Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2009 21:02 - Пет години АТАКА се бори за премахване на 20% данък върху книгите
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 1493 Коментари: 4 Гласове:
0



Пет години АТАКА се бори за премахване на 20% данък върху книгите

Михаил КРЪСТЕВ

България е единствената държава в Европа, в която все още има пълна ставка на ДДС от 20% върху учебниците и книгите. В страните от ЕС този налог е 6-8%, а в някои е нулев. При приемането на всички държавни бюджети откакто е представена в парламента АТАКА настоява за нулев данък върху книгите и учебниците поне до осми клас, лекарствата и основните храни и намаляване на ДДС за останалите стоки и услуги на 18%г. "Ако образованието, науката и здравето наистина са приоритети на това управление, нека да свали ДДС за тях", призова при приемането на последния бюджет от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ АТАКА Павел Шопов. Високият налог обаче остана. "В години на криза едно национално отговорно управление би заложило на образованието и  здравето, защото това е национален капитал", каза от своя страна националистът проф. Станислав Станилов. Всички предложения на партия АТАКА обаче останаха нечути от управляващите, които при гласуването на държавния бюджет за 2009 г., отказаха да приемат предложената в парламента допълнителна точка в чл. 42 на Закона за данък върху добавената стойност, в която да се казва, че книги, издадени на територията на страната, са освободени от ДДС. Същия ден обаче управляващите, начело с БСП и НДСВ, гласуваха текст в закона, според който набирането на средства за политика се освобождава от ДДС. По този начин властниците от тройната коалиция недвусмислено доказаха, че съмнителното финансиране на партийните им централи е с по-голям приоритет от оцеляването и възраждането на българския книжен пазар, а и на цялата българска литература. С алчните си и неадекватни действия, родните управници съсипаха българската книга и предизвикаха огромна пропаст между този наш духовен отрасъл и наложените европейски стандарти.
Едно от нещата, в които изоставаме от другите, е данъкът добавена стойност върху книгите. По него сме втори в Европа - след Дания! Жалкото е обаче, че за разлика от датчаните, които са първенци в класацията за жизнен стандарт в ЕС, сме с най-нисък такъв.
България е в културна криза, а има второто в Европа ДДС над книгите - цели 20%. Единствената страна в рамките на Европейския съюз, която ни задминава, е Дания с 25%, но вижте какво става в другите нормални европейски държави: Франция - 5% (френският президент възнамерявал да свали процента на 1, защото 5 били премного при политика на страната, насочена към насърчаването на културната индустрия и четенето); Чехия - 9% (заради кризата е така в момента, а до началото на годината ДДС-то е било като френското); В Полша ставката е нулева, както в Англия и Ирландия. Двете страни категорично са заявили, че и след 1 януари 2010 г., когато се очаква да се хармонизират ставките за книгите в ЕС, те няма да променят това.
Нека сравним условията за книгоиздаване в България и Франция. Годишният оборот на книгоиздаването в България е 120 милиона лева, а на Франция е 2.6 милиарда евро стана ясно на Дискусия "Как да помогнем на българската книга?" организирана от РФИ. Още от 1981 г. по времето, когато министър на културата е Жак Ланг във Франция има Закон на книгата, който стимулира и издателите, и читателите. Това е част от сериозната политика на страната по отношение на културата. Показателен пример за зрялата и отговорна политика на френското правителство, спрямо лансирането на френската литература в чужбина е програмата за подпомагане на книгоиздаването "Витоша", която чрез работа с различни издателства, само досега е субсидирала издаването на над 90 френски заглавия в България, за които се предполага, че ще предизвикат интерес сред българския читател. Само за справка българската държава е субсидирала същата бройка, при това косвено. 
Заради данъка-убиец сегашният панаир на книгата се проведе под мотото:"Пазарувайте като европейци" и всички щандове предлагаха книгите си с 20 на сто отстъпка - цената без ДДС. Организаторите на панаира от асоциацията "Българска книга" обясниха, че целта е да се популяризира българската книга в празничните дни и да е достъпна до по-широк кръг читатели. Тази акция е и знак на несъгласие с 20-процентната ставка на ДДС върху книгите в България, обясняват организаторите.

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=63757&format=html



Тагове:   атака,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - aRmxUyERIW
24.05.2011 04:22
Great thinking! That really baerks the mold!
цитирай
2. анонимен - IXBhRRzu
24.05.2011 15:33
2wrVpE <a href="http://ojpdylzeejib.com/">ojpdylzeejib</a>
цитирай
3. анонимен - IdUeMwNpGBisLPbdprn
25.05.2011 18:39
wmZIvQ , [url=http://zapbxcebhgix.com/]zapbxcebhgix[/url], [link=http://llfopljnwnbw.com/]llfopljnwnbw[/link], http://tnqqmnqhuqdz.com/
цитирай
4. анонимен - UbicSEej
28.05.2011 12:52
28a0Jg <a href="http://qxwabqmrzsiz.com/">qxwabqmrzsiz</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4462312
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8220
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930