Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2008 13:30 - Капиталът на мафията и олигархията диктува политиката на управляващите
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 1130 Коментари: 0 Гласове:
0



Волен СИДЕРОВ: Капиталът на мафията и олигархията диктува политиката на управляващите  

Велизар Енчев, интервюто е излъчено по телевизия СКАТ в предаването "Зад фасадата"

- В медийното пространство остана встрани предложение ви БТК отново да се върне във владение на държавата след краха на AIG.

- Едва ли ще взриви политическото пространство тази наша инициатива за одържавяване на БТК. По-скоро ще се опитат да я заглушат така, както правеха със всички наши предложения за поправки в закони и законопроекти, над 50 на брой, които сме правили през целия този период, откакто сме в парламента. Така и предложението за одържавяване на БТК ще бъде скътано в чекмеджето и повечето медии няма да говорят за него, за съжаление. Мотивите ни за това са, че приватизацията на БТК от 2004 г. не изпълни целите си - да се стабилизира компанията, да осигури доброто по-нататъшно развитие, да подобри услугите и да регулира цените да бъдат поносими. Това не се случи, напротив. Започнаха процедури за недвижими имоти и като имаме предвид фалита на последния собственик, защото БТК беше препродавана под пазарната цена, собственикът AIG фалира и на практика американското правителство я национализира, купувайки над 75% от акциите.

Така че в момента БТК е собственост на американската държава. И аз питам, това приватизация ли е, или е колонизация? Една държавна българска компания става собственост на американската държава. Това не е приватизация при всички случаи. Т.е. имаме повод, който българското правителство може да използва да одържави обратно БТК и да се помисли за нейното развитие по-нататък.

- Правителството ви послуша. В сряда и четвъртък министърът на транспорта Мутафчиев блокира процедурата по създаване на отделна фирма в БТК, която да разпродаде имотите на БТК и най-вече телефонната палата.

- Може би има някакво стряскане, че ако тръгне разпродаване на парче на имоти, това ще бъде престъпна сделка в последните месеци преди края на това правителство. Ще бъде повод за много сериозни прокурорски намеси, разследвания, защото ще бъде една брутална кражба. Добре е, че Мутафчиев го е спрял засега, ще видим какво ще направят по-нататък, дали това не е само един параван. Защото, когато искат да крадат, те го правят по най-различни начини. Топлофикация за мен е много по-важна тема от тази, че Силвестър Сталоун е дошъл в България. Животът не е холиводски екшън, а е пълен с битови реалности, които и сега се изправят пред българите през зимата. Става дума за възможността хиляди нашенци да бъдат лишени от топла вода, парно, а на някои места и от ток в началото на XXI в. и да живеят в условия на XVIII-XIX век. Много българи вече го правят - печки с въглища, дърва, връщат се към едни методи, които би трябвало да са останали в миналия век. Всичко това е по вина на управляващите, които не са направили първо енергийна стратегия, второ с ТЕЦ-овете се играе по същия начин, както и с БТК. Те биват подарявани на определени енергийни босове, аз ги наричам мафиотски, други им казват бизнесмени, които приватизират ТЕЦ-ове за жълти стотинки.

Мога да разкажа за една криминална приватизация на ТЕЦ- Сливен, понеже имам данните от достоверен вътрешен източник. Ръководството на централата, преди да бъде приватизирана, ми е дало от първа ръка тези сведения и там случаят е потресаващ. Този ТЕЦ е "купен", на практика е откраднат, от лицето Христо Ковачки, известен като енергиен бос, включително и създател на партия ЛИДЕР. Той е взел ТЕЦ - Сливен по един изключително криминален начин, като натискът започва още от 2003 г. Приватизиран е 2007 година тихомълком, не се е разчуло това. Преди да го приватизира, има безумен натиск и рушветчийство от негова страна, за да получи този ТЕЦ. Нещата започват по време на кабинета Кобургготски - Доган през 2003 г. Ковачки е ходил при тогавашното държавно ръководство на топлоцентралата и им е казал - направете така, че да я фалирате, аз да я купя и примерно теб ще те задържа като директор с голяма заплата. Тогавашният шеф отказва и започва битка срещу него. Свалят го, той се връща с дела, една дълга сага, в която се намесва и Агенция за приватизацията, където Ковачки сам се хвалел в неформални разговори, че бил дал 1 милион лева в надзорния съвет на АП, за да му продадат ТЕЦ-а по балансова стойност, това означава на непазарна цена. Там прибрали парите, но работата не станала както Ковачки я иска.

