Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2009 21:43 - Роми подлудиха Павликени
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 3212 Коментари: 3 Гласове:
0



История за това, как “Безгрижие” се превърна в “Дивия запад”
Роми подлудиха Павликени
Присъствието на чужд човек в махалата се посреща на нож от мургавите обитатели
30 Март, 2009
Иван Първанов

Цигани повече от 15 години тормозят българите в Павликени. Необезпокоявани от полиция и съд, мургавите крадат на поразия, трошат и отправят заплахи за саморазправа и убийство над малкото дръзнали да им се опълчат българи. През всичките тези години жертвите на ромския тормоз са опитвали какви ли не начини да се справят с проблема: от благи думи, през писма до различните институции до саморазправа и физическо насилие. Нито един от тези методи обаче не се оказал ефективен. Последната идея на част от онеправданите е да поискат официално чрез подписка живеещите в града им около 2 хиляди роми да бъдат изселени.

Поразяваща е гледката, която се вижда по пътя на влизане в Павликени. От едната му страна е празната поляна, превърната в сметище, пълно с найлони, хартии, оборска тор и всякакви други боклуци. От другата му е ромската махала.

Хората са наясно, че идеята им е абсурдна и че никой управник не би се ангажирал с осъществяването на такава взривоопасна стъпка. За друго обаче вече не се сещат. Един от най-потърпевшите от ромските набези е шефът на местната фазанария Гочо Данев.

Той разказва, че циганите са окупирали двете крайни градски махали още преди половин век. Проблемите с тях обаче започнали преди 15-ина години, малко след началото на демокрацията. „Дотогава държавата беше силна и всички имаха страх от милицията и от законите. Е, случвало се е и тогава да хванат някои от тях за домова или джебчийска кражба, но много рядко. След това обаче нещата излизат извън контрол. Оставайки без работа и пари, повечето от ромите започват да се издържат чрез кражби. Всеки ден те обикалят в града и набелязват обектите, които нощем обират. В последно време са станали толкова нагли, че крадат и посред бял ден.

Пред някои от къщите кротко преживят коне, магарета, овце и кози. Повечето животни се разхождат свободно и често излизат на пътя за ужас на шофьорите.

Най-предпочитани от тях са железата.

По-голямата от двете ромски махали се намира в началото на Павликени по пътя откъм с. Дъскот. При социализма тя се е наричала квартал "Безгрижие". Сега местните са й дали името "Дивия запад". Българите от града признават, че се страхуват да влизат в махалата дори и през деня, а когато минават с кола, натискат до дупка педала на газта. Гледката, която се вижда откъм пътя на влизане в Павликени, е потресаваща. От лявата му страна празната поляна е превърната в сметище, пълно с найлони, хартии, оборска тор и всякакви други боклуци. От дясната страна на пътя е самата махала. Пред някои от къщите са изградени импровизирани обори, в които кротко преживят коне, магарета, овце и кози. Някои от животните се разхождат и свободно и често излизат на пътя, с което изправят косите на шофьорите. На метри от „конюшните" пък, върху два забити в калта пръта, е опъната връв, върху която са накачени бебешки пелени и бабешки кюлоти. Край тях, направо върху мократа земя, са налягали няколко младежи на възраст не повече от 25 години. Те пият бира, замезват и цакат карти. Малко встрани жена на средна възраст пере някакви дрехи в старо поцинковано корито. Мръсната вода излива на метър-два от главите на младежите. На тях обаче това не им прави никакво впечатление. На десетина метра по-нататък няколко мъже гневно се карат на майчиния си език.

Присъствието на чужд човек в махалата се посреща на нож от мургавите обитатели. „Къв си ти, бе ? Я, да си вървиш оттук, че знаеш ли? Тука кметът и полицията не смеят да идват, ти си извадил фото да снимаш. Айде, прибирай го, че ще го прасна в земята", заповядва едър мъж с хайдушки мустаци, мушнал дървена клечка между оределите си зъби. Когато вижда, че заповедта му не се изпълнява, той се нахвърля с псувни върху репортера на „Монитор". „Дай тука тоз апарат, че като ти маана един по муцуната, ще си събираш зъбите по земята. Докато си запаля цигарата, и да съм ти видял гърба. Щото после не отговарям. Да не кажеш, че не съм те предупредил. Ей, я елате тука, че един не ще да си ходи", подвиква той към играещите карти и пиещи бира младежи. Докато трае разправията, от къщите наоколо започват да се появяват и други роми. „Скоро да се махаш, че ще пусна кучетата. Ония българите ли те пратиха да снимаш, че сме били крадци. Ще крадем ами, като няма какво да работим, да мрем от глад. Вашите българки, ако не щат да раждат деца, ние си ги имаме по 3-4 и трябва да ги храним", възмущава се млада циганка. „Така е, правилно. Да ни даде държавата по 200 лева на дете и няма да крадем", подкрепят я в хор и останалите. Ромите от махалата въобще и не искат да чуят, че трябва сами да си търсят работа. Те са свикнали някой да ги търси и да им дава пари срещу извършването на определено далеч по-безобидни услуги.

