Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2010 22:12 - Далаверите на тройната коалиция скрити в 21 тайни договора
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 1085 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.01.2010 22:12


 Далаверите на тройната коалиция скрити в 21 тайни договора

Екип АТАКА

 Задкулисно и без много шум тройната коалиция опрости голяма част от дълговете на четири държави към България и договори събирането на малко над 5 млн. долара. Това стана ясно от разсекретените от финансист № 1 Симеон Дянков тайни доклади на предшественикът му Пламен Oрешарски до предишното правителство. Борчовете са на Конго, Либерия, Монголия и Албания. Те не са многомилиардни и процентът на опрощаването им няма да разлюлее международните пазари на дългове. Тогава какво прави тези соцзадължения толкова тайни? Вероятно начинът, по който те трябва да бъдат издължени към нашата страна - вместо да ни връщат пари, ние пак ще им плащаме. Да не забравяме, че борчовете от бившите соцстрани и държави с леви правителства са уредени от правителството на Сергей Станишев, което беше доминирано от екскомунистите. Например Монголия вместо да ни плати дълга си, ще ни преведе част от парите, но с тях ние трябва да обучим монголски студенти и да им осигурим селскостопанска техника. Това не звучи като изплащане на борч, а като поемане на нов. Не е по-различно положението и при другите три държави. Вероятно по тази причина споразуменията с Монголия, Конго и Албания са засекретени.

Даваме пари на
Монголия да плати
борча си към нас
Кабинетът на Станишев се е споразумял с "братската страна" за дълг от 10,6 млн. преводни рубли - нещо като социалистически долар, който изчезна заедно с обществения строй. Това сочи докладна записка на ексминистъра Пламен Орешарски. От тях 9,5 млн. преводни рубли са главница, а другото е лихви. Дългът е натрупан в далечините 1974 - 1980 г. и е трябвало да бъде изплатен към края на 1991 г., но не е.
България дължи на Монголия 2,4 млн. преводни рубли, които са неизчистени стари сметки за разплащане между двете държави. Следователно салдото в наша полза е 8,187 млн. преводни рубли. Дългът не е уреден, защото години наред Монголия предлага България да нулира борча й. Иначе казано, да го опрости тотално. След като номерът не минава, бившите ни братя предлагат дългът да се преизчисли в долари по схемата 10 преводни рубли за 1 долара. Тоест от 10 млн. преводни рубли той да падне на 1 млн. долара. Така намален, борчът да се трансферира в официална помощ за развитие на страната длъжник, след като България бъде приета в ЕС, предлагат монголците.
В крайна сметка България опрощава 75% от вземането. Договорено е 4 преводни рубли от борча да се заменят срещу 1 долара. Тоест 0,25 цента за 1 преводна рубла. Така задължението на Монголия към България пада на 2,047 млн. долара. Следва най-сладката част от подаръка. Монголия ще внесе в "специална сметка" в българската банка сумата от 1 млн. долара. С тях обаче

няма да се изплати
старият заем, а ще се плащат семестриалните такси на монголски студенти,
които ще учат тук селскостопански науки. Срокът на действие на тази клауза е 5 години. Това означава, че на година от посочената сума ще се харчат 200 хил. долара. При около 2000 долага годишна такса на студент, както е у нас, излиза, че ще обучим 100 монголски студенти. Не е трудно човек да се досети чий деца ще са те - на червената върхушка в бившата соцстрана. Просто защото останалите няма да знаят, че има такава опция в България.
Другите 1,047 млн. долара също ще се преведат в "специална сметка", но с тях ще се купува селскостопанска техника, а с остатъка от сумата - ще бъдат обучени монголски фермерите как се работи с нея. В докладната записка на Пламен Орешарски няма "сламка" как ще се избират те. Вероятно на принципа, на който определени комсомолски и БКП-кадри получиха куфарчетата с пари преди 20 години у нас.
Не по-малко любопитна е и схемата за изчистване на дълговете на Либерия, но не към България, а към Международния валутен фонд (МВФ). Екзотичната африканска държава не дължи и цент на нашата страна, но България решава, барабар с "големите" от Г 8, да се включи в изчистването на борчовете на Либерия.
Страната дължи на МВФ около 530 млн. СПТ (Специални права на тираж е валутата на фонда, която се формира от кошница от валути - 44% от щатския долар, 34% от еврото и по 11% от японската йена и британската лира). Всяка държава, която е теглила и връщала заем на МВФ, е заделяла процент от лихвата в специална сметка. Там на името на България са се натрупали 12 млн. СПТ. На Либерия не й достигат 44 млн. СПТ, за да изчисти борча си към МВФ. България покрива 1,75 млн. СПТ от посочената сума със средства от спестените 12 млн. Останалите 486 млн. СПТ ще бъдат поети от икономически развитите държави.
Нашата страна не е в групата на тези, за които е предвидено да помогнат, защото също е бедна, но и кабинетът "Станишев" е сметнал, че така ще натрупа точки и харизал парите. Те обаче са капка в морето на либерийския дълг и е малко вероятно това да е направило голямо впечатление.

Станишев "подаде ръка"
и на братско Конго
И братско Конго усети стабилното приятелско рамо на Сергей Станишев и БСП. По предложение на Пламен Орешарски предишният кабинет на България е опростил 77% от дълга на африканската държава. Към края на 2007 г. борчът й е бил 1,280 млн. долара. В резултат на редукцията ние сме опростили 985 600 долара. На конгоанците са останали за връщане малко под 300 хил. долара. Те са броени на три части. Първата сума в размер на 35 013,42 долара би трябвало да е изплатена с влизане в сила на споразумението за опрощаване на борча. Няма информация броени ли са другите две вноски. 132 493,29 долара е трябвало да пристигнат по наши сметки в последния ден на юни 2008 г. Още толкова конгоанците е трябвало да платят към 30 декември 2008 г.
На фона на тези суми дългът на Албания към България в размер на 412 983,96 клирингови рубли - соцвалута за междудържавни търговски разплащания, е направо нищожен. Той е просрочен с 14 години и вероятността да бъде платен някога изглежда нищожна, но въпреки това Пламен Орешарски геройски ги е събрал при това с редукция от 75%. Така всеки 4 клирингови рубли са броени за 1 долара. Това прави по 0,25 цента за 1 клирингова рубла. В резултат на редукцията борчът на Албания е достигнал 103 246 долара. По договор сумата е трябвало да бъде платена до 31 март 2007 г. При разсекретяването на тайното споразумение между България и Албания не са открити данни дали плащането е било извършено. Вероятно след извършване на проверка това ще стане ясно.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4449832
Постинги: 1909
Коментари: 3928
Гласове: 8203
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031