Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2008 21:39 - Още нещо от Велизар Енчев
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 1834 Коментари: 4 Гласове:
0



Ще превърне ли Станишев стадионите в затвори като Пиночет

Велизар Енчев

Отпечатваният във в. "Атака" плакат, на който виждаме жертви на полицейския произвол, е уникално свидетелство за налагания от кабинета репресивен режим. От плаката ни гледат хора, по чиито тела има синини от побоища в полицията. Фотокамерата е запечатала и полицейско насилие, присъщо не на демократичните общества, а на военните диктатури от миналия век. На плаката са стачкуващият миньор от Гълъбово Кольо Колев (проснат на земята от полицаи), водачът на протестиращите млекопроизводители Андриан Цаконски (също изтезаван от полицаи), евродепутатът Димитър Стоянов (с насинено от полицаите тяло), депутатът Павел Шопов (арестуван от полицаи).
Четирите жертви на полицейщината на Станишев разкриват социално-политическите характеристики на пострадалите от полицейски палки. Колев и Цаконски са представители на ограбената от бандитската приватизация работническа класа и на докараните до просешка тояга български селяни. Стоянов и Шопов са от партията, която е единствената парламентарна сила, способна да изведе на площадите десетки хиляди хора. Така и аполитичните граждани откриват три истини за криминалния ни преход.
Първо, дясната БСП строи най-отвратителния капитализъм в Европейския съюз, унищожаващ хората на труда в рудодобива и земеделието.
Второ, всеки дръзнал да стачкува работник и фермер ще бъде пребиван от специални полицейски подразделения.
Трето, активистите на партия АТАКА (дори евродепутатите и депутатите в Народното събрание) ще бъдат преследвани, по всяко време и на всяко място, за да се ограничи растящото влияние на истинската парламентарна опозиция.
Преди два месеца български съд излезе с възмутителна присъда, показваща докъде може да стигне безочието на елита. Въпреки че представи в съдебната зала видеозапис от полицейското насилие, пребитият миньор не успя да осъди полицаите-мутри. Съдиите не се впечатлиха от телевизионните кадри, показващи как бликащата от главата кръв на миньора окървави националния флаг. Но същите служители на Темида уважиха иска на "пострадалите" полицаи и наложиха административна глоба на миньора в размер на 2000 лева.
След този съдебен фарс лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев гневно заяви в предаването "Дискусионно студио" на Национална телевизия СКАТ: "Нашият синдикат внесе необходимите документи в съда в Страсбург. Нека Европа види как полицията се гаври с българските работници. Няма да се примирим с беззаконието, ще продължим борбата докрай!"

Говорим ли за най-познатия български фермер - символ на съпротивата срещу порочната земеделска политика, стигаме до смущаваща статистика. Цаконски е най-арестуваният човек в България, след като в последните три месеца бе оковаван с полицейски блезници шест пъти. Само защото води протестите на млекопроизводителите. В случая с Цаконски полицейската репресия е провокирана и от политически мотиви. "Грехът" на фермера е, че постоянно повтаря пред медиите: "Правителството на тройната коалиция е престъпно и трябва незабавно да си ходи".
Ако фермерският лидер пестеше критиките към премиера и кротко преговаряше със земеделското министерство, той сигурно щеше да се вози в служебен автомобил. Но той има дързостта не само да се бори за 60-те милиона за млекопроизводителите, а и да иска оставката на кабинета.
Коментираме ли полицейския побой над евродепутата Димитър Стоянов, веднага трябва да отбележим, че той ще влезе в книгата на рекордите "Гинес". И България отново ще фигурира в черните статистики. Защото в ЕС няма друг такъв случай - полиция на европейска държава арестува и пребива депутат в Европейския парламент. И арестът, и побоят са погазване както на националното, така и на европейското право. Да не говорим за човешкото право. Но и то е чуждо на МВР- шефовете и на работодателите им на "Позитано".
Издевателствата над българския евродепутат би трябвало да предизвикат вълна от възмущение сред всички опозиционни сили. Освен ГЕРБ, нито една парламентарна група от опозицията не се солидаризира с пострадалия евродепутат. Но така поне видяхме, че т. нар. дясна опозиция има двойни стандарти към жертвите на полицейщината. Тя е готова да си затвори и двете очи, ако репресираните не са от техните редици. Тук няма да се спираме на жалките опити за изолация на АТАКА от членуващите в ЕНП при подготовката на септемврийските протести. Няма да обсъждаме и дясното бойкотиране на Народния парламент. Но се налага убеждението, че мълчанието на парламентарната десница по казуса "Димитър Стоянов" е в контекста на нейната ревност към високия рейтинг на АТАКА.
Снимката, на която Павел Шопов е в ръцете на двама настървени полицаи с черни очила, също трябва да разтърси нацията. И в този случай гражданското общество трябва да реагира с възмущение. Защото полицията няма право дори да пипне с пръст народен представител. Който и да е той, от която и политическа сила да е.

Ала нашата полицейска машина има други разбирания за ред и законност. Тази полиция подбира жертвите си по политически признак. Тя не се посвени да посегне и на пенсионерите - удряйки ги с палки и влачейки ги в черни камионетки, сякаш са опасни криминални престъпници. Това позорно деяние се случи през лятото на 2007-а, в центъра на българската столица. Двама от беловласите протестиращи и до днес се влачат по полицейски участъци и съдилища, за да доказват, че не са ... пребили полицаите.
Когато полицията в една страна бие с палки и мачка с ботуши депутатите, какво чака миньорите, фермерите и пенсионерите, когато излязат на легален протест?
Отговорим ли на този въпрос, стигаме до едно крайно тревожно заключение. Че властта у нас е обявила война на своя народ. И дори е готова да копира чилийския диктатор Пиночет и превърне стадионите в затвори.

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=52415&format=html



Тагове:   още,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - UOqhehxtYP
24.05.2011 12:19
This forum needed shaikng up and youВ’ve just done that. Great post!
цитирай
2. анонимен - aJKuwctWJjX
25.05.2011 18:25
FcqgFy , [url=http://oveopkylujzg.com/]oveopkylujzg[/url], [link=http://eujzrmoxgmbl.com/]eujzrmoxgmbl[/link], http://idungtvvlwqy.com/
цитирай
3. анонимен - GraIUlWMaECM
28.05.2011 14:10
GoG0ZP <a href="http://ebhtjiovvwlq.com/">ebhtjiovvwlq</a>
цитирай
4. анонимен - tJJMSpPAyjWz
31.05.2011 18:17
7wBoIq , [url=http://ulkytvdbgnlb.com/]ulkytvdbgnlb[/url], [link=http://dpbihbaqlpfc.com/]dpbihbaqlpfc[/link], http://mzpsatsrhahe.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4462473
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8220
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930