Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03 12:15 - Бог е справедлив и милостив
Автор: lamb Категория: Други   
Прочетен: 167 Коментари: 0 Гласове:
1



 

Бог е справедлив и милостив
„Правда и правосъдие са основа на престола Ти; Милост и истина ходят пред Твоето лице.“
Псалм 89:14

Там, където получаваш това, което заслужаваш, там царува справедливост и правосъдие. Обратно на това, там, където милостта царува, там получаваш онова, което не заслужаваш. Как е възможно Бог да бъде напълно справедлив и милостив едновременно? Ако е справедлив и отсъжда за теб точно онова, което заслужаваш, как така би могъл да постъпва милостиво към теб и позволява да получаваш онова, което не заслужаваш?

За нас е трудно да възприемем това, защото като хора имаме тенденцията да мислим „на парче“, докато Бог е многоаспектен. Бог е единен, но същевременно многостранен. Както диамантът е с множество страни и отблясъци, но един, така е и Бог в изявата на Своята природа и характер. В самия Него няма и капка напрежение или вътрешно противоречие относно това. Нито една от характеристиките на Неговата същност не е по-важна или по-значима от която и да било друга, нито пък водеща в определен момент, а друга – в друг. Напротив, Бог във всеки един момент цялостно разкрива и изразява пълнотата на Своята природа, характер и същност.

Две момчета учили заедно в училище и в университет, и развили много близко приятелство. Животът така се стекъл, че те тръгнали по различни пътища и изгубили контакт. Единият станал съдия, докато другият се превърнал в престъпник. Един ден престъпникът се появил пред съдията. Извършил престъпление, за което се признал за виновен. Съдията трябвало да отсъди справедливо, не съществувал начин, по който на престъпника да му се размине със станалото. От друга страна, разпознавайки стария си приятел, съдията искал да бъде милостив към него, защото го обичал. Той обявил решението си, като отсъдил справедливото наказание за престъплението на своя приятел. Съдията отсъдил Справедливо. След това слязъл от стола си на съдия, написал чек с размера на глобата и го дал на приятеля си, плащайки наказанието. Съдията в този момент показал милост, любов и саможертва. Заради Своята справедливост Бог ни съди, защото сме виновни. Тогава в Своята милост и любов Той слезе в лицето на Своя Син Исус Христос и заплати наказанието за нас. Чрез жертвата на Исус на кръста Бог бе едновременно справедлив и милостив. Илюстрацията, разбира се, не може да бъде съпоставима с това, което Бог извърши за нас поради три причини. Първо, наказанието, което заслужавахме, е много по-лошо. То не просто е глоба, а смърт. Второ, взаимоотношенията ни с Бог са различни от просто приятелски. Отец в небето ни обича много повече, отколкото дори всеки земен родител обича собственото си дете. Трето, цената е несравнима. Не беше пари – самият Той дойде в лицето на Исус и плати наказанието за нашия грях.

Истината е, че далеко от Божията справедливост не би имало място за Неговата милост. Бъди благодарен днес, затова че Бог е справедлив във всичките си пътища и милостив винаги, и всякога. Такъв е Господ, справедлив и много, много милостив.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lamb
Категория: Други
Прочетен: 1059586
Постинги: 1155
Коментари: 1086
Гласове: 15590
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930