Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2010 19:50 - В БНР има мафия и корупция
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 3772 Коментари: 5 Гласове:
1



В БНР има мафия и корупция
Tова установи медийна дискусия и реши: Радиото трябва да се реформира

 

В БНР има добре структурирана мафия, която и в момента процъфтява. Служебни автомобили с шофьор довеждат дадения началник, сякаш всеки момент ще започне заседание на камарата на лордовете. Това заяви Красимир Луканов, бивш главен редактор на програма "Хоризонт", по време на дискусията, посветена на обществената функция на БНР, управлението на медията и редакционната независимост на журналистите, работещи в нея, антикризисните мерки и други.  Луканов оприличи националната медия на каца без дъно, в която се наливат все повече и повече пари. По думите му "БНР не може да се бори с корупцията в страната, защото самото радио е проядено от корупция. "Упреците бяха насочени към сегашното и предишното ръководство на медията.
Дискусията беше организирана от СЕМ и от председателя му доц. Георги Лозанов. По думите му причината за нея е предстоящият избор на генерален директор на радиото. "Смятам, че когато става дума за избор на редактор на обществена медия, трябва да има обществен дебат, а хората, които участват в правенето й, трябва да имат право на глас", заяви още доц. Лозанов. Освен него в дискусията це включиха още Маргарита Пешева, Мария Стефанова и София Владимирова. Ръководството на БНР бе представено от генералния директор Валери Тодоров, главния редактор на програма "Хоризонт" Калина Станчева и други. В дебата се включи и бившият шеф на радиото Поля Станчева.
"От три години в БНР цари гигантски, чудовищен страх сред журналистите", заяви Галя Спасова, работила 32 години в медията и три пъти до сега репресивно принуждавана да напусне. По думите й в радиото няма дебат за журналистическата част от работата, деспотично е била закрита и редакционната колегия от сегашния директор Валери Тодоров. Според Спасова в БНР цари безогледно харчене на пари за ремонти, хладилници и кафемашини, за управленски лукс. В същото време възнагражденията в медията са твърде ниски. "Би могло да се помисли за допълнителни стимули, за хонорари", смята журналистката. Спасова поиска помощ от СЕМ, за да бъде спряно безразборното харчене на пари в радиото.
"СЕМ не упражнява контрол над изразходването на средствата, които се отпускат от бюджета. Одит се прави от Сметната палата два пъти в годината. Одитите са публични", заяви Маргарита Пешева, член на СЕМ.
Според участници в дискусията най-активни участници в дебата са тримата бивши служители в радиото, които са и първите потенциални кандидати за директорския пост - Чавдар Стефанов, Красимир Луканов и Петър Галев. Между Стефанов и сегашния генерален директор възникна остра полемика за начина, по който бившият радиошеф е бил отстранен от Тодоров.
"Чавдар Стефанов и Валери Тодоров са били кореспонденти в Москва. Там нещо се е случило, но ние не знаем какво. Истината е, че вие не се представихте добре, никой не ви е виновен", отряза спора между двамата водещата на "Неделя 150" Лили Маринкова. Тя отправи упрек към СЕМ и към неговия председател, че много изборно е лансирал само в някои медии идеята за сливане на БНТ и БНР. "Лансирах идеята през много медии. Бях и при вас в "Неделя 150", контрира я доц. Лозанов. По думите му тази тема не е на СЕМ, защото съветът няма право на законодателна инициатива. "Ако съм се изказал положително по нея, то е защото съм имал увереността за по-добър рекламен потенциал. Тя идва от възможността да се прави обща рекламна стратегия", допълни доц. Лозанов.
Според Чавдар Стефанов в БНР работят твърде много хора, голяма част от които имат по едно участие седмично. Вярно е че заплатите им са по-ниски, но ако се направят 20-30% съкращения, екипът ще се оптимизира и доходите ще нараснат. 
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=78367&format=html



Тагове:   мафия,   БНР,   корупция,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - JzyRllCYLQLEUSxteDh
24.05.2011 16:06
AFAICT you've covered all the bases with this awnser!
цитирай
2. анонимен - MtJUVXqfwHNZHzENf
25.05.2011 14:09
fFCKjh <a href="http://blgxzmjzcmyi.com/">blgxzmjzcmyi</a>
цитирай
3. анонимен - tpRUKpGfD
25.05.2011 20:09
xF81oZ , [url=http://mfmfknbpgwou.com/]mfmfknbpgwou[/url], [link=http://pjmxercvczns.com/]pjmxercvczns[/link], http://psvskyxhdlku.com/
цитирай
4. анонимен - pxAdbxecJCoVcMZ
28.05.2011 13:45
V9BhD0 <a href="http://xocbokbdcoic.com/">xocbokbdcoic</a>
цитирай
5. анонимен - NvtGeysNnoX
31.05.2011 18:51
UJuf1g , [url=http://wkgpvgckodfg.com/]wkgpvgckodfg[/url], [link=http://gbbasnyinmhj.com/]gbbasnyinmhj[/link], http://lcineimsvkns.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4463185
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8221
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930