Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2009 09:30 - След Батко Темида да подхване и шефа му Гагаузов
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 1201 Коментари: 0 Гласове:
0



След Батко Темида да подхване и шефа му Гагаузов

Магдалена ТАШЕВА

Mиналата седмица бе съобщено, че Софийска градска прокуратура най-после е внесла обвинителен акт срещу бившия шеф на бившия Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев - Батко. Този документ би трябвало да е шедьовър - писан е цяла година.
Батко е обвинен за това, че за 13 месеца, от 24 октомври 2006 г. до 28 ноември 2007 г., е нарушил Закона за обществените поръчки, с цел да набави облага за брат си Емил Георгиев и фирмата му "Биндер" АД, за ГД "Инфраструктурни обекти", с водещ съдружник "Биндер" АД, както и за брат си Бойко Георгиев и "Инмат" ООД, от което са настъпили вредни последици за държавата. Не става ясно дали обвинителният акт споменава и фирма "Балмат", чрез която Веселин Георгиев, докато управлява пътния фонд, е бил и мажоритарен собственик в добивното дружество "Инмат", управлявано от брат му Бойко. Тоест, че освен за братята си ( в чиито облаги без съмнение е имал свой дял), е набавял облаги и директно за себе си.
Според разследването на в. "Капитал" от януари м.г. (позоваващо се на данните в Агенцията за обществени поръчки), Батко е възложил на двамата си братя ремонти на следните пътища:
Сливен-Градец   3.67 млн лв.
Сливен-Хасково   13.65 млн. лв.
Сливен-В. Търново   5.86 млн лв.
Сливен-Айтос
през с. Тополчане     2.16 млн лв.
Нова Загора-Раднево 2.41 млн лв.
Нова Загора-Елена    1.59 млн. лв
Гурково-
Нова Загора-ТЕЦ 2  -  7.52 млн. лв
Твърдица-Елена
(Твърдишпки проход) -  31.12 млн. лв
Радево-
Еленово-Златари -  1.93 млн. лв.
Нова Загора-Елена -   2.09 млн. лв.
Гурково-
Нова Загора-ТЕЦ2 -  3.45 млн. лв.
Омуртаг-Котел -  11.23 млн. лв.
Преслав-Ямбол-  4.25 млн. лв.
Стеврек-
Илийно-Камбурово- 1.30 млн. лв.
Ремонт и поддръжка
на пътищата в районите на:
Твърдица  (3.16 млн. лв.) 
Сливен  (580 хиляди лв.)
Раднево  (7.47 млн. лв )
Сливен и Нова Загора  (18.31 млн лв.) 
Така за 13 месеца Георгиев е дал на братята общо 121.76 милиона лв. от парите на данъкоплатца - по 10 милиона лв. на месец. Шефове на Георгиев са членовете на борда на пътния фонд - министрите Асен Гагаузов, Пламен Орешарски и Петър Мутафчиев. Те носят отговорността за управлението на европарите за пътната инфраструктура. Но, странно, не са забелязали дори очевадното - че Георгиев възлага на братята си по две поръчки за едно и също нещо - за ремонт на пътя Нова Загора-Елена и за ремонт на пътя Гурково-Нова Загора-ТЕЦ2. Не са забелязали също, че при толкова много ремонти във и около Сливен и Нова Загора пътищата там трябва да изглеждат като огледала, но те са пълна скръб. А парите ги няма. 
По същото време - януари 2008 г. двама служители на пътния фонд бяха арестувани с подкуп от 50 хиляди лева - директорът на дирекция "Усвояване на средства от ЕС" Любомир Лилов и началникът на сектор "Подготовка, търгове и договаряне" Иван Владимиров. Те са точно хората, които няма как да не са били наясно с престъпленията на шефа си Георгиев. Двамата бяха записани да обясняват как ще се разпредели подкупът - 10% остават за тях, а останалите отиват нагоре по йерархията. (Money.bg от 8 юли 2008 г.) Пита се кои са "ония горе", които е трябвало да получат 45-те хиляди лева от подкупа. Над Лилов стои Веселин Георгиев, а над него - бордът от тримата министри.

