Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2008 17:25 - Христо Попов, депутат от ПГ АТАКА: АТАКА иска да падне ДДС за хляба и лекарствата
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 1188 Коментари: 0 Гласове:
0



Христо Попов, депутат от ПГ АТАКА: АТАКА иска да падне ДДС за хляба и лекарствата
Управниците гонят търговците за касови бележки, а контрабандата не я закачат

Mаргарита Върбанова

 Христо Попов е роден на 26 август 1962 г. в Русе. Завършил е Русенски университет, със специалност машинен инженер. Специализирал е международно право на външната търговия в УНСС. В парламента идва от частния бизнес. Попов е депутат от АТАКА и член на парламентарната икономическа комисия. Женен, с 2 деца.

- Г-н Попов, на първо четене на бюджета за догодина АТАКА предложи да се преразгледа макрорамката му. Сега с това предложение се съгласяват и управляващите. Кое ги накара да приемат позицията на АТАКА?
-Управляващите внесоха бюджета по инерция през октомври  -  както са го разработили предните години, тогава обаче започна ескалацията на световната икономическа криза. АТАКА придупреди финансовия министър Орешарски, че показателите, които е заложил, са неадекватни, нереалистични и предложи да се преразгледат. Например 4.7 % икономически растеж, 6,7% инфлация са нереални. След седмица мислене председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров обяви, че се работи по изцяло нова макрорамка на бюджета, съобразен с кризата. Управляващите разбраха, че заложеният икономически ръст от 4.7 % трябва да се намали заради стагнацията на между 1.2 и 2%. За пръв път в най-новата история на България след 1990 г. управляващите приемат предложението на опозицията. Причината е, че ние от АТАКА по-добре сме направили анализ на ситуацията и предлагаме по-адекватни мерки. Всъщност каква е ситуацията от последните няколко месеца в България - кризата се задълбочава, приходите на фирмите, които са в реалната икономика, са спаднали с 40-50% в сравнение с ноември миналата година. Това означава, че предстои свиване на производството на тези фирми. За да оцелеят на пазара на труда, ще бъдат освободени работници. Ако са планирали някакво разширяване на производства, допълнителни инвестиции, те ще ги спрат поради свиване на пазара. Проблемът с финансирането, с достъпа до ресурс към средата на 2009-та  ще е изключително драматичен. Заложените приходи в бюджета са нереалистични, няма да могат да бъдат изпълнени, оттам ще се затрудни изпълнението на разходната част и тя ще трябва да бъде преразгледана. За нас това минава през драстично съкращаване на държавната администрация и прецизиране на всички разходи като акцентът трябва да падне върху стимулирането на реалния сектор, на фирмите, които произвеждат и допринасят най-много за БВП в България. Ако фирмите изпаднат в тежко положение или започнат фалити, не виждам как ще бъде изпълнена приходната част на бюджета, защото те са тези, които плащат данъци, плащат осигуровки на работниците, плащат данък върху доходите, корпоративен данък и т.н.  Така че, ако намалее броят на работещите, ще намалеят и приходите в бюджета. Това е равносметката.
- Когато представи бюджета, министър Орешарски предвиди възможността за актуализацията му в средата на годината. Заради изборите през юли ли се преработва държавната сметка?
- Кабинетът не можа да пресметне отражението на кризата, не можа да предвиди докъде ще издържи бюджетът в предизборна ситуация. Лошото е, че след юлските избори настъпва едно безвремие. Докато заработи новият парламент, докато се състави ново правителство, ще стане краят на годината и може да се стигне до изключително влошаване на икономиката на страната. Нашите прогнози сочат, че ни очаква една година, изключително трудна за българската икономика.
-Как ще коментирате т.нар. скрита безработица: някои фирми не съкращават работници, а ги пускат в неплатен отпуск? През март ли ще ни застигне голямата криза, както прогнозират синдикатите?
