Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2009 15:47 - Лидерът на АТАКА Волен Сидеров пред news.bg
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 746 Коментари: 0 Гласове:
0



Волен Сидеров: АТАКА е готова да бъде конструктивна   
Лидерът на АТАКА Волен Сидеров пред news.bg
24 Юни 2009

 Доволeн ли сте от представянето на АТАКА на евроизборите?

На евроизборите АТАКА се представи добре в сравнение с други партии. Веднага давам за пример ДПС, където има спад от над 30 000 гласа. При АТАКА имаме качване спрямо предишните евроизбори през 2007-а година с 33 000 гласа. Разбира се тук по-високата активност, както и смяната на системата за преразпределение от Д"Онт на Ниймайер направи така, че да удари по нас. Консултирах се с експерти, които казаха, че ако беше останала системата Д"Oнт ние бихме имали три мандата на евроизборите. Като цяло позициите на АТАКА бяха утвърдени.
Има едно леко покачване, което се надявам на предстоящите избори да бъде доста по-силно, защото няма какво да се лъжем - евроизборите не предизвикват такъв интерес за българския гласоподавател, както изборите за национален парламент.

Още преди провеждането на изборите коментирахте, че очаквате манипулации на вота, купуване на гласове. Имаше ли такива явления според Вас и сега?


Безспорно имаше. Имаше и пряко купуване на гласове. Имаше и т.нар. "корпоративен вот" като например при партия "Лидер". Там собственик на няколко предприятия накара свои работници да гласуват за неговата партия.


Това за мен е една много опасна тенденция, защото все повече в политиката ще се налагат олигарси, а не свободно предлагани на избирателите идейни програми на партиите.


Все повече хора в България стават обвързани от социални, икономически зависимости и те отиват под строй да гласуват, примерно за ДПС. В някои райони те са зависими като работа, като доходи от ДПС активистите и от обръчите от фирми. Това е една феодална тенденция, с която трябва да се разделим.

Много социолози и коментатори твърдят, че от известно време АТАКА е смекчила тона си. Не се появявате така активно и в медиите...


Имаше период, в който срещу АТАКА се осъществяваха много сериозни манипулации и черна пропаганда. Мисля, че в момента това се разсейва и именно това беше и причината да се създаде подобно впечатление.


Аз говоря и отстоявам същите принципи като през 2005-а година. Сега вече имам възможност по-обяснително да излагам своите идеи, докато преди това АТАКА се представяше само като една партия на митингите, на публичните прояви, които винаги преминават в един по-приповдигнат, по-митингов тон.


Просто участието ми в различни дискусии, форуми, медии дават такова усещане. Но пак подчертавам, аз не съм променил вижданията си, просто в момента, това което заявявам, е готовността на АТАКА да бъде конструктивен елемент.


Да разсеем това невярно определение, че АТАКА е винаги само "против". За избирателите е по-важно в условия на задълбочаваща се криза да дадем едно уверение за бъдещо съгласие в бъдещия парламент по основни точки, които са необходими за промени в България.


В това отношение даваме поддръжка и аз казвам, че сме конструктивна политическа сила.

Ако приемем, че вие сте смекчили тона си, то като че ли точно в този момент се появи РЗС в лицето на Яне Янев, чиито методи на политическа изява на моменти са доста сходни на вашите. Копира ли РЗС от АТАКА?


Имаше доста опити за копиране и плагиатстване от АТАКА, не само от РЗС, а и от други политически партии. Аз по принцип не възразявам, когато някой заимства наши идеи или ги подхваща. Възразявам, когато това се прави некоректно и се прилагат двойни стандарти.


Например аз съм сезирал ДАНС за връзки с турската мафия, за връзки с ислямизъм още много преди Яне Янев да започне скъпо платената си пропагандна акция. И то за много високи нива в управлението на ДПС, а не за кмета на Гърмен, който едва ли не беше обявен за Бен Ладен.


Тези мои сигнали, много и подробни, отлежават и не знам какво се случва с тях. Яне Янев буквално копира мои идеи, но както съм казвал няколко пъти по повод на плагиатите: Дори да изпееш правилно текста на една песен, когато мелодията е фалшива, не се получава.


Същото е при Яне Янев. Много от идеите му дрънчат на кухо, защото хората знаят, че това не са негови каузи.

Все пак не се ли притеснявате от преориентиране на избиратели на Атака към РЗС?


Аз мисля, че избирателите на АТАКА са най-твърдият електорат. По-твърд от ДПС. Това показват и социологическите проучвания. Не се притеснявам от Яне Янев, защото не мога да се безпокоя от нещо, което няма здрава основа. От подобни партии се правят опити за ерозия на АТАКА.