Следващата му финансова инвазия е в Съдебния съвет, където купен от него съдия от квотата на ДПС прави така, че ТЕЦ-ът да бъде обявен в несъстоятелност. Централата е прекрасно работеща, не е на загуба, няма задължения, но се обявява в несъстоятелност, за да кажат: не може повече да се справяме, фалираме и го продаваме. В крайна сметка ТЕЦ-ът е купен за 12,7 млн. Но веднага след покупката се оказва, че ТЕЦ-ът дължи на фирми на Ковачки 14 милиона, т.е. Ковачки взема централата и получава пари отгоре, без да дава лев, защото ТЕЦ-ът имал задължения към неговите фирми. Това е направено чрез подкупени лица. Енергийното оборудване на ТЕЦ-а е било нула лева. Тези оценители са за затвора. Малко след като я купува Ковачки, то е продадено в Казахстан за 7 млн. евро. Ето една бандитска приватизация в България.

По такъв начин Христо Ковачки е купил централите в Плевен, Враца, Търново, Габрово. И сега се оказва, че хората там са зависими от него.

Във Враца се разпространяваха листовки: ако гласуваш за ЛИДЕР на местните избори през 2007-а, ти се опростяват лихвите по сметката за парно. Един вид купуване на гласове чрез зависимост от парното. Представете си в тези 5 града сега как ще действа Ковачки, когато неколкостотин хиляди ще бъдат зависими от подаване на топло и може да им каже: вие имате натрупани сметки, ще ви ги изчистим, ако гласувате за ЛИДЕР. Не е нужно да ходиш да купуваш с десятници и стотници, както прави ДПС. Ковачки е измислил много по-глобална схема и най-страшното е, че такъв тип мафиоти съчетават политиката с голямото крадене, и то в енергийната сфера, където ресурсът е огромен. Това е изключително опасна и мощна тенденция. Ако утре неговата партия ЛИДЕР влезе в парламента чрез такова купуване на гласове, защото по друг начин не може, това ще е втората партия на Доган. Тя ще бъде уж независим играч, уж десноцентристки, който ще се предложи на ГЕРБ и ГЕРБ, изпаднал в патова ситуация да няма с кого да се коалира, ще приеме десноцентристкия ЛИДЕР. И отново Доган ще ни управлява.

- Не ви ли обезсърчава новината, че делото на Корнелия Нинова и Татяна Шарланджиева е прекратено поради липса на извършено престъпление? На 8 май 2007 г. по повод скандала Овчаров - Александров беше образувано дело срещу заместник-министъра на икономиката К. Нинова и следователя Т. Шарланджиева за осуетяване на наказателно преследване срещу Красимир Гергиев, фирмата "Фронтиер" и компания. Пак говорим за "Топлофикация".

- Това е част от картината на съдебната ни система с двойни стандарти. Хора, които би трябвало да бъдат осъдени, се измъкват, а се преследват хора по политически причини. Това е в момента картината на съда и правораздавателната система в България. Опасността от това сливане на мафиотския олигархичен капитал с политика за мен е основна опасност и пак стигаме до това какво правим като опозиционни партии, за да предотвратим случващото се. Лошото е, че отпор дава само АТАКА, която отдавна е казала: нека да действаме заедно, независимо от различията ни, за да сменим тази тройна коалиция. Не го ли направим предизборно, просто ги оставяме те да се повторят.

- Още преди две години Ковачки купи Общинска банка незнайно как и много тихо. Как стана това нещо?

- Тези, които разследваха това, знаят много добре - купи я с измама, със закононарушения, които обаче не бяха доказани, защото правораздавателната система в България не работи. Продавачът, известният Любо Пъпката, тогава шеф на банката, беше нагласил нещата така, че той да може да продаде нещо, което не е негово. И фактически Ковачки стана притежател на Общинска банка, която сега се подготвят да препродадат на чужда банка. Сега подготвят и ТЕЦ - София, по същия начин с изкуствен фалит. Говорят, че той бил в несъстоятелност да си изплаща дълговете към "Булгаргаз", че не можел да си събере сметките. Дни наред ни занимават с мениджърските проблеми на ТЕЦ - София, хора, които би трябвало да ги решават. Те се жалват в парламентарната комисия, като че ли тя може да ги реши.

- Румен Овчаров не каза ли: Който иска да спаси Топлофикация, говори за комунизъм?

