Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2009 23:07 - Братът на Станишев строи втори министерски съвет и курорт
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 1236 Коментари: 1 Гласове:
0



Братът на Станишев строи втори министерски съвет и курорт
22.12.2008


Архитект Георгий Станишев, брат на премиера Сергей Станишев и собственик на проектантската фирма „Проджектс", е на път да натрупа сериозен финансов ресурс от общия си бизнес с прочутия английски архитект Норман Фостър.

Като се има предвид космическите суми на проектите, с които са се захванали двамата партньори на българска почва и обичайната проектантска комисиона от 10 процента, лесно може да се изчисли, че само от два проекта сър Норман и Станишев-брат могат да генерират над четвърт милиард лева в своите компании.
 
За да се случи това, те трябва да преодолеят само няколко бюрократични пречки. Едната е Министерството на екологията да даде зелена светлина на проекта им на стойност 2 милиарда лева, известен като „Черноморски градини".

Другата е Министерството на регионалното развитие и благоустройството да обяви през февруари "Фостър и партнърс", лондонската компания, оглавявана от лорд Фостър, за победител в конкурса за построяването на втория правителствен център.
 
Като има предвид кой е шефът на шефовете на тези министерства, изходът от бюрократичните процедури изглежда лесно предвидим и дори прозрачно ясен още от сега. Идеята за построяването на втора правителствена сграда, която да приюти пет министерства и три държавни агенции, кой знае защо, хрумва лично на премиера Станишев.
 
Вторият правителствен център се предвижда да изникне на мястото на Културно-информационния център на авиацията и ВВС на бул. „Цариградско шосе" на 4-ти километър. Инвестицията ще струва поне 700 милиона лева, а застроената площ ще обхване мегаломанските 500 000 квадратни метра.
 
Според електронното издание frognews.bg друг брат на височайша персона, този на Румен Петков - Володя Цветанов, който бе заместник-началник по ресурсите на главния щаб на ВВС, е дал чрез парафа си ход на сделката. 600-те декара, разположени до "Цариградско шосе" бяха на стопанисване в Министерството на отбраната, но то се оттегли от владението над тях, защото министерството вече нямало нужда от тях.
 
30 компании проявиха интерес към правителствения проект, 18 от тях подадоха документи, а шест бяха допуснати да се борят помежду си във финалната част от конкурса. Една от тях, както можеше и да се предположи, се оказа "Фостър и партнърс". Английският бизнес партньор на Станишев-брат е бил „специално поканен" да вземе участие в конкурса с аргумента, че е „световноизвестен проектант".
 
Сър Норман, макар и прочул се с построяването на Уембли, не е сред любимците на британските медии и публика. Наричан от местната преса „люлеещия се лорд" заради проблеми с конструкцията на Моста на хилядолетието, той отново привлече вниманието това лято.

Този път причината беше именно една от българските му авантюри. В броя си от 14 юли авторитетният „Гардиън" нарече с гръмко заглавие съвместното му начинание с Георгий Дмитриевич Станишев в Бяла „най-голямата грешка в кариерата на Норман Фостър".
 
Интересно е, че инвеститори в проекта на Станишев-брат и сър Норман в Карадере край Бяла не са мощни британски компании, а малко известната „ББТ проджектс" и също така слабо популярният българо-британски "Мадара бългериан пропърти фънд". Публикуваните на сайта баланси на смесеното дружество показват, че едва ли е по силите му да се справи с подобна инвестиция.
 
Сред директорите на този фонд все пак изплува едно популярно име в българските бизнес среди - това на бившия шеф на БТК и "Титан АС" Иван Ненов. Двата милиарда лева, необходими за реализацията му, не изглеждат по възможностите и на другия инвеститор - „ББТ проджектс", чийто уставен капитал е 50 000 лева.
 
Това начинание не изглежда издържано и от друга гледна точка. Според еколози построяването на „Черноморски градини" ще унищожи безвъзвратно местообитанията на застрашени видове. Курортът, в който ще има 15 000 легла, се предвижда да бъде построен в територия, включена в Натура 2000. Според Андрей Ковачев, един от лидерите на партия „Зелени", ако проектът бъде преместен на поне 100-200 метра отстояние от защитената зона, може да има дори положителен ефект.
 
"Сегашният проект обаче е в нарушение и на българското законодателство, и на европейските директиви. Станишев лично е отговорен за поредното кощунство върху българската природа. Той носи вина както за Иракли, така и за Странджа, а сега и за Карадере", убеден е зеленият лидер.

Младен ДОЧЕВ, в-к "Новинар"
http://www.pisnani.com/article.php?V0b95e6ec=5&V92a2b5cb=1347



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. dantonov - След Орион, Олимп, Тим сега следват ...
03.01.2009 11:36
След Орион, Олимп, Тим сега следват братята и сестрите...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4465559
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8226
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930