев прекарва едва седмица в Москва и се завръща в София. С какви инструкции се завръща Ганев, остава пълна тайна и досега. Знаем само, че масовите убийства на безследно изчезналите започват след завръщането на Димитър Ганев.

И друга подробност. Прокурорът по делата на първи и втори състав на "народния съд", който съди регентите, министрите и народните представители, иска смъртна присъда само за 30 подсъдими. Съдът се оттегля на заседание, бави се известно време, връща се със "своето решение", като осъжда 100 подсъдими на смърт. Те са разстреляни същата нощ. Кой и откъде наложи тази присъда? Георги Димитров има ли участие тук? Въобще неговата дейност е забулена в пълна тайна. През годините 1937-1939 са избити и много български комунисти в Москва. Георги Димитров и Васил Коларов остават да служат на Сталин.

Архивите на Георги Димитров за неговата дейност в Москва трябва да се разкрият. Само тогава българският народ ще може да реши дали трябва да останат неговите паметници в България, която той предаде на Сталин, надминал със своите престъпления дори и Хитлер. Кръгла маса без архивите на Георги Димитров в Москва не служи на никого!
http://www.epochtimes-bg.com/2008-02/2008-07-25_12.html



Тагове:   България,   отколкото,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4449899
Постинги: 1909
Коментари: 3928
Гласове: 8203
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031