Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2008 21:25 - Велизар Енчев:От Народния парламент ще тръгне походът към Велико народно събрание
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 911 Коментари: 0 Гласове:
0



От Народния парламент ще тръгне походът към Велико народно събрание
Прекият избор на министър-председател и на съдии е висша форма на демокрация

Велизар Енчев

 След 19 години на потайни партийни комбинации и открити измами на избирателите един български политик сложи пръст в раната и предложи рецепта за оздравяване на политическия модел. Волен Сидеров предложи конституционни промени, които ще позволят премиерът да се избира пряко от гласоподавателите, прокуратурата да се извади от съдебната власт и мине към изпълнителната, съдиите да се избират от народа, а полицията да е подчинена на кметствата.
До момента част от опозицията подкрепя идеята на Сидеров, което е обнадеждаващо. По-интересното обаче е дали управляващата коалиция ще погледне положително на подобни конституционни реформи. Консервативните елити в родените след 1989 г. партии едва ли са заинтересовани от революционни реформи в конституцията, защото те подкопават техните олигархически позиции. В същото време т. нар. нови лъвове в БСП едва удържат амбициите си за завладяване на партийния мостик на "Позитано". А това най-лесно може да стане чрез "проветряване" на коридорите на властта, сега узурпирани от легални икономически лобита и тайни мафиотски сдружения с идеална цел.
Публична тайна е, че кръговете около Румен Петков, Румен Овчаров и Кирил Добрев недолюбват Станишев заради прекалената му самостоятелност и изтикването от изпълнителната власт на знакови лица като бившия вътрешен министър и бившия икономически бос. Една конституционна поправка, налагаща предварително обявяване на кандидатпремиера на всяка партия, дава шанс на приятелските кръгове около Петков и Овчаров например.
Идеята на Волен Сидеров със сигурност ще се хареса на "лявото крило" в БСП, оглавявано от Янаки Стоилов. Вече втора година левицата в дясната БСП пледира за смяна на консервативния икономически курс, довел до масово обедняване на голяма част от червения електорат. Да не говорим за пенсионерите, които ще запомнят управлението на Сергей Станишев с много социална демагогия и малко пари в пенсионния фонд. За Стоилов и неговите сподвижници предлаганата от Сидеров конституционна поправка е истински подарък на съдбата.

Aко БСП възприеме идеята на лидера на АТАКА, автентичната червена левица има сериозни шансове да наложи на следващия партиен конгрес свой министър-председател. Дори фактът, че зад Янаки Стоилов наднича все още влиятелната сянка на стратега Александър Лилов, е предостатъчно за ортодоксалните социалисти на "Позитано" и за партийните организации в страната. Те като един могат да издигнат за бъдещ премиер Янаки Стоилов. Още повече че Стоилов никога не е крил резервите си към дясната вътрешна политика на Станишев и бушистката дипломация на Ивайло Калфин. Откритото писмо на Павел Писарев до Кирил Добрев показва колко гняв са насъбрали левичарите в БСП и колко малко им трябва, за да тръгнат в открита битка срещу своята номенклатура.
Само един човек от елита на БСП решително ще се противопостави на промени в конституцията, налагащи пряк избор на министър-председателя и съдиите. Това е държавният глава, за когото подобни реформи означават край на скритата му власт. Всички знаем, че Първанов е архитектът на тройното правителство, съставено с мандата на ДПС. Като лидер на БСП Първанов катапултира Станишев в червения елит, а по-късно безпардонно го наложи и за председател на партията. В крайна сметка не вотът на народа, а користните сметки на Първанов избраха сегашния ни премиер. Следователно е малко вероятно президентът да прегърне идеята на Сидеров. Освен ако не е решил да е баща на нацията и подкрепи лидера на АТАКА, за да елиминира бившето си протеже Станишев.
Особено интересна е реакцията на СДС. Водената от Пламен Юруков партия  каза "да" на предложението за свикване на Велико народно събрание. "Твърдо подкрепяме идеята прокуратурата да излезе от съдебната система и да мине към Министерството на правосъдието", каза председателят на ПГ на СДС Йордан Бакалов. Той обаче веднага влезе в спор с ДСБ за авторството на предложението. "Всички положителни идеи в България са все на ДСБ", иронично  коментира той и подчерта, че СДС предлага това още преди Костов да направи своя партия.
Полемиката между СДС и ДСБ за авторството на идеята е странна, тъй като днес не е важно кой първи е поискал свикване на Велико народно събрание и промени в конституцията. През уикенда се чуха забележките, че директният избор на премиера и съдиите ще се изроди в покупко-продажба на гласове. Подобни притеснения може и да имат своите основания. Но прозрачността на преките избори в самите партии е някаква гаранция, че  няма да се стигне до порочния изборен феномен "Сандански". Що се отнася до избора на съдиите, тази практика е наложена в десетки държави по света и успешно функционира повече от две столетия. Възможно "побългаряване" (разбирай опорочаване) на утвърдена световна практика не е основание за отхвърлянето й.

 Говорим ли за отношението на Доган и Сакскобургготски към прекия избор на премиера и съдиите, ясно е едно - и двамата се страхуват от осветяването на политическата сцена и съдебните зали. Всъщност само от волята на народа зависи свикването на Велико народно събрание. И понеже тази азбучна истина е забравена от опозицията във формат ЕНП, добре е да я подсетим: беззъбите протести на членуващите в Европейската народна партия показват колко погрешен е планът им правителството да се сваля с инфантилни подписки за уволнение.
Народният парламент на АТАКА, разположен в подножието на Злото - Министерският съвет и президентството - е единственото място, от което може да тръгне похода към Велико народно събрание.
Сега или никога!

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=52941&format=html




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4452193
Постинги: 1910
Коментари: 3928
Гласове: 8203
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031