Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2008 09:35 - Къде отиват парите, които загубих?
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 863 Коментари: 0 Гласове:
0



Къде отиват парите, които загубих?

В разсъжденията на Чомски има логика, Действително всеки, загубил пари на фондовата борса дребен или среден играч сигурно се е запитвал:
"Къде отиват парите, които загубих?
Всъщност те какво покриват, какви реални стоки или услуги". Когато една фабрика не може да продава продукцията си фалира. Има материални активи, които могат да се пипнат с ръка и да се оценят по някакви оптимизирани критерии. Собственикът на фабриката ги разпродава на някакви цени и прави сметка какви са му загубите. Когато на една фондова борса стане срив, не е така. Защото на борсите се търгува всъщност с очаквания и прогнози. С нещо, което още не е произведено, но се смята, че ще струва еди колко си, когато се появи.
Днес хит на борсите са високите технологии. Продукт, който много трудно се оценява по някакви фиксирани критерии. Не е ясно какъв ефект ще предизвика една иновация в хай-тека след месеци и затова борсовата игра наподобява до голяма степен покера. Основният инструмент става блъфът. Ако другите играчи се вържат на твоя блъф, ти печелиш. Но ако блъфът ти се разкрие, можеш да получиш разоряващ удар.
Движението на цените на акциите нагоре и надолу много често зависи от прогнози на агенции като "Голдмън сакс" за финансовите резултати на големи банки. В резултат на тези прогнози, акциите на такива гиганти в банковото дело като "Ситигруп", "Америкън експрес" и "Джей Пи Морган" наскоро се сринаха надолу. Такива фирми като "Голдман сакс" обаче понякога за заинтересувани лично, което прави прогнозите им необективни. У нас например се цитира често групировката "Соломон Брадърс" като нещо неподлежащо на критика. А през 1992 г. тази групировка е съдена в САЩ за незаконни действия при продажби на ценни книжа.


Което говори, че тези, които тласкат с един коментар цели серии от борсови ажиотажи много пъти крият користни намерения.
Един от претендентите за президент на САЩ икономистът Линдън Ла Руш е основна фигура в школата, която се нарича условно "Физическа икономика". Тази школа има като модел икономика, която има покритие на капиталите. Става дума за снижаване на виртуалния финансов балон до размери, които не застрашават драстично финансовото здраве на цели континенти.
Иначе има опасност, казват последователите на Ла Руш един да се събудим и да чуем по радиото: "Светът току що фалира. Разорени са всички, освен първите 10 водещи компании в света"

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=53053&format=html



Тагове:   отиват,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4452475
Постинги: 1910
Коментари: 3928
Гласове: 8204
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031