Самият проект РЗС беше пуснат с такава цел - да ерориза АТАКА и електората й. Видя се, че това не се получава, въпреки огромните пари, хвърлени по РЗС. Ще се види още по-ясно и на предстоящите избори.


Аз питам компетентните органи защо не разследват откъде идват 6 или 7 милиона, които бяха хвърлени в прескъпата кампания на РЗС за евроизборите. Няма отговор, ДАНС мълчи, прокуратурата мълчи.


Притеснителното е, че се появяват такива опасни проекти, за които се хвърлят много пари, а който дава парите иска нещо в замяна. Те не се дават така - за къдриците на Яне.
Скъпите кампании са доказателство, че който взима парите за тях, задълбочава корупцията.

За преориентиране на избиратели нямате притеснения. А за хора от редиците на АТАКА? Вчера Янев заяви, че те са "добре дошли" в РЗС?


Имам информация, че хора на Янев обикалят при отпаднали от АТАКА активисти. Винаги има такива, особено по време на избори, които твърдят, че не получават нещо, което им се полага. После хвърлят книжки, обидени са.


Такива хора доказват, че те не са били в АТАКА за каузата и идеята. Такива хора да са халал на Янев. Който иска, да си ги взима. Те са службогонци, които искат да се докопат до депутатско или общинско място. Такива хора не могат да помагат на АТАКА, така че да заповядат в РЗС или някой друг проект.

Като стана въпрос за хвърляне на партийни книжки, защо се стигна до разпадане на парламентарната група на АТАКА?


Защо в последната седмица на парламента двама депутати се оттеглят, което е напълно безсмислено, трябва да ги питате тях. Мога да кажа, че тези, които са подали заявление, че се оттеглят, са го направили, защото са очаквали да бъдат на избираеми места в листите.


Аз обаче не съм давал обещания или ангажимент на никого за места в списъците. Тези хора, които не са попаднали в листите, не са там по основателни причини и по преценка на ръководството. Един от напусналите лепна много сериозно петно на АТАКА, инициирайки подписка след напускане на парламента депутатите да взимат пенсия от 1 500 лв.


Много ясно, че такъв човек няма място в листите. Това стана зад гърба ми. Напускането им е жест на отчаяние и озлобление.

Да се върнем малко по-назад. Ясен ли е вече ефектът от решението на АТАКА да напусне парламентарната зала до изборите?


Ефектът и резултатът беше, че проведохме много повече срещи. Имахме една много по-задълбочена връзка с хората и това винаги е било много важно за мен - така си "сверявам часовника". Смятам, че резултатът ще се види и на изборите.

Социолозите очакват отново ниска избирателна активност. Как ще подтикнете избирателите си да гласуват?


Аз очаквам около 50% избирателна активност. Избирателите на АТАКА са едни от най-мотивираните, защото те са сред най-ориентираните, мислещи и отговорни хора. Нямам колебание за тях. Смятам, че ще имаме увеличение от около 100-150 000 гласа Това ще ни направи и значим, определящ фактор за едно бъдещо мнозинство за управлението на България.

В тази връзка факт е, че АТАКА ще бъде част от следващия парламент. Защо обаче, когато всички политически лидери, социолози, анализатори се надпреварват да правят прогнози за коалиции и общо управление, като че ли вас не ви слагат в сметките?


Коментарно социологическо лицемерие е да се правиш, че АТАКА не съществува. Това е един заговор сред казионните коментатори, бивши кадри на ЦК на БКП, впоследствие пребоядисали се в социолози демократи. Техните мнения не ме интересуват.


Въпросът е, че налагат едно мнение, че АТАКА е в изолация и че никой не иска да преговаря с нас. Това не е вярно. И по време на този парламент са ни търсили за много разговори.

Вие самите с кого сте склони на коалиция?

Ние сме казали, че ще подходим с конструктивизъм и национална отговорност към всички български политически сили. Подчертавам български, защото имаме в политическия спектър и небългарски партии. Призовавам за съгласие по няколко основни точки за сериозни промени, които са абсолютно задължителни за стабилизирането на страната. Да, ние сме готови за подкрепа на едно такова управление, което заяви решителност, показва тази решителност и я доказва.

Склонни ли сте на разговори с ГЕРБ, Синята коалиция?


Казах, че не изключвам разговори с нито една партия, освен с тези, които са откровено небългарски. Топката е в тези, които получат мандат.

