Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2008 00:24 - ВОЛЕН СИДЕРОВ: Станахме ли мишена за Иран?
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 1184 Коментари: 0 Гласове:
0



ВОЛЕН СИДЕРОВ: Станахме ли мишена за Иран?
Кондолиса попари надеждите на кабинета да паднат визите за САЩ

Държавният секретар на САЩ Кондолиса Райс не се ангажира вчера с конкретна дата за сключване на споразумение за отмяна на визите за български граждани. Така тя попари надеждите на кабинета да си припише успех за по-лесно пътуване на българите зад Океана. На съвместна пресконференция с външния министър Ивайло Калфин Кондолиса обясни, че отпадането на визите зависело от въпроси като издаването на биометричните паспорти от България и намаляването на процента отказани визи. Кондолиса Райс пристигна вчера на няколкочасово посещение у нас, което е част от обиколката й в Европа.
В София Кондолиса Райс коментира темата за ПРО и отрицателната реакция на Русия по въпроса. Според нея въпросът за включване на България в системата за противоракетна отбрана не е бил обсъждан при разговорите й с Калфин. Със страната ни обаче като член на НАТО диалогът по този въпрос трябва да бъде продължен, смята тя. "Лошата реакция на Русия се очакваше и това бе разочароващо, така Райс коментира реакцията на Москва и посочи като пример далекобойните оръжия на Иран. Според държавния секретар заплахата от Иран не е въображаема и противоракетният щит бил необходим.
България не е включена в американските планове за изграждане на противоракетна отбрана (ПРО), заяви пред БНР министърът на външните работи Ивайло Калфин по повод появилите се информации, че след провалените преговори с Полша, България става позиционен район за разполагане на елементи на щита. Той отрече да е обсъждал с Райс удар срещу Иран. "Не се готви военна операция в Иран, най-малко България участва също в тази подготовка", заяви Калфин. Той обаче призна, че от няколко години у нас се провеждат съвместни учения с американски войски и до края на тази година ще започне вече оборудването и използването на базите. След като обсъждането на двете важни теми бе опровергано Райс, разговаря 45 минути на четири очи със Станишев. Информация за срещата не беше дадена.
Американски журналисти уличиха Кондолиса, че е забравила, че е била в България само преди две години. По време на пресконференцията на път за Прага тя заявила, че никога не е била в България като държавен секретар на САЩ. Кондолиса Райс бе у нас именно в това си качество през април 2006 г., когато в София се състоя неформалната среща на външните министри на НАТО. Тогава единствено АТАКА организира национални протести срещу американските бази. 
в.АТАКА-10.07.2008г



Тагове:   Иран,   мишена,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4465131
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8224
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930