Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2009 23:25 - Ковачки фалира десет предприятия в Сърбия
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 983 Коментари: 0 Гласове:
0



Ковачки фалира десет предприятия в Сърбия
Белградската агенция за приватизация проверява шефа на ЛИДЕР защо не изпълнява договорите

Шефът на партия ЛИДЕР и "Движение Напред" Христо Ковачки се готви да фалира 10 предприятия в Сърбия. Фирмите му, придобити след приватизационни сделки, изпитвали финансови затруднения, пише сръбският вестник "Блиц". Предприятието "Невена", консервната фабрика "Сърбиянка", завода за гуми "Траял", предприятията "Металац" и "Вулкан" и "Нови гуми", собственост на Ковачки, са блокирани, заплатите закъсняват, осигуровки не се плащат, производството "издиша", посочва изданието.
Агенцията за приватизация в Белград е извършила контролни проверки за това дали се изпълняват задълженията по договорите, но най-вече се проверява дали е спазена предвидената социална програма, инвестициите и отчуждаването на имуществото на закупените фирми. Предприятията имат финансови проблеми, но нито един договор за продажба все още не е разтрогнат,твърдят от агенцията. Според агенцията се търси някакво решение, а най-голямата беда ще хората в тези предприятия да останат без работа. Ако агенцията реши да разтрогне договорите с Ковачки, трябва да се намери нов купувач, а това е трудно, особено в настоящата ситуация, изтъкна агенцията за приватизация.
Сигнали за готвени фалити на фирми на Ковачки имаше още преди месец, когато негови работници в Сърбия излязоха на протести. Работещите в повече от десет компании, за които се твърди, че са собственост на българския бизнесмен, не бяха получавали заплати няколко месеца. Компаниите са били в тежко състояние, а Ковачки ги е стопанисвал лошо, писа тогава "Прес онлайн".
Пред фалит са и български предприятия, собственост на Ковачки. Работниците от тютюневата фабрика "Пазарджик БТ", собственост на шефа на партия ЛИДЕР обявиха, че ще го съдят заради неизплатени заплати. Олигархът не е плащал възнаграждение на персонала във фабриката от шест месеца, съобщиха работници. Според информацията на работниците става дума за около 200 хил. лв., които Христо Ковачки дължи на хората си.
Ощетените работници от тютюневата фабрика вече са наели и адвокат от града, който да защитава правата им пред съда.Хората от "Пазарджик БТ" са категорични, че до момента олигархът не се вясвал нито веднъж във фабриката.
В средата на ноември в България Ковачки се сдоби с обвинения за данъчни измами. Според запознати спонсорът на ДПС е укрил 13 милиона лева от данъци. Олигархът бе задържан за кратко, а антимафиоти претърсиха 17 негови офиса, както и някои от жилищата му.
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=57501&format=html



Тагове:   Сърбия,   предприятия,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4451884
Постинги: 1909
Коментари: 3928
Гласове: 8203
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031