Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2009 19:49 - Има поне 10 причини, за да се гордеем, че сме българи
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 4270 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 22.04.2009 19:51


Има поне 10 причини, за да се гордеем, че сме българи Дали сме на света първия компютър, пеницилина, копирните технологии, говорещата книга за слепи...

Теодора Недялкова

 Нека поне за малко се почувстваме горди, че сме българи, защото светът, такъв, какъвто го познаваме, нямаше да е същият, ако не бяха българите. Първият компютър, пеницилинът, използването на слънчевата енергия за отопление и охлаждане, копирните технологии, говореща книга за слепи - това са само част от нещата, които българите са дали не света.
Между 1939 г. и 1942 г. Джон-Винсент Атанасов изобретява първата електронно-изчислителна машина. В правителствения адрес, връчен от президента на САЩ, е записано: "Проф. Джон Атанасов винаги е подчертавал своя български произход и се гордее с него. Той е пример за всички, които отдават силите и способностите си в името на науката и за благото и напредъка на човечеството."
"Деветдесет на сто от познанията по авиация щатските летци дължат на г-н Джорданов - пише видният американски авиоспециалист Д. Х. Ърл. - Почти всеки от стоте хиляди наши летци в Америка притежава неговите книги и те се четат като Библията." Джорданов е американското име на българина Асен Христов Йорданов, изобретател на първия български самолет, летец-изпитател, конструктор и изобретател,

дал криле на
американското
самолетостроене
и аеронавтика.
На 22 октомври 2002 г. американската информационна агенция "Асошиейтед прес" съобщава за нова дигитална говореща книга за слепи, изработена от българина Лъчезар Цветанов.
На външен вид книгата изглежда като всички останали издания. Когато се разтвори обаче, тя има само две дебели страници и множество бутони с различна форма.С тяхна помощ незрящият читател може да прелиства напред и назад страниците, да си прави бележки или да се прехвърли бързо на вече набелязан пасаж.
Когато лунният триумф на човека отбеляза неговото победоносно шествие по пътя на прогреса, ние още не знаехме, че зад този човешки триумф стои името на българина Иван (Джон) Стефанов Ночев.
В подготовката на апотеоза на човешката цивилизация възникват проблеми с прилуняването на модула "Орел". Задачата е поставена на екипите от секретните лаборатории на концерна "Дженерал Дайнъмикс Корпорейшън". Но проектите се бавят и от НАСА прехвърлят решаването на проблема на частната инженерингова фирма на Джон Ночев в Сан Диего, разработваща свои аерокосмически програми. Протекцията за решаващата поръчка е лично от губернатора на Калифорния Роналд Рейгън.
С изобретените от него уникални реактивни двигатели Ночев

осигурява плавното
кацане на лунния
модул "Орел"
с космонавтите на Луната, а след това обратното им завръщане и скачане с очакващия ги в окололунна орбита космически кораб.
През 1985 г. участниците в Международната научна конференция по проблемите на стъклото в гр. Чипмейн, щата Мен в Съединените щати, са изненадани от "дръзкия" доклад на българина инж. Стоян Люцканов, който разказва пред световните капацитети и специалисти за своето изобретение - нова термична изолационна смес, с която се спестява 80 на сто от загряващата енергия във високотемпературните пещи. "Какво бълнува този самонадеян българин? - коментират помежду си мнозина. - Та нали най-съвършените методи за задържане на топлината в пещите не спестяват повече от 50 на сто от загряващата енергия!"
За да разсее съмненията, в подкрепа на българския изобретател взема думата представителят на "Форд Мотор Корпорейшън": "Нашата фирма закупи от България лиценз за патентованото изобретение на докладчика инж. Люцканов и го приложи на една от най-големите пещи на "Форд" - казва авторитетният американски бизнесмен. - Ефектът е грамаден, поразителен. Изобретената от българския инженер изолационна смес, този "щит на топлината", както го наричат вече в България, задържа не 80, а 90 на сто от загряващата енергия в пещта.
Възникването на U-вълната в електрокардиограмата е 15-ото българско откритие. Негов автор е д-р Борислав Георгиев.Изследванията си д-р Георгиев е провел върху 180 души, като е използвал ехокардиографски метод и синхронизиран електрокардиографски запис. Откритието създава условия за анализ на ритмични нарушения, както и за по-точен анализ на някои параметри на ЕКГ.
Славата на българското кисело мляко шества по света. В неговите хранителни и лечебни качества днес едва ли някой се съмнява. Японците го боготворят. На всяка кофичка с кисело мляко, разпространявано от фирмата "Мейджи", е изписано името на

