Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2008 10:13 - Кабинетът "Станишев" подготвя грабеж на жилищата на българите
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 735 Коментари: 0 Гласове:
0



Кабинетът "Станишев" подготвя грабеж на жилищата на българите
По чужда поръчка се провежда социално инженерство, което да превърне 5 милиона българи в клошари

Магдалена ТАШЕВА

 

 Напоследък зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев поднови разходките из медиите с очевидната цел да рекламира поредния антибългарски ход на кабинета "Станишев" - законопроектът за управление на етажната собственост. Напоителните му интервюта от този месец в БНР и някои делови вестници както обикновено не казват най-важното - чии интереси налагат приемането на закон, задължаващ хората в един жилищен блок да регистрират юридическо лице "Сдружение на собствениците", за да правят ремонти на блока, след като този въпрос е уреден в Закона за енергетиката и Правилника за етажната собственост. Проблемът на управляващите е там, че по силата на съществуващите закони апартаментите на хората няма как да бъдат отнети, защото няма как да бъдат насилствено принудени да подпишат договори с фирми за саниране на разорителни цени. Затова бе написан нов закон, който се
мъчи да "маркетизира" междусъседските отношения,
като ги преплете с частни финансови интереси. В резултат на това се появява правният субект, наречен "сдружението на собствениците в сграда в режим на етажна собственост". Това "юридическо лице с нестопанска цел" трябва да извършва стопанска дейност, като поема финансови ангажименти към фирми за саниране, банки и, естествено, монополистите на комунални услуги. То ще се регистрира по облекчена процедура за сдружаване - в общините, за да се избегне съдебната регистрация. Наказателното производство ще бъде по бързата процедура - чрез издаване на изпълнителен лист, след отправяне на покана до длъжника, след което идват частни съдия-изпълнители.
Този законопроект е стара мечта на анонимните мишоци от Световната банка. Още през 90-те години Ан Макгърк заявяваше, че фактът, че 95% от българите притежават жилищата си я вбесява. По простата причина, че примерно в САЩ има 15 милиона бездомни. Затова СБ предложи хората, живеещи в един жилищен блок да се регистрират като фирма. (Виж "Световната банка искала жилищните входове да станат фирми", в. "Сега", 1 декември, 2001 г.) Рецептата й е проста - щом живеещите в един блок са фирма, тя може да бъде фалирана! Детска игра е след рефистрацията им да се приемат такива закони, които да фалират тези "фирми".
Стоил Сотиров, съдия във Върховния касационен съд, сподели следното пред в. АТАКА" от 4 април 2006 г.: "Сдружаването на собствениците на жилища бе подсказано от разни външни инвеститори, които искат тук да санират сградите, за да имат сигурност за своите пари. Чуждите инвеститори не могат да разберат как в България хората са бедни, а имат жилищна собственост. Имам подозрението, че завиждат за това и искат да приравнят статута на нашите бедни със статута на техните." 
Днес мечтата на Световната банка и "Отворено общество" (един от авторите на законопроекта, според съдия Сотиров) е на път да стане реалност. Законопроектът, мина на първо четене в парламента на 13 март т.г. и предизивка буря от негодувание сред обикновените граждани и юристите.
Още при внасянето му в НС, законопроектът е отхвърлен от Консултативния съвет по законодателството. Позицията на този експертен орган е, че е "некоректен", "спекулативен", "с откровено  противоконституционни разпоредби", "по недопустим начин променя закона за собствеността"
В становището на Консултативния съвет се казва: "Мотивите към законопроекта не убеждават защо трябва да се приеме нов закон, а представляват резюме на съдържанието на закона, те са просто декларация да се приеме такъв. Новото, което предлага законопроектът за разлика от сега действащата правна уредба, е сдружение на етажните собственици, което става юридическо лице. В мотивите към законопроекта е посочено, че "чуждестранни организации, изявили желание да участват в санирането на сгради, искат да имат за партньор юридическо лице".  Участието на общините никъде не е предвидено. По недопустим начин законопроектът изменя закона за собствеността, като урежда правата и задълженията на собствениците в противоречие на Закона за собствеността, поради което следва да се отхвърли.
Фактическото състояние на етажната собственост не е въпрос само на правна уредба, но и на икономически възможности у собствениците. Предлаганата правна уредба не е годна да промени окаяното състояние на сградния фонд. Законопроектът не отчита и обстоятелството, че докато в други държави границата на социалното разслоение преминава по квартали и жилищни зони, у нас тя минава през всяка сграда." (Виж "Съседът като враг - Новият закон за етажна собственост всява хаос и насърчава мародерството на "Топлофикация" срещу гражданите", в. "Гласове", 4 април 2008).
Срещу законопроекта се обяви и Гражданското сдружение против корупцията и незаконното строителство (ГСКНС), което огранизира обществена кръгла маса по него и изпрати анализ на законопроекта до всичките 240 депутати. Които, естествено, се направиха на глухи.  "Българският парламент прие на първо четене поредния некачествен продукт  - Закон за управление на етажната собственост. Пет милиона българи ще бъдат засегнати от приемането на закона.
С бързото му приемане на първо четене депутатите показаха пълно пренебрежение както към мнението на специалистите, така и към позицията на гражданското общество.

