Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2009 14:24 - ВОЛЕН СИДЕРОВ: На Станишев липсват куража и смелостта на словашкия премиер
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 2935 Коментари: 6 Гласове:
0



ВОЛЕН СИДЕРОВ: На Станишев липсват куража и смелостта на словашкия премиер
Един протест трябва да има ясна цел, организация и лице. Не може да бъде направен от анонимни хора

Велизар Енчев*

- Г-н Сидеров, коментирайте решението на словашкия премиер да отвори тяхната АЕЦ.
- Това е достойно решение на достоен управник, държавник, който в един кризисен момент прави това, което трябва да се направи. Това очаквахме да направи нашият премиер в момента, но както се вижда и от последното му изявление, той е на мнение, че не може да се предприеме нищо такова. Казвам това с голямо съжаление, защото АТАКА внесохме в НС едно проекторешение, което, ако парламентът го гласува в понеделник, може да влезе в действие. То гласи: "Парламентът на България задължава правителството да отвори от първи до четвърти блок." Тук ще направя една скоба, за да кажа, че всички повтарят да се включат само III и IV блок, но не се говори за I и II блок, които са в отлично състояние и макар и по-малки като мощност, могат да работят до 2012 г. Това е удостоверено от 12-те проверки на МААЕ - от I до IV са изрядни, като I и II могат да работят до 2012, а III и IV до 2035 г.
- Евродепутатите от АТАКА предложиха на Европарламента реактивиране на четирите блока. На следващия ден президентът Първанов направи предложение само за III блок.
- Да. Със специална петиция нашите трима европредставители го внесоха с копие до Еврокомисията. Още февруари 2007 г. нашият наблюдател Димитър Стоянов зададе въпроса на Еврокомисията: има ли решение за затваряне на блоковете. Защото Ферхойген през 1999 г. подписа меморандум с Надежда Михайлова и беше казал пред НС, че Еврокомисията имала такова виждане. Оказа се, че няма такова решение.
- Президентът Първанов атакизира ли се? Това негово изявление по същество идва след предложението на евродепутатите.
- Можем да кажем, че се е атакизирал, защото, когато затваряха реакторите по време на правителството на Сакскобургготски-Доган, той не застана като държавен глава и да каже - това не трябва да се прави. Той тогава си замълча, а сега излиза да печели точки.
- Станишев заяви, че е против отварянето на реакторите. Това не е ли конфликт между него и президента?
- Те се надпреварват в състезанието да покажат кой повече се грижи в момент на криза, кой повече е направил. Но Станишев е човекът, който може реално да го направи. Правителството взема решение за стартиране на реакторите. Така, както словашкият премиер, а не президентът им е взел това решение. Така че ако Станишев реши, той може да нареди отварянето на реакторите. Има технически срок, разбира се, ще отнеме време за някаква подготовка, но така или иначе те ще заработят. Чувам, че Евросъюзът щял да ни удари шамар. Той такива шамари ни е ударил, че не виждам какво повече може да направи. Спряха ни всички възможни пари, обявиха ни за най-черната, най-корумпираната държава, от тук нататък накъде. Ние знаем, че в ЕС има гласове за отварянето на реакторите. Джефри ван Орден и може би десетина изтъкнати евродепутати от различни партии заемат пробългарска позиция. Жалкото е, че българският премиер, българските управници и външен министър не мислят така. Нашите евродепутати внесоха петиция, но все пак това е една петиция от трима души. България трябва официално чрез външния си министър да внесе такова искане. Той каза, че не е внасял и че не е уместно да се повдига сега.
- Гергана Грънчарова също заяви, че това ще влоши положението ни в ЕС.
- Гергана Грънчарова беше в правителството, което затвори блоковете, така че тя сега няма как да заеме обратна позиция. Миглена Кунева беше казала, че както и завърши проверката, ние ще ги затворим. Какво искате сега от такива предатели? Те вероятно са получили каквото трябва за своята позиция, за да предадат интересите ни. Експерти изчисляват на около 11 милиарда долара загубите, които търпим от това затваряне. Сега ние сме спонсори на Евросъюза.