откривателя
на млечнокиселата
бактерия
д-р Стамен Григоров. В бр. 10 от 1905 г. на авторитетното френско научно списание "Ревю медикал дьо ла Романд" се появява негова публикация, в която дава подробни сведения за причинителя за подквасването на българското кисело мляко. В знак на признателност към родината на откривателя световни учени единодушно го нарекли "българска млечна бактерия". По-късно получава името "Бактериум булгарикус".
На 29 декември 1906 г. в авторитетното списание "Ла прес медикал" в Париж се появява негова статия за откриването на пеницилиновите гъбички. В статията между другото д-р Григоров изтъква: "Аз изпробвах двайсетина вида от микробните сапрофити, както и десетина вида от сапрофитните гъби... Такава беше идеята, която ме ръководеше в моите търсения против туберкулозата и които ме насочиха по правия път, за да стигна до антитуберкулозната ваксина..."
Българският физик Георги Наджаков открива фотоелект­ретното състояние на веществата, с което вписва името си в световната история на физиката и техниката. Светът признава огромния му научен принос на 22 юни 1937 г.
Наджаков експериментално установява, че при едновременно въздействие на постоянно електрическо поле и светлина в някои фотопроизводящи диелектрици като сяра, смола, парафин, кварцово стъкло и др. и при полупроводници възниква трайно електрическа поляризация, която се запазва продължително време на тъмно и се разрушава при осветяване. Това трайно състояние на твърди тела той нарича фотоелектретно, а веществата, при които се наблюдава - фотоелектрети. Фотоелектретният ефект е и в основата на

безвакуумната
телевизионна
техника
на запаметяващите устройства, рентгеновите дозиметри и на снимките от спътник.
Сред българите, завоювали световно признание за своите изобретения, се нарежда и проф. д-р Димитър Чернев. През 1967 г. той е професор в университета в Остин, щата Тексас, където лятото е много горещо и у него се заражда идеята да използва слънчевата енергия за охлаждане. Връща се в Бостън и в една от лабораториите на Ем Ай Ти в продължение на няколко години работи за нейното осъществяване. Създава първия в света слънчев хладилник, който монтира в градината си. Скоро след това основава своя фирма и става пионер в използването на слънчевата енергия за отопление и за охлаждане.
Между българските изобретатели в областта на двигателите е Георги Гълъбов. На двете най-престижни изложения за изобретения "Брюксел Юрика" в Брюксел и Иена - Нюрнберг той печели три златни и три сребърни медала. Създател е на уникален двигател с по две бутала в цилиндър, енергийна дига, която генерира електричество, и устройство за охлаждане на турбините на реактивните двигатели.
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=62468&format=html




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - за Великия Гении на БЪЛГАРИНА и невероятната съпротива в Света за непризнаването му
14.07.2009 13:08
Здравейте,
Казвам се д-р Ивайло Дамянов. Работя във Франция, като специалист по Вътрешни болести. С всичко, което прочетох съм напълно съгласен и Ви подкрепям. Списъкът на гениалните Българи е безкраен, както в науката, така и в литературата и изкуството. Задавам си следния въпрос-защо нито един българин до сега не е бил световно признат чрез Нобелова награда и си отговарям: защото Светът се управлява от т.н. "Велики сили", които са придобили "величието" си от кражба на интелектуална собственост. Случаят с гениалния български лекар д-р Стамен Григоров е първото доказателство, за това което твърдя. Нобелов лауреат за откриването на първия антибиотик в Света се води Ал. Флеминг. Близо 20 години по-късно уж случайно той открива пеницилина, което е уникална кражба на гениалното откритие на д-р Стамен Григоров. Това откритие преобърна революционно медицината и благодарение на него към момента Светът наброява 6 млрд. Ще направя всичко възможно д-р Стамен Григоров да получи Нобеловата си награда посмъртно, отнемайки я от Ал. Флеминг. Същият е и случаят с мен. След дългогодишни мои изследвания и наблюдения в областта на менталните заболявания приложих във Франция уникална терапия и получих невероятни резултати при лечението на шизофрения. Във френските електронни медии се появиха репортажи с излекувани ментално-болни пациенти, които заявиха директно: "Медицината еволюира, психиатрията също", като след това показаха френски професор с коментар. Бяха приложили моята терапия, но представена като изцяло френска. Това е кражба на интелектуален труд, който принадлежи на мен и на България. С голяма надежда очаквам мига, в който България и всички гениални Българи ще си получим заслуженото в световен мащаб, защото винаги истината роно или късно ще възтържествува.
цитирай
2. анонимен - ...
01.01.2011 02:30
Дрън-дрън!
цитирай
3. анонимен - До д-р Ивайло Дамянов
15.03.2012 11:33
Защо не се върнете в България?....завършихте тук, а работите там....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4449879
Постинги: 1909
Коментари: 3928
Гласове: 8203
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031