- Това са прогнози не само на синдикатите, но и на Българска стопанска камара, на Търговско индустриалната камара. Фирмите, преди да съкратят работниците, ги пускат в неплатен отпуск, за да видят какво ще е състоянието с продажбите на продукцията, с приходите в следващите няколко месеца и ако намалението действително е 40-50%, тогава ще бъдат освободени и пратени на пазара на труда. Лошото е, че няма кой да ги поеме. Няма и правителствена политика да се стимулира предприемачеството, да се стимулират фирмите. Това, което АТАКА предлага, е да се създаде Гаранционен фонд с ресурс на държавата. Защото банките не отпускат достатъчно бизнес кредити, намаля и жилищното кредитиране и положението в сектор строителство става драматично. Първо, намаляват сделките с недвижими имоти поради липса на ресурс, банките не отпускат кредити за покупка на жилище, сделките спират, оттам строителните компании, които са построили жилища, не могат да ги продадат. В момента банките нямат затруднения, но това ще стане, когато започнат да не могат да си обслужват кредитите. Така че този Гаранционен фонд трябва да даде възможност на фирмите, които имат идеи за развитие, за разширяване на производства, за излизане на чужди пазари, да работят. Този Гаранционен фонд ще даде възможност на банките спокойно да отпускат заеми, като единствен критерии ще бъде откриването на нови работни места. Ето го основният проблем. А с този бюджет това няма да се направи. Средствата, предвидени за публични инвестиции, са около 5 млрд.лв. и ще отидат за големи инфраструктурни проекти, които ще бъдат изпълнявани от фирми, близки до тройната коалиция. По правило у нас поне половината от тези пари се присвояват.
- Какво предлага АТАКА за изсветляване на сивата икономика?
- Тези проблеми бяха обсъдени и на среща с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина и Христо Кулишев, изпълнителния директор на Агенция "Митници". Според тях са необходими законодателни промени за  подобряване на фискалната дисциплина. Част от предложенията им са резонни, други не са. Според нас самият анализ на причините за съществуването на сивата икономика  са неверни. Според АТАКА основната причина е контрабандата. Почти всички големи вносители на суровини и материали и на готова продукция са обръчи от фирми на управляващата коалиция, те внасят стоките контрабандно. Ако се внесе например един контейнер от Китай със 100 хиляди броя дънки, се представя документ за 10 000, останалите се вкарват контрабандно, за тях не се плащат данъци. Търговците на дребно като купуват стоката, взимат фактура за половината. Така е със всички суровини и материали, навсякъде в страната е така. Не се ли спре контрабандата през границата, няма да има изсветляване на икономиката. Управляващите гонят търговците на дребно защо не издавали касови бележки , а основната причина - контрабандата - не я закачат. АТАКА предлага да се направят съвместни групи от Агенция "Митници", НАП, ДАНС и ГДБОП, които да извършат ревизии в складовете на фирмите. Тогава нещата ще си дойдат на място. Друго предложение е да се ограничи възможността за прехвърляне на фирми със задължения.
- Предстои окончателното приемане на данъчните закони. Каква е поносимата данъчна тежест за българските граждани?
- В ЕС намаляването на данъците е основна мярка за борба с кризата. Целта е по-малко средства да се изземат от хората и фирмите, за да се запази покупателната способност, която пада  заради ликвидната криза в банките и намаленото кредитиране. Приключи обсъждането на Закона за местните данъци и такси и правилно се прие предложението на опозицията данък сгради да се движи между 0,5 и 2 промила на хиляда. Мисля, че това е в унисон с рецесията в България. Ние препоръчваме на общинските съвети да се придържат към долните граници на налозите, за да останат повече пари в хората и да се поддържа и потреблението по този начин. АТАКА иска ДДС да падне от 20 на 15%, а лекарствата и хлябът да бъдат освободени от данъка. 15% ДДС ще олекоти с 25 на сто цените на дребно. Колкото до хляба, това е единствената чисто българска стока, той е мерна единица за българина, затова не трябва да бъде облаган. Искаме нулева ставка за него и за лекарствата.  
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=56323&format=html



Тагове:   атака,   ДДС,   депутат,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4452426
Постинги: 1910
Коментари: 3928
Гласове: 8204
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031