Прогнозите са за доста нестабилно правителство. Ще се наложи ли да гласуваме два пъти за национален парламент.


Да, прогнозите са за патова ситуация. Всичко е в ръцете, волята и мисленето на тези, които имат мандата. Не мисля, че има безизходни ситуации. Това дали ще гласуваме два пъти зависи от поведението на другите, не на АТАКА.


Ние ще имаме гарантирано отговорно поведение. Ако се влезе в задкулисно пазарене за кресла, допускам да се отиде на второ гласуване. Не мисля обаче, че ако се стигне до там, ще има по-стабилни резултати. Затова трябва да се подходи отговорно веднага след изборите.

Отказали ли сте се от идеята за блокиране на пътищата с цел спиране на изборния туризъм?


Не сме се отказали. Работим по тази идея. Трябва да покажем, че сме непримирими към изборния туризъм и в следващия кабинет да премахнем и законово това явление.

Новото правителство ще има доста проблеми в наследство. Какви решения предлага АТАКА?


Да, определено ще има много проблеми. Преди всичко трябва да се направи една много точна рекапитулация с какво разполага България. От друга страна имаме информация, че огромен финансов ресурс се държи в чужди банки. България не е бедна държава, но просто не се използват разумно финансите й. Много печалба изтича извън нея. За това сме и за връщане на много български предприятия, които бяха разпродадени.


Абсурдно е и да реализираме под 10% от еврофонодовете. Ние сме за създаване за една отделна агенция, която да разпределя и контролира средствата от тях. Опре ли се до министерства, това е предпоставка за задълбочаване на корупцията и затягане на обръча от фирми.

Някои партии заявиха, че ако са в управлението, ще пристъпят към закриване на министерства...


Да, това е идея, зад която ние заставаме. Ние сме като цяло за съкращаване на държавната администрация. Има десетки агенции, които не се знае какво правят и служат за назначаване на определени лица.


Например съпругата на Местан, която оглави агенция за закрила на децата, без да се знае какво прави тя. Те са огромен лукс за държава в криза. Само една трета съкращаване на администрацията ще позволи удвояване на пенсиите.


Споделяме идеята и за намаляване на броя на депутатите в парламента. Нека разходите за държавните структури да са съобразени със състоянието на страната. Не може да има разлика между бедните и богатите 10 - 15 пъти. България доби фасон на латиноамериканска държава - малка група свръхбогаташи и голяма бедстваща маса от население.

При всички тези проблеми в България, защо избрахте за мото на предизборната си кампания "Не на Турция в ЕС"?


Защото това е един от големите проблеми на България. Турция ни дължи 15 милиарда долара по имотите на Тракийските българи. По силата на Ангорското споразумение има клаузи за обезщетение, но по въпроса нищо не се прави. Българската държава не поставя въпроса вече 90 години.


Сега като страна членка на ЕС, имаме уникалния шанс за ясна позиция, налагайки вето на членството на Турция в съюза. Тя ни дължи и извинение за геноцида. Сега е шансът, защото Турция е в позиция на молещ прием и всеки член на съюза може да има позиция.

Това ли ще е основната цел на евродепутатите на АТАКА?

В европарламента една от основните ни цели ще е да запознаваме всички с геноцида над българите, защото знаете ли, там не познават историята на Балканите. Европа и светът трябва да признаят геноцида над българите, за да може да затворим тази страница с едно морално удовлетворение.

Заплаха ли е Турция за Европейския съюз?

Турция е заплаха за ЕС. Това е едно много бързо развиваща се страна. Ако влезе в съюза, тя ще е най-голямата страна в ЕС, с най-много население и евродепутати. Сега има само трима чрез ДПС, тогава ще има 80. Ще стане един много сериозен определящ фактор.

Турция не е европейска държава. Това се споделя и от много политически лидери в Европа - Саркози, Меркел изразиха несъгласие. Странно обаче българските политически сили, без АТАКА, мълчат по въпроса Това не е добре, защото ние трябва да имаме единна национална позиция.

Не мисля обаче, че в обозримото бъдеще Турция има място в ЕС. По-скоро трябва да мислим за отваряне на съюза по посока на християнски държави, на православни държави, на държави с енергиен ресурс, каквито са Украйна, Беларус, Русия.

В крайна сметка Европа е създадена от християнски държави и е базирана на християнски принципи. Смятам, че промяната на тази традиция, ще е заличаване на европейската идентичност.

 
http://www.ataka.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=4260&Itemid=66image



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4452772
Постинги: 1910
Коментари: 3928
Гласове: 8205
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031