Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2008 11:55 - Нобелови лауреати защитават италианския писател на мафията
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 861 Коментари: 0 Гласове:
0



Нобелови лауреати защитават италианския писател на мафията

Шестима нобелови лауреати призоваха италианската държава да прояви отговорност и да защити писателя на мафията Роберто Савиано, предаде Франс прес. Неприемливо е авторът на книгата против мафията "Гомора" да бъде заплашван със смърт в Европа, при това през 2008 г., изтъкват те в отворено писмо във вестник "Република".
Шестимата нобелови лауреати призовават държавата да положи всички възможни усилия, за да защити сътрудничещия на левия ежедневник Роберто Савиано и да победи неаполитанската мафия - Камората. "Случаят Савиано обаче не е само полицейска работа. Това е проблем за демокрацията. Свободата на Савиано засяга всички нас като граждани", подчертават нобеловите лауреати. Подписалите петицията са Михаил Горбачов,Дезмънд Туту, Орхан Памук, Гюнтер Грас, Дарио Фо и Рита Леви Монталчини - пожизнена сенаторка в италианския Сенат и носителка на Нобеловата награда за медицина.Роберто Савиано, който в бестселъра си "Гомора" разкрива механизма на действие и трафика, с който се занимава Камората, съобщи миналата седмица, че възнамерява да напусне Италия. С издадена "смъртна присъда" от неаполитанската мафия, Савиано от 2 години е под 24-часова полицейска охрана. Преди дни той обяви, че не може да живее вече под непрекъснатото наблюдение на органите на реда.
Мафиотският клан Казалези,част от неаполитанската мафия, планирал до Коледа да убие Савиано. Разкритието било направено от разкаял се член на клана в разговор с полицейски офицер на 27 септември. По книгата беше заснет филм, който спечели голямата награда на кинофестивала в Кан през май тази година. Догодина той ще представи Италия в конкурса за американските кинонагради "Оскар" в категорията за чуждоезичен филм, припомня Франс прес. Според разкаялия се мафиот кланът Казалези, смятан за най-жестокия в Камората, планирал да убие писателя и негови близки, защото книгата му вдигнала много шум и привлякла вниманието към мафията.

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=54429&format=html



Тагове:   писател,   НОБЕЛОВИ,   мафията,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4466501
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8226
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930