- Явно словашкият премиер не е пример за подражание за българските управници.
- Това е липса на кураж, на характер, на смелост, липса на качества, които ти трябват, за да бъдеш държавник. Когато си държавник, понякога трябва да поемеш риск. Той може да ти изглежда, че в момента може да предизвика някакви критики, но ти трябва да имаш мъжеството да поемеш такъв риск. Иначе не ставаш за министър-председател. Защото когато си начело на държавата, трябва в един момент да можеш да вземеш решение и то да бъде в полза на държавата ти и да понесеш риска, който носи постаът ти.
- Ако Сергей Станишев постъпи както словашкия премиер, той може да спечели парламентарните избори.
-  Аз ще го поздравя, макар, че сме опозиция, защото той ще е взел решение, полезно за България.
- Но вие ще изгубите гласове от това решение на Станишев, тъй като очевидно този патриотичен ход ще му спечели много гласове.
- Ако го направи, ще бъде поздравен от много хора и тук вече партийната амбразура трябва да бъде забравена, защото е направено нещо, полезно за страната. Но след последните му изявления аз съм убеден, че Станишев няма да предприеме подобна крачка.
- Пред "Панорама" Бойко Борисов каза, че не е времето сега да се отварят блоковете.
- Аз съм удивен. Бойко Борисов е начело на партия, която претендира да е в управлението на държавата. Това означава, че той, ако дойде на власт, няма да отвори реакторите. За зрителите трябва да е ясно и никой да не се подлъгва. Трябва да е ясно, че Борисов се страхува от "шамарче" от ЕС. Санкциите са изчерпани. Какво повече може да ни направи ЕС - само можем да спечелим. Но аз съм удивен от реакцията на Борисов, който казва, че не е времето сега и не трябва да се отварят блоковете, при положение че неговият съпартиец Джефри ван Орден, който е от ЕНП, казва: България трябва да си отвори АЕЦ-а. Значи нещо не е наред.
- Пак Бойко Борисов казва, че големите въпроси на България се решават в Европарламента, че предложението на президента и Волен Сидеров за отварянето на III и IV блок не може да стане.
- В абсолютно заблуждение е г-н Борисов, той наистина не е запознат с нещата. Би трябвало да запита някой от своите евродепутати. Всичко, което се решава и се изработва като директиви, се прави в специални екипи, които са към ЕК. Големите (министри, държавни глави) не стоят в ЕП, те се събират в други формати. Тук очевидно има непознаване на материята, но не всеки може да я познава, затова има съветници.
Въпросът е друг. Аз имам един много любопитен епизод около това предаване на "Панорама". Всички зрители на СКАТ чуха, че Бойко Борисов спомена името ми в контекста на това, че аз искам да отворя реакторите. Реагирах още същата вечер, обадих се в централата на БНТ и поисках право на отговор, тъй като съм споменат и имам това право като парламентарно представена сила. БНТ се издържа от данъкоплатците и получава годишно 100 милиона лева от бюджета. Тази телевизия е длъжна да отговаря на обществените интереси на българите. Аз пък представлявам интересите на хората, които са гласували за мен. На последните избори, на които съм се явявал мажоритарно, взех 650 000 гласа. Тези 650 000 българи трябва да знаят и имат правото да знаят какво говоря аз като техен представител. Това тяхно право БНТ го отрязва от години. От 2005 г. след серия с разговори с Уляна Пръмова ръководството на телевизията ме покани най-после на третата година. През цялото това време БНТ режеше нашите изяви. Например от огромен митинг на АТАКА от 2006 г. на пл. "Св. Ал. Невски", какъвто не беше виждан от 1990-а, БНТ не даде нито един кадър. Нито една от нашите прояви не беше показвана. Аз не искам привилегии.
- Получихте ли право на отговор в петък вечерта?