Българската държава отново е поставена в услуга на корпоративни интереси,
зявиха от ГСКНС.
На 17 юли Комисията по правни въпроси на НС внесе много и все несъществени поправки, но запази и укрепи възможността "юридическите лица" в които ще се превърнат всички жилищни блокове, да бъдат фалирани, а собствеността им отнемана от монополи като ЧЕЗ, ЕВН, ЕОН, ВиК, и Топлофикация. Предложенията на Комисията не защитават гражданите и от произвола на частните строителни фирми, на които ще бъдем принудени да платим втори път апартаментите си под формата на програма за задължително саниране, или да ги загубим. Законът легитимира грабеж на жилищата на над 5 милиона българи (по данни на Института за пазарна икономика), който ще направи мултимилионери шепа мафиоти, чужди и наши монополисти и техните храненици в коалицията БСП-НДСВ-ДПС. 
Пред размаха на това грабителство престъпленията на "топлинните счетоводители" и далаверата със задължителното купуване на "топломери" ще ни се видят дреболия. Чии интереси защитава той става ясно, ако погледнем кои са неговите автори и лобисти - все имена, станали синоними на корупция и злоупотреби с власт. 
Този вероломен акт се готви подмолно, опакован в куп хитрости и тарикатщини. Палмата на байганьовския тарикатлък държи езикът на законопроекта. За да не се досетим, че с него се готвят да ни вземат жилищата, като фалират "фирмата" - жилищен блок, в целия законопроект нито веднъж, по никакъв повод не се споменават думи като "жилище" или "апартамент". Те са заменени с безумния израз "самостоятелни обекти". Ние с вас, драги читатели, не сме собственици на апартаменти, а "собственици или съсобственици на самостоятелни обекти в сграда в режим на етажна собственост". Друга хитринка са няколко подсладителя, с които грабежът трябва бъде натъпкан в гърлото на средностатистическия българин. "В бъдещия закон за етажната собственост трябва да заложим "сиренцето", което да накара живеещите в жилищните кооперации да регистрират сдружения на собствениците, а не да са разписани само глоби, каза Стефан Софиянски при подготовката му за първо четене. ("Медиапул", 12 декември 2007 г.) В случая като подсладител (или сиренцето в капана, за което говори Мафиянски) са предвидените възможности живеещите в един блок да изгонят един от собствениците от апартамента му, ако той вдига непрекъснато шум, превръща го в публичен дом, прекомерно мърси и пр. Само че такава възможност присъства в други закони и Правилника за етажната собственост - за нея не е необходимо да се приема още един закон. Законопроектът предвижда също собствениците на кучета да вземат предварително съгласието на всички свои съседи, преди да се обзаведат с домашен любимец. При наличието на 4 български деца разкъсани до смърт или направо изядени от кучета през последните 4 години, и при купищата кучешки фекалии по улици и градинки, подобна разпоредба е уместна. Но и за нея не е необходимо да се приема нормативен акт от най-висш ранг - закон, тя може да се уреди с допълнения в Правилника за вътрешния ред в етажната собственост. На тези подсладители наблягат и рекламиращите законопроекта представители на кабинета "Станишев" като Рогачев. Обстоятелството, че управляващата триглава коалиция е пуснала из медиите именно него  да подготвя почвата, и то рано-рано, от август, означава, че законопроектът е планиран да мине на второ четене веднага след началото на есенната сесия на НС. 
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=52296&format=html




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4450847
Постинги: 1909
Коментари: 3928
Гласове: 8203
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031