Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2009 19:46 - Здравеопазването ни е в кома, НЗОК ще обяви фалит
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 799 Коментари: 0 Гласове:
0



Здравеопазването ни е в кома, НЗОК ще обяви фалит

Димитър В. Аврамов

 

Агонизиращото ни здравеопазване изпадна в поредната тежка кома. Възможностите за излизане от това състояние са нулеви при отсъствието на ефективна стратегия и държавна политика към него и пълното безхаберие на управляващите към все по-явния здравен геноцид у нас. Болници спират плановите операции заради липса на средства и консумативи, други умишлено се водят до фалит, за да ги изкарат после на пазарните "сергии" срещу смешно ниски суми - разбира се, в полза на приближени до високите етажи на властта персони. Хиляди селища са без практикуващи лекари и стоматолози, без подходяща пътна инфраструктура, която да осигури достъп при спешни случаи, и животът на хората там е оставен на божията промисъл, на семейната народна медицина и на цяла кохорта измислени екстрасенси и врачки, които чевръсто се настаниха в изоставената от държавата ниша и шетат безпрепятствено по села и малки градчета.
Погрешно конструираната и затънала в безсилие Национална здравно-осигурителна каса се очаква до септември да обяви фалит, защото приходите й  намаляват - заради нарастващата безработица и отказът на работодателите да изплащат редовно задължителните вноски. В компанията на нередовните платци се оказа и колабиралата ни държава, която дължи на НЗОК десетки милиони лева - въпреки задълбочаващият се апокалипсис в сектора. По същото време премиерът Станишев и финансовият му министър - Орешарски, проглушиха света с "огромния" фискален резерв и (илюзорната) готовност да посрещнем без особени сътресения световната икономическа криза. Естествено, и това бе поредната заблуда и нелепо самохвалство, защото сега инфлацията и безработицата вървят неудържимо нагоре, в редица сектори стагнацията е убийствена, банките трудно отварят трезорите си за кредити, чуждите инвестиции са стопирани, производството пада стремглаво. Колкото до фамозния фискален резерв - той стои блокиран в БНБ,  вместо част от него да се използва за животоспасяващи финансови инжекции в недъгавото тяло на нашата абсурдна здравна система. В същото време управляващите спонсорират всевъзможни предизборни пиар-акции и  корпоративни обръчи, които захранват някои политически централи и лични банкови сметки с многоцифрени суми.

Басните за еднакъв достъп  на населението до (уж безплатното по конституция) здравеопазване сега звучат повече от цинично. Най-различни заболявания у нас скачат драстично нагоре при тоталната мизерия на мнозинството хора, които не могат да си купят дори елементарни лекарства, камо ли скъпоструващите от внос, или да се подложат на операция. Отделно е несекващата бъркотия с цените на лекарствата, с разните там "позитивни" списъци, вечните и често безплодни спорове между здравното министерство и НЗОК с фирмите за производство или внос на съответните препарати. Прибавете към това и постоянния недостиг на животоспасяваща апаратура и лекарства за диабетици, бъбречно - и онкоболни, процедурният хаос и пълната неяснота каква сума трябва да доплащат пациентите, след като касата поема само част от цената и пр.
Ето защо документите на официалната здравна статистика днес се попълват с нови (макар и непълни) данни, които приличат  на некролози. Всяка година у нас умира по един средно голям град - за миналата цифрата е над 34 хиляди. Само от рак в отвъдното се преселват повече  от 16 000 и броят им непрекъснато нараства. В онкологиите постоянно регистрират нови случаи на това заболяване, които достигат до 24 хиляди за година. На практика те са много повече, защото хората нямат пари за прегледи, не съществува и национална профилактика (т.нар. скрининг), нито система за ранно откриване на болестта, което би дало шанс за живот на хиляди. А след като в последните години поставихме европейски рекорди по заболеваемост и смъртност от инфаркти и инсулти, сега оглавихме черната класация и при рака на гърдата и маточната шийка сред жените, като възрастовата граница намалява стремглаво. За разлика от страните в Западна Европа, където регистрират значителен спад при тези болести и модернизират технологичните възможности за противодействие срещу тях.

Всичко това се знае от онези, които имат властта да променят нещата. Бедата е, че няма политическа воля за това, няма и отговорност към бъдещето на застаряващата ни нация. А тя се топи неудържимо, докато след десетина години стигне критичния минимум от около 4- 5 милиона, две трети от които ще бъдат от небългарски етнос. Според изследвания на специалистите при сегашната демографска катастрофа (и продължаващо престъпно безхаберие на управляващите към здравето  и жизнения стандарт на простосмъртния "електорат") през 2030 година 40 на сто от младите хора у нас ще бъдат цигани. И ако съдим по перманентната икономическа и социална криза, по срива в здравеопазването и несекващите безумни реформи в него, логично е да стигнем до извода, че някои съзнателно обричат нашия народ на гибел. Или желаят да го сведат до нищожен процент от населението на страната, което пък ще означава краят на българската държава - отдавнашен блян на местни и външни българофоби.
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=62491&format=html



Тагове:   здраве,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4462664
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8220
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930