Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2008 09:41 - Правителството на Станишев отново иска да измами ЕК
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 1096 Коментари: 1 Гласове:
0



Правителството на Станишев отново иска да измами ЕК
Вместо смехотворни отчети пред Брюксел, управляващите да направят поне една услуга на изтерзания народ - като си отидат от власт

Димитър В. Аврамов

 Нов финансов удар от Европейската комисия очаква България през ноември и пореден убийствен междинен доклад през януари или февруари следващата година. Изпускаме  всички срокове, за да разчитаме, че може да си върнем поне част от спрените пари по програмите ФАР, ИСПА и САПАРД. Докато премиерът Сергей Станишев се разхожда в Кърджали, подарява на джамиите килими със съмнителен според някои произход и забавлява лековерната публика със смехотворните си съждения за някакъв "икономически ръст и макроикономическа стабилност", в правителствените коридори паниката ескалира. Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова побързала да предаде на  ЕК доклад, пълен с хвалебствия за страната. От него разбираме, че всичко у нас цъфти и връзва, организираната престъпност е натикана в ъгъла ( последните "самоубийства" на известни публични личности са само за разноообразие в пейзажа), в съдебната система се извършват невиждани реформи, а затворите се пълнят с разнокалибрени бандити - включително и височайши представители  на изпълнителната власт. Може би авторите на този отчет разчитат на поетичната душа на еврокомисарите, които, запленени от описаната в него прекрасна българска действителност, в емоционален изблик биха приели като реалност мечтанията на госпожа Грънчарова.
Нещата обаче са далеч по различни и в Брюксел отдавна са разбрали, че розовите доклади на  управляващите в София са само мъгла, с която искат да заблудят и ЕС, и обществото у нас. В кабинета "Станишев" изглежда лявата ръка не знае какво прави дясната и объркването там взема твърде комични размери. Хвалбите във въпросния отчет бяха охладени от видимо все по-раздразнената вицепремиерка Меглена Плугчиева. Всички у нас трябвало да разберат, че не може да замазваме нещата и да се спазаряваме с този или онзи еврокомисар, контрира тя.
В същото време оставките следват една след друга и напомнят добре известната притча за мишките и потъващия кораб. Човекът на ДПС Атанас Кънчев едва изкара няколко месеца на ветровития пост - началник на фонд "Земеделие", и подаде оставка, незнайно защо укривана от обществото дни наред от приближеният до Доган министър на земеделието Валери Цветанов. Преди това не се задържа дълго на мястото и друг избранник на етнокорпорацията - Димитър Тадъръков, който тиражираше нелепи обещания за разблокиране на спрените европари. Неочаквано се "разболя" и шефът на скандално известния с подкупи и съмнително разпределяне на средствата от Брюксел пътен фонд - Димитър Иванов, който предвидливо също се оттегли преди няколко дни.
Сроковете да променим отчайващата организация и да елиминираме корупцията при усвояването милионите по програма ФАР изтичат на 30 ноември и няма никакви признаци, че ще успеем - след като правителството проспа три години. По всичко личи, че ЕК няма да възстанови акредитациите на провалилите се две наши разплащателни агенции и ще трябва да извадим пари от  държавния бюджет. Т.е., от джоба на данъкоплатците. Както се наложи да  плащаме огромни суми и по САПАРД. По тази причина от ФАР обеднялата ни страна ще загуби 84 млн евро, а по ИСПА - 150 млн. Отделно ще се простим с други 107 млн, заради неразбориите в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Корифейте в управляващата коалиция сега готвят нова  губеща за държавата хитрост - сами да направим финансова корекция (между 2 и 10 на сто по-малко) в парите за транспорт по програмата ИСПА. Така се надявали Брюксел да не ни санкционира, заради несекващите проблеми в пътната агенция. Оказа се, че поради управленско безсилие не можем да усвоим парите и в този сектор. Например времето за завършване на  шумно рекламираната и изпълнявана от турски фирми  магистрала "Люлин"  е преполовено отдавна, а са извършени едва 13 процента от дейностите по изграждането й. В крайна сметка се очаква да загубим и още 1 милиард евро, определени от ЕС за пътната ни инфраструктура.
Ето още няколко цифри от тази умопомрачителна картина. За производството на брутния си вътрешен продукт страната ни разчита на недопустимите 61,7 процента външно финансиране, заемите у нас превишават депозитите с милиарди, живеем на кредит. Очаква се и спад в икономиката с 4,2 на сто в следващите няколко години. Дефицитът по текущата сметка на страната е пет пъти по- голям дори от песимистичните прогнози на Международния валутен фонд. Кризата в реалния сектор става все по-дълбока, износът спада главоломно, дефицитът в търговския баланс стига до 30 на сто. Прибавете към всичко това и нарастващата инфлация, която дворцовата статистика определя на около 13,5 процента, но на практика е двойно по-голяма, след като и покупателната способност на средната работна заплата е намаляла почти наполовина. Над една трета от българите живеят под прага на бедността и изглежда се превръщат в някакъв нов биологически вид, способен да съществува и чрез фотосинтеза. След две години ще останем 6,5 милиона жители на страната.
Това се нарича геноцид, съзнателен, планомерен, плод на серия управленски безумия и на престъпно безхаберие към бъдещето на България. И вместо да правят смехотворни опити  да заблуждават Брюксел за положението в държавата, управляващите могат да направят поне една услуга на нашия многострадален народ. Като си отидат от властта
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=54518&format=html



Тагове:   Отново,   Станишев,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. ivoimv - ВОЙВОДАТА КАЗА
15.11.2008 14:26
Това е в кръвта на всички комунисти но сега те се единтифицират само катоУПРАВЛЯВАЩИ на всички ниво
Трябва да се забранят БСП НДСВ И ДПС те доведоха България до национална катстрофа !!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4451918
Постинги: 1909
Коментари: 3928
Гласове: 8203
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031