- В петък вечерта не само че не получих право отговор, ами имаше едно много арогантно поведение от страна на екипа, който прави "Панорама": две редакторки, самият Бойко Василев, който в коридора пред студиото в очите ме излъга, че Бойко Борисов не бил споменал името ми и затова нямам право на отговор. Не мога да разбера що за тенденциозност, що за злобно поведение спрямо АТАКА в БНТ, но за това ще попитам лично и директорката. Ще потърся правата си. Ще чакам някаква реакция от Съвета за електронни медии.
Аз неведнъж съм разобличавал БНТ като антибългарска телевизия. Тя е длъжна да има собствена програма по закон. Отдавна трябваше да свали новините на турски език. И митинги правихме, и проектозакони вкарвахме, но БНТ се очертава като все по-турска и все по-антибългарска. Там не допускат една парламентарно представена сила до екран, новините за нас винаги са орязани и това е тенденция, която от години върви. Последният случай с отказа на право на отговор беше кулминация, която за мен не е изненада, но тя говори за липсата на професионализъм на екипа на "Панорама", но това си остава за тяхна сметка.
- БНТ не отрази решението на словашкото правителство за откриването на АЕЦ-а, защото това е удар срещу нашето правителство.
- Тя поначало не отразява обективно. Предаването на "Панорама" се случва в същия ден, в който са заседавали три парламентарни комисии. И нищо от това не беше предадено, никакви мнения на опозицията. Вместо това в студиото половин час слушаме мислите на кмета на София, който е затънал до гуша в киша, мръсотия на най-задръстения град в държавата. Борисов обаче трябваше да излее мислите си пред българския народ и затова трябва му се дава обилна трибуна, а той не е парламентарно представена партия.
Телевизията премълча, че правителството реши да активира работата на Бобовдол, собственост на Христо Ковачки. Нито за Ковачки, нито за Гергов БНТ ни информира, когато става въпрос за техни действия, пряко засягащи държавния икономически интерес. Да не говорим за коментари. Как БНТ отрази турските надписи в Бургас? Това е телевизионна политика, която води до загуба на доверие, затова БНТ е една от най-слабо гледаните телевизии.
- Това не ви ли подсказва как ще се развие изборната кампания и за евродепутати, и за парламентарния вот и как ще се държат държавните медии?
- Въпреки огромната държавна субсидия от 100 млн. лв., БНТ ще отвори уста за платена реклама. Т. е. всяка партия ще плаща за това, което зрителите имат право да виждат, тъй като са гласували за тия хора. Ще се плаща, и то солено. Това е политиката на тази телевизия. Мисля, че там трябва доста да се порови. Смятам, че има доста корупционни схеми и трябва да се занимаят съответните организации и институции с това къде потъват тези 100 милиона.
- По отношение на АЕЦ вие с Първанов сега не сте ли в един лагер?
- Това, че той повтаря предизборна теза на АТАКА, не означава, че сме в един лагер. Защото той си мълчеше, когато се вземаше решение за затваряне на тези блокове, въпреки че пак беше държавен глава и имаше пълната възможност да решава, както и трибуна, от която да огласи мнението си.
- Имахте ли диалог с него по време на Консултативния съвет за национална сигурност?
- Това е едно казионно мероприятие, в което изнасят доклади Петър Димитров и Калфин. Всичко беше подчинено на тезата: нещата са под контрол, всичко ще се оправи. Тези съвети са доста лишени от смисъл. По-скоро са една рекламна акция. Успях да кажа, че цялото това тюхкане и вайкане не променя факта, че липсва държавен резерв. На съвета трябваше да бъде поканена Емел Етем, да даде отчет какво е състоянието на резерва, имаме ли, нямаме ли мазут. Има данни, че той е източен. Резервите не се поддържат, защо? Какво е направено с тях, къде са продадени?
- Вестник "Атака" твърди, че Слави Трифонов и Христо Ковачки стоят зад протест на 14 януари пред парламента.