„Като дойдат изборите, всички партии идват тук и почват да ни се мазнят. Искали били да ни измъкнат от калта, да изучат децата ни. Обещават ни пари, мед и масло. Тогава сме роми. А като минат изборите, пак ставаме мръсни и крадливи цигани. Е, справедливо ли е това", пита друга от обитателките на "Дивия запад".
.
Потърпевши: Страшно е да се живее тук

Възрастна жена, живееща в близост да ромската махала сподели: „Страшно е да се живее в близост с циганите. Минават и задигат всичко, в което има макар и малко желязо. Чудя се как още не са нарязали релсите на влака. През последните 3-4 години най-малко по веднъж на няколко месеца ни тарашат. Отначало ни задигнаха бакърените съдове.

Бяха влезли, докато с дядото бяхме на нивата. Не ги е досрамяло даже и лъжиците и вилиците от сервиза в кухнята да откраднат. След това станаха по-нагли и една нощ, докато спяхме, ни отмъкнаха плуга. Накрая, като не остана нищо за крадене, се опитаха да задигнат металната мрежа, с която е оградена градинката ни. Веднъж с дядото ги хванахме. Заплашихме ги, че ще повикаме полицията, пък едното от тях ни вика: „Ако ни приберат в полицията, на следващата нощ ще подпалим къщата ви. Както спите, тъй и ще си изгорите. Така че умната!" Жената не желае да бъде снимана и да си каже името, защото се страхува, че след това може да бъде причакана и пребита за отмъщение.


Всичките поразии ги вършат няколко фамилии

Гочо Данев е сред най-потърпевшите в Павликени. Ромите десетки пъти разбивали фазанарията му и вече са измъкнали всичкото желязо оттам.

Според собственика на фазанарията Гочо Данев не всички жители на ромския квартал са крадци: „Всичките поразии ги вършат няколко фамилии. Възрастните пращат децата си да разузнаят къде има нещо за плячкосване. И сред това някоя нощ нападат. Обикновено се движат по 4-5 човека и са въоръжени с брадви, ножове и тесли. Как може да им излезе сам човек насреща? Ще го заколят като едното нищо". Той разказва, че през последните години ромите от "Дивия запад" десетки пъти са разбивали фазанарията му и вече са измъкнали всичкото желязо оттам. Накрая започнаха да вадят от земята циментовите колове, на които се крепеше външната ограда, заради металната арматура. И тъй като Гочо се оказал един от малцината, които им оказали съпротива, мургавите му обявили истинска свещена война. „Дебнат ме, като отида извън града или като се прибера в къщи на обяд да хапна, идват тук и започват да чупят стъклата и да събарят стените на сградите. Убиха ми 5 кучета, които бях поставил като пазачи. Искам да се откажа от този имот и да го продам. Но никой не иска да го купи. Кой би се наел да прави бизнес на сто метра от гетото?"

„Някой може би си мисли, че ние сме някакви националисти, които искат да запалят етническа война в града. Това не е вярно. Ние сме просто едни обикновени хора, на които до гуша е дошло от ромския произвол. Не искаме нещо повече от това компетентните институции да си свършат работата и да ни отърват от този терор, който сме принудени да търпим вече повече от 15 години", обяснява шефът на фазанарията Гочо Данев.

Всеки да се спасява, както може
Снимки Авторът

Борис Джамбазов разказва как местните полицаи, вместо да арестуват ромите, безчинствали в заведението му, натикали него в патрулката.

Освен че се жалват от циганския произвол, много от хората в Павликени са възмутени и от бездействието на местната полиция. Един от тях е Борис Джамбазов. Мъжът е собственик на агроаптека на автогарата. В края на миналата година отворил и заведение в същия район. И проблемите започнали. „Като разбраха, че има ново заведение, циганите започнаха да идват тук на тайфи. Сядат, ядат, пият на корем. След това стават и си тръгват, без да платят. Нищо не мога да направя, защото ще ме пребият." При последния конфликт в заведението му Борис извикал полицията. Пристигнали трима служители на МВР. Вместо да арестуват ромите обаче, полицаите започнали да се заяждат с Джамбазов. Поискали му личната карта, а когато той им обяснил, че я е оставил вкъщи, двама от ченгетата го хванали за ръцете, а третият - за косата, и така го вкарали в патрулката. „След този случай вече нямам никаква вяра на полицията. И на другите казвам - всеки да се спасява, както може. В тази държава няма нито ред, нито закони", категоричен е Борис Джамбазов. Мъжът разказва и за двама свои съседи, които, за да се спасят от ромските нашествия, се принудили да оградят цялата си къща с тел и да я превърнат в концлагер.
http://www.monitor.bg/article?id=193669



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - нямам думи,
31.03.2009 21:57
просто ни изтребват.
http://parasol.blog.bg/viewpost.php?id=315887
цитирай
2. agent074 - Единственото спасение е да се оз...
31.03.2009 22:10
Единственото спасение е да се озапти безразборното плодене на тия изроди.
цитирай
3. анонимен - Напаст божия
01.03.2011 13:38
Не, ни трябва никаква европа и интеграция на тая разбесняла се пасмина, просто трябва да се обединим и да сме единни като тях, за да си дойдем на думата "че който нож вади, от нож омира"! В противен случай, сме обречени да бадем техни роби и малценство в близко бъдеще, на собственото си безразличие...! -А можеби и това да заслужаваме, защото по-вечето от нас сме на принципа "нали аз съм добре, какво ме интересува", но да не забравяме, че един ден всички ще дойдем на тяхния, както варвят нещата!?!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4452086
Постинги: 1909
Коментари: 3928
Гласове: 8203
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031