Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2009 09:26 - Крият находище на газ край Червен бряг
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 1372 Коментари: 0 Гласове:
0



Крият находище на газ край Червен бряг
Близки до ДПС турски фирми получават концесията за добив

Докато страната ни тръпне под ударите на газовата война между Русия и Украйна, стана ясно, че правителството на тройната коалиция е мълчало за богато газово находище на територията на България.
В село Девенци, край Червен бряг, са открити значителни залежи на природен газ, при това още през август 2008 г. Сондажите започват още през 2007 г., когато тогавашният вътрешен министър Румен Петков реже лентата на обекта, разработван от американската фирма "Дайрект Петролиум".
Според експерти навременната експлоатация на това находище е могла да спаси България от газовата криза, но бездействието на правителството е направило това невъзможно.
Целта на управляващите сега е да дадат на концесия находището, но на свои фирми които да направят сондажите и прилежащата инфраструктура. Изпълнители на поръчката ще бъдат турските компании "Аладин Идъл Ист" и "Гюней Илдазъ", които по всяка вероятност ще печелят от най-богатото газово находище на територията на страната. Двете турски фирми бяха подизпълнители на първите сондажи при установяване на находището.
Според Цветан Георгиев, координатор на АТАКА в Червен бряг, всяка апетитна сделка в региона е поверявана на турски инвеститори, ползващи се с опеката на ДПС. Етническата партия също така изнудва местните жители да гласуват за нея, ако искат да получат работа в многомилионния проект за разработване на находището, допълва Георгиев.
Кольо Тонев, управител на американската компания "Дайрект петролеум България", която е извършвала сондажните проучвания, съобщи през август, че геоложките изследвания в областта са започнали още преди няколко години, но едва преди седмици окончателните резултати са били налице.
Първоначално е отчетен приток на газ с налягане от около 680 атмосфери, а в дълбочина то дори достигало до 800. Според Тонев качеството на газа е добро - той е сух, богат на кондензат, без вода и примеси на сероводород. Макар от "Дайрект петролеум България" да бяха обявили, че ще има яснота около проучванията още до края на септември, изследванията мистериозно се забавиха до началото на 2009 г., с ясната цел проектът да бъде поверен на турските инвеститори.
Очакванията са находището да е поне три пъти по-голямо от действащото в Галата. Даже се говори за изненада - количеството газ в Девенци, е по-голямо от това в Чирен, но на този етап не може да се твърди такова нещо, заявява Тонев през септември миналата година.

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=58215&format=html



Тагове:   бряг,   край,   находище,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4465602
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8226
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930