Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2008 16:12 - Грешниците на България
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 914 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.12.2008 16:13


15 декември 2008 19:38  Грешниците на България Циганите да спрат да се жалват, а да започнат да работят за себе си image Трябва ли да се помага на хора, които сами не искат да си помогнат? Снимка: DeltaNews

Много е лесно да обвиняваш обществото, че те дискриминира, но ако и ти не правиш нищо по въпроса то да те възприеме с твоите различия, то това е главно твой проблем.
Съществуват няколко мита относно живота на ромите в България.

Че не са в добро положение е ясно на всеки, но могат ли тези хора да си извоюват правото да бъдат равностойни граждани и да не се хранят с презрението и мнителността на останалите? Ето ги и тях - тези, които всички ромски организации използват в своя полза и съответно тяхната антитеза.

Мит номер 1: Циганите крадат, защото са бедни.
В големите градове работа не липсва. Дори са в повече строителните обекти на кооперации, офиси и МОЛ-ове, на които на драго сърце приемат цигани като работници без да им се изисква някакво техническо образование. В София на подобен обект може да се изкарват прилични или дори много добри пари - от 20 до 50 лева на ден. Друга възможност е да станат контрольори на твърда заплата в Градския транспорт, като към тази работа е включен и процент, което сумарно прави също един нормален доход. Известните други начини за изкарване на легален доход са във фирмите за чистота или в озеленяването. Работа има, стига на някой да му се работи.

Мит номер 2: Циганите са бедни, защото са необразовани.
Повечето цигани наистина са не само необразовани, но и неграмотни. Това не пречи да има хиляди фондации и неправителствени организации, които лапат пари от западните си колеги, без това да даде видим резултат. Широко разтръбяваното „Десетилетие на ромското влючване" надали ще се случи реално, а по-скоро е поредният популистки ход, за да се направим на по-европейци отколкото сме (в мисленето си). Другата страна на монетата са самите цигани, които не са показали огромно желание наистина да се включат по някакъв начин в живота на обществото, като поне се научат да четат и пишат.

Мит номер 3: Всички цигани са бедни.
Известно за повечето хора е, че циганите също се делят на касти и имат класово разделение помежду си. Най-богатото съсловие сред циганите са „кардарашите". Повечето от тях не само са образовани, но някои от тях имат и по две висши. Те са богати, добре облечени, живеят в палати, за които средностатистическият българин, заврян в панелка, само може да мечтае. Тяхното общество също е затворено към по-бедните „братя", защото една кардарашка може да се омъжи само за момче от нейното потекло. Някои циганки се реализираха както в музиката, така и в телевизията - значи все пак може.
Най-бедните цигани пък сътворяват поредния парадокс, свързан с начина им на живот. Върху най-схлупените барачки в гетото са цъфнали приемниците за дигиталните телевизии, чийто тарифи са по 20-25 лева на месец. Други пък няма какво да ядат, но за сметка на това имат интернет. Как си плащат сметките за тези услуги, никой не знае.

Мит номер 4: Раждат много деца, защото нямат полова култура.
Колкото и да са неуки циганите, те не са глупави и много добре знаят как и защо да си направят бебе. Родителите често чупят краката и ръцете на новородените, за да може когато пораснат да събират стотинки от човешкото съчувствие. Грозната истина е такава и всеки я знае, но е толкова ужасна, че никой не я признава публично. Другата „дългосрочна инвестиция" на поотрасналите циганета е да си правят сами ужасни белези, които показват на големите търговски булеварди, за да просят

Мит номер 5: Ако им раздадем жилища, те ще започнат да се оправят сами. Те са като нас. Ако пък им вземе каруците, все едно сме ги оковали в гетото.
Истината е, че циганите не са като нас и това не е расизъм или друг вид омраза, това просто е така. Циганите са чергарско племе, т.е природата им е да се местят от едно място на друго (където има благоприятни условия за живот). Затова са и каруците, с които те „ходят на лов" за метали или други ценности. Това е причината да пищят, че ако талигите им бъдат забранени, те са обречени да си стоят в гетото. Всички знаем, че не е така - те присъстват осезателно в Градския транспорт. Дадоха им и апартаменти, но вместо да живеят в тях, циганите изгориха паркета си... за да отопляват коня си. Това е реална случка от столичния квартал „Дружба 1". Тогава идва логичният завършек - трябва ли да се помага на хора, които сами не искат да си помогнат?

Виктор Гергински
http://deltanews.bg/index.php?id=2649



Тагове:   България,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4449773
Постинги: 1909
Коментари: 3928
Гласове: 8203
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031