Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2009 22:10 - Над 30 издателства възмутени, че Станишев става Рицар на книгата
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 877 Коментари: 0 Гласове:
0



Над 30 издателства възмутени, че Станишев става Рицар на книгата

 Министър-председателят Сергей Станишев ще получи наградата "Рицар на книгата". Церемонията ще се проведе днес в зала "Тържествена" на Централния военен клуб. "Рицар на книгата" е Голямата награда на Асоциация "Българска книга", похвалиха се от правителствената информационна служба. Отличието се определя с гласуване от членовете на обществен съвет, създаден към Асоциацията, и се връчва на личности със заслуги за развитието на книжния сектор и утвърждаването на българската книга и четенето като основни фактори за духовното израстване на личността, пише в съобщението.
Повече от 30 водещи български издателства се обявиха против номинацията на Станишев, съобщиха от Издателска къща "Хермес". Издателствата обявиха бойкот на тържественото връчване на наградите. Някои от тях пуснаха заявления за напускане на Асоциацията на българската книга, други поискаха оставката на целия управителен съвет. "Ние твърдим, че Държавата (в лицето на нейния апарат) е длъжник на частния и публичния книжен сектор, че държавата не зачита европейските стандарти за книгата като обществено необходим продукт и че няма как при толкова много нерешени въпроси точно министър-председателят да бъде нашият "Рицар на книгата", се казва в писмо на издателство "Хермес". Това становище има подкрепата на повече от 30 български издателства, между които "Обсидиан", "Рива", "Просвета", "Кръгозор", "Колибри", "Прозорец" , "Ера", "Кибеа", "Фама", "ПАН", Унискорп", "Кралица Маб" и много други.
В края на ноември миналата година министър-председателят представи пред медиите брошурата си "Защото сме социалисти" в малка книжарница в София в близост до паметника на Патриарх Евтимий. Тогава Станишев заяви, че е написал творбата си за пет вечери и един цял ден "в период, в който светът се променя много бързо". През тази година възможност да се запознаят с произведението имаха и депутатите от Европейския парламент, брошурката на премиера бе преведена на три езика.
Наскоро 11 съвременни български автори написаха сборника "Защото не сме социалисти" като пародия на книгата на премиера.
Стана ясно, че носителят на наградата е бил определен с гласуване от членовете на обществен съвет, създаден към асоциацията, сред чиито членове са две жени заместник-министри от квотата на ДПС - Мукаддес Налбант (на образованието и науката) и Надежда Захариева (на културата), депутатът от БСП Петър Кънев, бившият програмен директор на БНТ Борислав Геронтиев.
Засега не се съобщава за какви точно заслуги "за развитието на книжния сектор и утвърждаването на българската книга и четенето" Станишев ще стане рицар. Неговият литературен принос се изчерпва със запазването на ДДС за печатните издания и брошурата му.
Предишният "рицар" бе финансовият министър Пламен Орешарски, който получи отличието миналата година.




Тагове:   срам,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4463049
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8221
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930