- Вероятно има достатъчно тревоги, че този протест е доста анонимен. Аз самия се опитах да стигна до някакъв ясно изразен сайт в интернет, защото всичко тече в интернет. Въртят се някакви клипове и предмитингови протести. На плаката виждам една спекулация - вее се една метла, с която трябва да се изметат всички партии, и там е сложена партия АТАКА. Т.е. няма разграничение между управляващи и опозиция. Защото да сложиш в един кюп този, който е виновен за сегашното управление пряко с действията си, и този, който яде ритници за това, че се бори и непрекъснато е бил на първа линия през тези 3 г. откакто сме в парламента, е изключителна спекулация. Виждайки този плакат, разпространен в интернет анонимно, аз си зададох въпроса - кой има изгода да се спекулира с това - еднакви маскари са и Станишев, и Петър Димитров, и Сидеров. Ако така разсъждаваме, това е едно размазване, което е много вредно. Хората биват въвеждани в заблуда. Използва се една метла на недоволство, с която аз съм съгласен, но се използва спекулативно. Поглеждам към този плакат и виждам, че там няма логото на "Движение Напред". Всички други парламентарно представени партии са там. Някой ще каже, ама те не са парламентарно представени. Т. нар. "Движение Напред", финансово подкрепено от Христо Ковачки, който в момента е следствен за укриване на данъци, има в момента в парламента представители и се готви всеки момент да образува парламентарна група. Начело на тази група ще бъдат Красимир Каракачанов и Любен Дилов-син, които са компоненти в "Движение Напред". В рекламирания клип отсъства "Движение Напред". Значи то е по-морално, по-чисто, то е новородено, докато всички други са мръсници. Това иска да ни каже този клип. Това може да бъде теза на един спекулант, на един манипулатор. Много съжалявам, че се използват такива трагични случаи, като смъртта на Стоян Балтов, но питам защо студентите не отидоха пред РУ на МВР което е пряко виновно за това, че не осъществява постоянно патрулиране и не бди и когато на 200 м убиват човек, там няма нито един полицай? Един протест трябва да има ясна цел, ясна организация, ясно лице. Не може да бъде направен от анонимни хора. Не може да си анонимен в интернет и да бълваш нещо, което може да се яхне и оглави от неморални хора.
- А защо включвате и Слави Трифонов?
- Преди Нова година Слави Трифонов започна една определено поръчкова кампания и сега пуска един клип, в който слага същите физиономии. Т.е. тези хора трябва да ги изметем. За да дойде вероятно Слави Трифонов, който е високоморален, честен патриот със своята офшорна фирма, с която прави своите финансови игрички в бТВ. Да дойде човекът, който е най-поръчковият водещ в републиката и е несравнимо тенденциозен. Та той да дойде, след като измете тези, които са на власт и които са в опозиция, защото са сложени на едно. Ето от тази неяснота идват съмненията. Защото, ако хората, които са в този организационен комитет, кажат ясно кои са и за какво се борят, ние ще разберем това. Но когато са анонимни фигури, те дават възможност за спекулации. Открито да го кажат.
- В този клип липсва ликът на Ахмед Доган.
- Разбира се. Как ще стои там Ахмед Доган, който поръчково участваше в неговите предавания, правиха долнопробни седянки, в които целият сценарен екип се кефеше. Мисля, че в момента Ковачки и Слави Трифонов са в някакъв тандем, защото Ковачки иска да използва трибуната на Слави Трифонов, за да лансира тази тема, която се харесва на много хора - дайте да изметем - за да дойде кой? Уважаеми българи, задавайте си този въпрос. Кой да дойде? Христо Ковачки чрез "Движение Напред", Слави Трифонов чрез някаква измислена политическа сила?
- А може би това е необходимата електорална патерица за Бойко Борисов и за БСП?
- Те също имат полза от някаква неидентифицирана сила, която да влезе като "Напред" на Ковачки, която ще се обяви като дясноцентристка, за да може да направи коалиция. Ковачки е креатура на БСП и ДПС -  това се знае от всеки. По времето на Овчаров той получи най-големите облаги.