Подкупът бе платен от арх. Янев, който искал да се промени статутът на земята му (около 200 дка) край магистрала "Хемус" (София-Варна) в района на Велико Търново, за да строи там ресторант. В този район братът на шефа на Лилов и Владимиров изпълнява поредната си държавна поръчка за пътя през Прохода на републиката. За ремонт на 23 км от В. Търново до Гурково (любимото Гурково, което братята ремонтират ли, ремонтират) фирмата им "Биндер" е получила 19.3 млн. евро, или по 850 хиляди евро/км. Това е най-скъпият ремонт у нас от проведените търгове по програма "Транзитни пътища IV", която се кредитира от Европейската инвестиционна банка. Средната цена за всички търгове по програмата е три пъти по-ниска.
Батко е назначен от министъра на регионалното развитие против волята на премиера Станишев. Бе оповестен дори таен доклад на БСП за това, че Георгиев е един корумпиран некадърник, който не разбира от пътища, но е сложен там, за да точи пари. Като кмет на Сливен Гагаузов се е познавал добре с шефа на сливенската фирма "Биндер" Веселин Георгиев. Тоест, поемайки поста, който му дава контрол върху милиарди евро за пътища, Гагаузов съвсем съзнателно е ИНСТАЛИРАЛ конфликта на интереси  в своето министерство, назначавайки своя приятел Георгиев за шеф на пътния фонд.
В писмото си до кабинета "Станишев" от м.г., Майкъл Лий предупреди прокуратурата да не разкъсва на отделни съдебни дела големите корупционни престъпления, защото така мафиотските връзки на правителството не могат да се проследят - "изгаря" само един изолиран сегмент от престъпната мрежа, а тя самата остава непокътната. Точно това обаче прави прокуратурата в случая с пътния фонд, въпреки очевидността на веригата Лилов и Владимиров - Веселин Георгиев - Гагаузов, Орешарски, Мутафчиев. Тази връзка обаче сега е разсечена в две места - на две независими едно от друго дела ("Лилов" и "Батко"), при което проследяването й спира на нивото ПОД тримата министри. Те остават недосегаеми.


Делата "Лилов" и "Батко" не са единственият индикатор за корупцията на Гагаузов. На 21 февруари 2008 г. депутатът на АТАКА Митко Димитров постави въпроса за поръчките, които министерският син Павлин Асенов Гагаузов получава без конкурс и търг като акционер с 50% участие в "Транс Газ Енд Трейс" АД със седалище Стралджа, област Ямбол. Но дори проверка не бе назначена.
Притиснат от публикации, преди месеци Гагаузов взе да се прави на луд - обяви, че си търси консултант по въпросите на корупцията. Затова лисицата взе публично да си търси учител по опазване на кокошарника. 
Той, милият, не е знаел, че върши злоупотреби, затова е нужно консултант да го научи как се прави това.
Предвид горното, обвинителния акт на Батко не е нищо друго, освен опит да се хвърли прах в очите на Еврокомисията точно когато тя отложи визитата на своята техническа мисия за февруари. Мисията трябваше да пристигне на 15 януари, за да инспектира напредъка на Плугчиева в разобличаване на далаверите на кабинета с фондовете по ФАР и ИСПА. Но се отлага, защото според Плугчиева "по ФАР са констатирани сериозни нарушения, които водят до налагане на финансова корекция от наша страна". "Корекция" тук означава сами да предложим от каква сума да се откажем доброволно, понеже не я заслужаваме. Тоест освен замразените 323 милиона евро ще губим още пари по ФАР. 

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=58234&format=html



Тагове:   МУ,   батко,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4451899
Постинги: 1909
Коментари: 3928
Гласове: 8203
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031