- В парламентарната Комисия по енергетика предложих да се наложи мораториум върху цените, а дотогава да се създаде енергийна стратегия и държавата да намери начин да дотира парноното и тока. Не ме интересува как някой ще нарече това - комунизъм или социализъм, в България трябва да се дотират тези услуги, друг начин няма. Не може да говорим за пазарни цени. Овчаров се опита да ме репликира, че цената на газа в света скачала. Да, скача, но всяка държава си гледа как е нейната нация, какъв е нейният стандарт. В България жизнения стандарт е изключително нисък, най-ниският в ЕС. Не може да си позволим пазарни цени на газа, така както ще ни го продава доставчикът Русия.

- Кой сключи този договор с Русия?

- Този договор го води Овчаров и явно го е водил лошо. Ние не го знаем, защото те го крият. Той е най-скритият договор, но явно там са допуснати възможности газът да скача непрекъснато. Значи лошо са водени преговорите. Защо им дадохме тогава газопровода Бургас - Александрупулис на руснаците?

- Това не е ли парадокс - представителят на БСП да ви обвинява, че предлагате социални неща за Топлофикация - София?

- Парадокс е, че в тази комисия, като се огледах, видях че от едната ми страна е Рамадан Аталай, милионер, чийто син играе с енергийни фирми. От другата страна Овчаров - също милионер, ме репликира. Тези хора не могат да се притесняват, че има българи, които не могат да си платят парното. Българинът е коректен платец, не е лъжец по природа. Той иска да може да си плати. Виждал съм възрастни хора, които броят левчета, за да си платят, защото той не иска да е неизряден платец. Но когато не може да си го позволи, какво правим тогава?

- Криминализиране на неплащането на сметките за парно.

- Сега ще бъде един терор, който може би ще предизвика по-остри граждански реакции. Аз съм да не се спира парното, защото страдат другите, които си плащат. Да намерят начин фирмата и държавният бюджет да дотират тази загуби, а след това да си ги компенсират. Но това са въпроси, които трябва да се решават зад фасадата, ние не трябва да се занимаваме с тях. Защо иначе съществува мениджърският борд на "Топлофикация", защо има "Булгаргаз" - огромно държавно дружество, с борд с високи заплати?

- Според вас кое е по-добре - държавата или общината да вземе "Топлофикация"?

- Според мен тези фирми трябва да бъдат държавно-общински, да бъдат дотирани от държавата. Приватизацията направи монопола от държавен или държавно-общински в частен. Икономистът Милтън Фридман го е казал: от държавния монопол по-лош е само частният.
Ние забравяме нещо много просто - ТЕЦ-овете произвеждат ток, всъщност те винаги трябва да са на печалба, защото продават ток. НЕК е длъжна да го купува. Т.е. има осигурен пазар. Продавайки го на НЕК, няма начин да не си с добър баланс. От там нататък топлата вода, парата, която се подава, е отпадъчен продукт.

Какво се получава? ТЕЦ - Сливен, я купува Ковачки и НЕК му изкупува тока 197,18 лв. по-скъпо за МВтч, отколкото купува във Варна. Най-скъпият ток на държавната НЕК продава Ковачки. Той е взел ТЕЦ-а без пари, след това започва да продава на държавата много по-скъп ток от останалите тецове и накрая започва да продава на гражданите топлото на много по-висока цена, отколкото е тук, в София.

- Къде е тогава комисията за енергийно и водно регулиране?

- Тя му позволява това. Шушулов очевидно е прибрал дебела пачка, вероятно и логично е да е така, защото няма друга причина Шушулов да му разреши тези цени.

- Утре (днес) се очаква Шушулов да разреши вдигане цената на парното.

- За мен Шушулов е човек на държавен пост на много важна комисия, която трябва да бъде разследвана, защото няма логика той да разрешава такива привилегировани цени на определена фирма, от което да страдат гражданите.

- И вие, депутатите, не знаете в договора между България и Русия каква е договорената с Русия цена на газа?

- Никой не го знае, освен тесен кръг в правителството, който го е сключвал и това се крие, било търговска тайна. Нещо което засяга живота, стандарта на милиони хора, не се знае от депутатите.

- И от управляващата партия не знаят?

- Включително и те. Това явно е най-тайният договор на света. Той не може да бъде такъв, защото от друга страна ни казват: от 1 октомври скача цената на газа, оттам и парното. Това не може да бъде непрекъсната заплаха за българите, не може да чакаш всеки месец дали парното ти няма да скочи с още 18%. Затова ние от АТАКА настояваме за мораториум върху цените на тока и парното, който правителството може да наложи. Това е правено и в Щатите, за период в който да се изгради една енергийна система и да се определи по какъв начин ще се изработват сметките за гражданите. Защото сега българските данъкоплатци се съмняват, че това са истински сметки, а ги смятат за надписани и с основание.