- В интервю за електронното издание "Всеки ден" настоявате "Евросъюзът трябва да покани Русия и да не я възприема като враг". За първи път противопоставяте членството на Турция в ЕС на членството на Русия в ЕС - а това за първи път се споменава от български политик.
- Когато стана газовата криза, бях първият политик, който каза, че трябва да бъдат водени съдебни процеси, да се търси по съдебен път обезщетение от руската компания "Газпром" и украинската страна, които са виновни за спиране на газа. В това интервю задавам логичния въпрос - защо канят Турция в ЕС, а не най-голямата православна държава, с най-големи ресурси на газ и петрол -  Русия. Защо към Русия, Украйна, Беларус, които са  християнски държави, част от Европа, няма започнати преговори? Има логика с тях да се водят преговори. Не е изгодно за Европа да превръща насила в свой враг Русия. С нея Европа би била по-силна. Русия ще бъде принудена да се подчинява на тези правила, които ЕС налага за всички. Сега ЕК и ЕС каквото и да кажат на Русия, какво от това - тя не е член на съюза. Украйна също не е член и няма формалното основание да й се отправят някакви изисквания. Т.е. ще имаме много по-силна Евразия с участието и на Русия с огромните й ресурси - това ще бъде промяна на следващите десетилетия.
Ние виждаме, че се водят войни. Войната в Ирак не е нищо друго, освен война за петрола на Ирак. Европейският интерес е да има по-силна Европа. Представете си един ЕС с ресурсите на Русия?! Съюза става № 1. Тук по форумите чета някакви първосигнални реакции, че АТАКА била на руски агенти и пр. За разлика от Иван Костов, аз не съм учил в Съветския съюз в школи. За разлика от Евгени Дайнов не съм завършил там, не съм се женил за рускиня, не съм продал "Нефтохим" на руските компании. В Русия отидох, след като се разпадна Съветският съюз, на една журналистически среща за първи път през живота си. Така че аз нямам никакви връзки с тази държава. На нея гледам геополитически. Една Европа с ресурсите, които има в тези държави Украйна, Беларус, Русия, ще бъде сила номер едно. А с влизането на Турция в ЕС ние ставаме анадолска провинция - вижте какво става с надписите на турски по училищата. Тогава ще бъдем в положение на малцинство. Освен АТАКА всички партии в България, включително и ГЕРБ, лобират за приемането на Турция в ЕС.

* Интервюто е излъчено в предаването "Зад фасадата" по ТВ СКАТ



Тагове:   Станишев,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Това е истината.
05.07.2009 09:05
Чудесно интервю,съгласен съм с всичко което казва Волен Сидеров....но няма кой да чуе-Българина си е прост и това си е....
цитирай
2. анонимен - JGzPKBdJjpBlJSl
24.05.2011 13:29
Posts like this brighten up my day. Tnhaks for taking the time.
цитирай
3. анонимен - niWLeVbYVYkpblSrx
25.05.2011 13:36
QZoldm <a href="http://jempqheafgue.com/">jempqheafgue</a>
цитирай
4. анонимен - tTmGmeqpeJEFeDph
25.05.2011 17:41
erLBWK , [url=http://oirxmyhljrga.com/]oirxmyhljrga[/url], [link=http://iihumdtoxtpq.com/]iihumdtoxtpq[/link], http://aclwqcfajusn.com/
цитирай
5. анонимен - dJqfUUWonXrLEeTdKWu
28.05.2011 14:25
1xMbnH <a href="http://bribfxjfpqqq.com/">bribfxjfpqqq</a>
цитирай
6. анонимен - WQbNRnYeS
31.05.2011 17:30
j3ZAR6 , [url=http://pmphzodaegii.com/]pmphzodaegii[/url], [link=http://qtlkjzdzcbeo.com/]qtlkjzdzcbeo[/link], http://gpwzndqxhvlg.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4462265
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8220
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930