Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2010 10:13 - Тоталния футбол
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 1461 Коментари: 0 Гласове:
0



Тоталният Футбол е игрова система във футбола, при която на всяка позиция, която преди това е била напусната от играч, се придвижва друг. Това води до следното: всички десет полеви играча нападат заедно и всички десет полеви играча се защитават заедно. Нито един играч не е длъжен да остане на началната си позиция, всеки може да е последователно нападател, опорен халф или защитник.
При този начин на игра способностите на всеки отделен играч могат да доведат до победа или до загуба на мача. Тя изисква от тях висока тактическа подготовка, която е необходима, за да се запълнят появилите се дупки достатъчно бързо- в най-добрия случай всеки играч може да играе на всяка позиция. Освен това от играчите се очаква и изключителна техника и физика.
История
Основата на тази система полага Джак Рейнолдс, треньор на Аякс Амстердам от 1915 до 1949-та. Ринус Микелс, който първоначално играе под ръководството на Рейнолдс и после става треньор на Аякс и на холандския национален отбор, дефинира тази игрова концепция, известна днес като „Тотален Футбол” (на холандски „Totaalvoetbal“ ), по нов начин, за да я използва при Аякс Амстердам и при националния отбор от 70-те години. След като Микелс отива в Барселона, Щефан Ковач усъвършенства системата за втори път отново при Аякс. Точно с този начин на игра става известен и холандският нападател Йохан Кройф.
Въпреки че Кройф играел на върха на атаката, той действа по целия терен, за да създава проблеми у противника, което се съотнасяло перфектно към динамичния начин на игра при Тоталния Футбол. Другарите му от отбора се ръководели по Кройф, за да запълват появилите се дупки, така че всяка тактическа позиция била заета във всеки един момент- не винаги обаче от един и същи човек.
Най-важните предпоставки, от които имал нужда един отбор, за да може да играе ефективно с тази тактика, били скоростта и способността да се ускорява играта. Защитникът на Аякс Бари Хулсхоф обяснява как клубът е успял да спечели 3 пъти КЕШ последователно през 1971, 1972 и 1973 година: „ Всички ние в отбора дискутирахме непрекъснато въпроса за скоростта. Йохан Кройф говореше непрестанно за това накъде да бягат играчите, къде да стоят и кога не би трябвало да се движат.”
Постоянната смяна на позицията при играчите, типична за Тоталния Футбол, била възможна заради големината на терена. „Ставаше въпрос за създаване на скорост, за достигане на скорост, за организиране на скорост- като един вид архитектура на футболното поле”, обяснява Хулсхоф. В по-следващ етап тази тактика продължава да еволюира и е постоянен продукт от сътрудничеството между играчите, като никога не се базира единствено на работата на Микелс, на наследника му Ковач или пък само на Кройф. Кройф обобщава разбирането си за Тоталния Футбол по следния начин: „Простичкият футбол е най-красив. Но също така е и най-труден!”
Финалът на КЕШ през 1972-ра показва върховия момент в системата на Тоталния Футбол. След победата с 2: 0 на Аякс Амстердам срещу Интер Милано вестниците на цяла Европа пишат за: „Смъртта на катеначото и триумфа на Тоталния Футбол”. Холандският ежедневник Algemeen Dagblad излиза със заглавие „Системата на Интер унищожена. Времето на дефанзивния футбол е вече минало!”
Микелс става национален треньор преди Световното първенство по футбол през 1974та, като националният отбор се състои в голямата си част от играчи на Аякс Амстердам и на Фейенорд Ротердам. Но и неизвестният и незапознат с Тоталния футбол Роб Рензенбринк, който е играл преди всичко в съседна Белгия, също участва и се вписва хармонично в системата. Холандия успява да изхвърли последователно от турнира отборите на Аржентина (4:0), ГДР (2:0) и Бразилия (2:0), преди да се срещне с домакина ФРГ на финала.
Финалът на Световното през 1974-та често се определя като битка между „Тоталния футбол” и „Тоталната Дисциплина”. Кройф играе първи с топката, след 13 подавания вътре в отбора тя отново се връща при него, той се откъсва от пазача си Берти Фогс, напредва пак и е спрян чак с фал на Ули Хьонес малко преди наказателното поле на немците. Йохан Неескенс изпълнява наказателния удар и Холандия повежда с 1:0 само след 80 играни секунди като германците не са се докоснали до топката нито веднъж.

Второто полувреме опитите на Кройф да гради играта са задушавани още в зародиш от Берти Фогс, който го покрива през цялото време. Така с твърда игра и доминираща средна линия (Франц Бекенбауер, Ули Хьонес и Волфганг Оверат) Германия печели с 2:1. Футболният спектакъл обаче, наречен Тотален Футбол, представен от Големия Аякс на 70те и Националния отбор на Холандия тогава, е това, което остава в сърцата не само на феновете, но и на световните специалисти по футбол. Не случайно Ринус Микелс, оказал такова влияние върху развитието на системата Тотален Футбол, бе признат от ФИФА през 1999та за треньор на 20-ти век.



Превод: Цветелина Панчева
Източник:
www.ajax-bg.com  


Тагове:   football,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4467728
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8226
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930