- Как гледа опозицията на тези ваши предложения за одържавяване на БТК и замразяване на цените на парното и тока?

- Опозицията няма реакции. Никаква реакция от страна на ГЕРБ не чувам. Представител на ОбС на ГЕРБ вчера в радиопредаване говори как трябва да се намери стратегически инвеститор на ТЕЦ - София. А аз имам вътрешна информация, че това се подготвя за Ковачки.

- ГЕРБ да работи за Ковачки?

- А защо не допуснете, че утре може да заложат на неговата партия в парламента? Нека да го опровергаят, ако не е така.

- Вестник "168 часа"  твърди, според достоверен източник от ГЕРБ и другите опозиционни партии, че преди срещата в Каденабия, Италия, имат подготвен кабинет в сянка и вие отсъствате от този кабинет. Какво означава това? За външни министри в този кабинет се спрягат Соломон Паси или Надежда Михайлова.

- Пази Боже! Ако Соломон Паси стане пак външен министър при управлението на ГЕРБ, аз трябва да ви кажа, че трябва да започне партизанска борба.

- Чувствате ли се изолиран от т.нар обединена опозиция?

- Всеки си играе отделно. Това е истината. Няма защо да заблуждаваме хората. Това обаче е лоша тактика, лоша политика, защото АТАКА не се чувства изолирана - тя винаги е била в своя пътека. Ние си действаме по нашата политика, следваме си нашата план-програма.

- СДС и ДСБ дори не влизат в следващия парламент според статистически проучвания. Бойко Борисов с кого ще прави коалиция, като няма да има депутати от СДС и ДСБ?

- На този въпрос той отговаря, че няма да прави коалиция, защото ще управлява сам. Т.е. ще вземе 50% плюс 1. Всички анализатори и социолози казват, че това не е възможно. Въпросът е, че дори Борисов да вземе 50% , което наистина не е реално, той ще има срещу себе си една много силна група от партии, които трябва да са му опозиция, ако иска да управлява сам. И изпада в блокаж.

- Тогава защо се обвързва със СДС и ДСБ. Кой му го налага - ЕНП ли?

- Не знам кой какво му налага. Знам, че простата логика сочи, че ако основните опозиционни партии не се обединим предизборно, не можем да свалим тройната коалиция. И това трябва да стане на базата на принципни точки какво да се направи в следващото управление. Да се излъчи един управляващ екип, който да изпълнява програмата точно и нито йота встрани, да има подкрепата на един блок от партии, които да кажат, че са алтернатива на сегашното управление и да въведат едно ново управление. Но за да има успех и подкрепа на мнозинството в парламента, трябва да има предизборен блок. Това съм го казвал ясно и на Борисов, и на другите.

- Какви са им реакциите?

- Борисов е категоричен, че той ще участва сам на изборите и няма да прави никакви предизборни блокове. За мен обаче една такава позиция е даване на поредната възможност на БСП - ДПС да бъдат определящ фактор утре. Защото, ако ГЕРБ участва сам, виждаме, че ще има патова ситуация.

- Допускате ли съюз БСП - ГЕРБ?

- Принудата на патовата ситуация ще е такава. И Борисов ще трябва да си погази декларацията, която е подписал в ефир и да каже - ами какво да правя, това е избирателят. А ако се действа разумно и мъдро, то трябва предварително да направим така, че да не се стига до патова ситуация.

- А може би изходът е ЛИДЕР да влезе в парламента?

- Ако на това се разчита... Това е някакъв ужасен политически хазарт, и то отново начело с олигархията на Доган. Ако ЛИДЕР участва в управлението, то значи, че пак Доган ще ни се хили от моторниците и от сараите си и никой няма да може да го пипне. А нали целта е най-после да свалим Доган от власт? Нали целта е тази върхушка на БСП да си отиде? Нали целта е да потърсим сметка от кабинета Кобургготски за кражбите? Ако не го направим в следващия мандат, разочарованието и сривът ще са още по-големи и губим време. А ние нямаме право да си играем с времето на хората.

- Кое разделя вас персонално от Борисов, Костов и Юруков и партия АТАКА от ГЕРБ, ДСБ и СДС?

