Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2009 18:15 - Договорите с "Краун ейджънтс" са унизили България
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 1170 Коментари: 0 Гласове:
0



Договорите с "Краун ейджънтс" са унизили България

Осем години документите бяха ревниво крити - първо от кабинета Сакскобургготски, след това и от правителството на Станишев

image

Правителството на Симеон Сакскобургготски и по-специално неговият финансов министър Милен Велчев е сключил преди осем години унизителни за България договори с британската консултантска компания "Краун ейджънтс" (crownagents.bg ) .

Това е видно от вече разсекретените два от четирите документа, които са публикувани на сайта на Министерството на финансите (minfin.bg) по решение на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, след като бяха декласифицирани като поверителни.

Преди това бе декласифициран и докладът за конфликт на интереси във фонд  "Републиканска пътна инфраструктура"" за 2007 г.

Години наред договорите бяха ревниво крити - първо от кабинета Сакскобургготски, след това и от правителството на тройната коалция, начело със Сергей Станишев.

Според първия договор, сключен от Велчев през 2001 г., "Краун ейджънтс" носи отговорност само ако причинените на България вреди са под 2 млн. лири (около 6 млн. лв.). За щети над тази сума тя не носи отговорност, дори ако става дума за вреди върху собственост на Министерството на финансите заради неизпълнение на договора или груба небрежност.

А българската държава е била задължена да обезщети изцяло консултантите за всички вреди и разходи заради свои действия, съдебни дела, претенции и др. без никакви ограничения на размера на тези вреди.

Неустойки е имало дори за вреди, причинени в резултат на "твърдения на които и да било лица, че сключването на договора е незаконно". Ако договорът бъде обявен за нищожен от съд, министерството, ръ ктоводено последователно от Велчев и Пламен Орешарски, трябва да плати на т.нар. "агенти" обезщетение, равно на възнаграждението и разноските им до момента на съдебното решение.

България се била задължила да възстанови всички разноски за времето, в което "Краун ейджънтс" е била в невъзможност да предоставя услуги заради непреодолима сила: размирици, пожари, наводнения.

Две последователни български правителства са били задължени да съгласуват с "Краун"  всички промени в закони, които могат пряко да повлияят върху предоставянето на услугите, "особено нормативни актове, отнасящи се до такси, мита и тарифи".

Главното, описано в договорите, е техническото предложение на фирмата: как тя ще помогне за реформирането на митниците - например въвеждане на информационни системи, системи за разследване и разузнаване, за вътрешен одит, създаване на мобилни екипи и т. н.

В раздела"очаквани резултати" обаче са описани съвсем общи пожелания: борба с корупцията, увеличаване на приходите. Не са били определени никакви количествени параметри.

Стойността на първия договор е 10,830 млн. лири, а на втория - 10,795 млн. лири.

Има зашеметяващи разходи. Наемът на жилището на ръководителя на фирмата е 24 хил. лири на година т.е. 6 хил. лв. на месец. Заплатата му била близо 17 хил. лири на месец, а на другите служители - по 8 хил. лири.

Отделно за режийни разходи служителите са разполагали с по 150 лири (750 лв.) на ден.

Днес в. "Сега" припомня, че решението за сключването на договора бе взето от кабинета на Сакскобургготски на закрито заседание, без да е обявена обществена поръчка. Вторият договор, подписан от М. Велчев през 2004 г., също е сключен без конкурс, но вече като "специална обществена поръчка, свързана с отбраната и сигурността" .

Финансовият министър в правителството на Станишев - Пламен Орешарски, който критикуваше договорите с агентите, също сключи два договора с тях, но все пак за тройно по-ниски суми. Последният от тези договори действа и в момента.

Не е възможно по отчетите на Агенция "Митници" да бъде регистрирано дали нещо се е променило в работата на службите и каква е ползата за България в резултат на присъствието на "Краун ейджънтс".

На 16 септември т.г. министър-председателят Бойко Борисов се срещна с висшия мениджмънт на програмата на „Краун Ейджънтс" за модернизация на българската финансова администрация.

Според съобщение на сайта на програмата в срещата са участали програмният директор на „Краун Ейджънтс" Вивиън Дейвис, мениджърът на програмата Дейвид Смит и ръководителят на екипа Джон Браун, както и посланикът на Великобритания Стийв Уилиамс и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Премиерът обсъдил с „Краун Ейджънтс" изпълнението на програмата за модернизация на финансовата администрация и възможността да подкрепят по-активно усилията на правителството за повишаване събираемостта на държавните приходи и разкриването на икономически престъпления.

image image

image



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4458574
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8216
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930