- По същество нищо не бива да ни разделя. Защото това, което искаме ние, го искат и ЕК, и партньорите ни по света. Тук разделението идва по друга линия. Тези, които са участвали вече във властта, и тези, които ние сме критикували - за тях не е много комфортно да бъдат в обединение с нас. Защото ние продължаваме да казваме, че който е участвал в криминална приватизация, трябва да му се търси сметка.
Другото идеологическо различие е по отношение на Топлофикация - вие виждате, че дори социалистите не смеят да говорят за дотиране. Щели да възразят от ЕК! Какво значи да възразят!? Да дойдат да платят парното на хората или тока на Столипиново. Това са социални мерки, които трябва да се направят на този етап.

- Изолацията на АТАКА е очевадна, не се ли чувствате обиден?

- Такива понятия като "обиден" не са функционални в политиката, защото трябва да си следваш пътя там. Не се чувстваме изолирани, защото тези сметки за подредба на кабинети са сметки без кръчмар. А кръчмарят е българският избирател. Той ще си каже думата и ще видим кой е изолиран и кой - предпочитан. Не е важно какви именца са сложени там, важното е как ще управлява, какво ще прави този кабинет, каква програма ще изпълнява, какви точно мерки. И пак ще го кажа - ние сме за това: дайте да напишем какво ще се прави. Нека всеки напише какво ще прави, като дойде на власт.

- Сега, ако Бойко Борисов беше тук, нямаше ли да ви каже, че  вашите съветници в Пловдив постъпиха не особено добре с ГЕРБ?

- Ние нямаме коалиция с ГЕРБ там. В Пловдив нашите съветници не са гласували против ГЕРБ, по-скоро в групата на ГЕРБ си имат някакви проблеми. Неприятното е, че тези сблъсъци с ГЕРБ и ВМРО са на база на конкретни сделки. Очевидно за имоти или някакви пари. Ето в Шумен нашият зам. общински председател Румен Русев беше свален с гласовете на ГЕРБ, защото той прокара декларация за арменския геноцид. Какво ще се прави в следващите 4 години в управлението на България? От сърце моля, обръщам се с призив към лидерите на политически сили, които претендират да са водещи, да кажат какво ще направят в България - каква ще е икономическата, данъчната, социалната, културната, образователната политика, какво точно ще направят. Ако обичат, да излязат и да запознаят не мен, а хората, които ще излязат да гласуват за тях.

- Разкритията в последните дни за това, какво е правила ДАНС, показват, че в България има полицейщина. Приемате ли за нормален коментара на Станишев за случващото се в ДАНС, след като се обади за това от САЩ?

- От обсъжданията в Комисията за вътрешна сигурност не дадоха отговор какво се е случило. Оказа се, че не става дума за подслушване, а за изискване на разпечатки кой на кого е звънил, което също е лична информация и е поискано във връзка с един сайт "Опасните", за който агенцията твърди, че е изнесъл конфиденциална информация. Този сайт съм го следил като журналист, там бяха визирани доста имена - Николай Гигов, оръжеен търговец, беше критично обсъждан, доскорошният собственик на "Дума" Манджуков, служителя в ДАНС Алексей Петров, Георги Първанов за връзка с ученичка беше визиран, беше споменат и шеф на ДАНС, бяха визирани "24 часа" и "Труд" с критични материали. Всичко това обаче беше анонимно - без подпис на автор. Може да се очаква, че някой от всички засегнати е заинтересован да нападне...

- Имахте среща с Петко Сертов. Какво стана, отговори ли той на писмото, с което внесохте факти, данни и доказателства за връзките на ДПС и шпионски централи в Турция?

- Не. Нямам отговор. Той вероятно ще бъде зает с новите скандали и сигурно ще се забави отговорът. Ще го чакам и ще напомням за това. За мен скандалите с ДАНС са резултат на това, че вътре в БСП се бият два кръга: кръгът на Румен Петков и кръгът на Сергей Станишев, и съответно техните служители вътре в агенцията.

- Не разбрах Татяна Дончева на коя страна е?

- Тя не е любимка на Румен Петков, но и не можеш да кажеш на коя е. Бият се червените кръгове и от това се тресе държавата. Мога да прогнозирам така, както виждам нещата, че ще има и още развития на този вътрешен сюжет.

- Сега разбирате ли този сюжет с магистрала "Тракия" каква постановка беше ?

- Отдавна е разбрана зловещата роля на Румен Петков. Въпросът е, че той не се е примирил с падането си от поста, Ако някой си мисли, че е така, греши. Румен Петков е човек, който няма да прости това и ще работи дори с риск да взриви собствената партия. Ако го направи, няма да страдаме.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4452409
Постинги: 1910
Коментари: 3928
Гласове: 8204
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031