Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2009 15:06 - Волен пред "Стандарт": Ще играем в един отбор с ГЕРБ
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 730 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.07.2009 15:06


Ще играем в един отбор с ГЕРБ   Яне показа, че е кукла на конци на БСП и ДПС, казва Волен Сидеров
  image
Волен Сидеров
фото Антон Чалъков
  - Г-н Сидеров, защо "Атака" се съгласи веднага да подпише меморандума, предложен от ГЕРБ, докато РЗС и Синята коалиция са против?
- От името на "Атака" мога да кажа, че текстът на този меморандум бе принципна схема, която да гарантира подкрепа на правителството на ГЕРБ - като алтернатива на досегашното управление. Защо да го подкрепим е ясно. Избирателите отговориха сами, като посочиха ГЕРБ като основна сила и поискаха БСП и ДПС да слязат от властта. Мисля, че една принципна политическа сила трябва да подкрепи кабинета на Бойко Борисов.
Специално от "Атака" не поставихме условия за постове в изпълнителната власт, тъй като принципната подкрепа е по-коректно отношение.
Относно РЗС и Синята коалиция, както разбирам, те са имали своите искания за министерства и зам. министерски постове. Явно не са били удовлетворени и започнаха кампания за рекетиране и извиване на ръце. Такова поведение не прави чест на никоя политическа сила. Показва користни намерения.
- Вие не сте искали постове, но ГЕРБ предложи ли ви такива в министерства и комисии?
- Не сме уговаряли постове по никакъв начин, нито са ни предлагали такива. Аз поставих принципна позиция пред ГЕРБ още на първия ни разговор и заявих, че не претендираме за постове. Смятаме, че партията, която е спечелила властта, трябва да си направи кабинет и да поеме отговорността си. От нас ще имат парламентарна подкрепа за гласуванията си, за да стане това, което искаме всички - справяне с корупцията и правила. Това става, ако не се пречи на едно такова управление.
Вижда се, че РЗС и Синята коалиция пречат и започвам да си мисля, че действията им обслужват нечий интерес. Тези фасони, които особено РЗС демонстрира, правят удоволствие предимно на БСП и ДПС, които потриват ръце и виждат възможност едва ли не за провал на това управление и варианти за връщането им.
- Но заедно с "Атака" ГЕРБ имат 137 души в парламента. Защо според вас продължават преговори с РЗС и сините?
- Така е, с нашите гласове подкрепата е достатъчна. Предполагам, че заради принадлежността към ЕНП ГЕРБ продължава преговорите със Синята коалиция. За РЗС не знам, това е неясна партия като профил...
- РЗС пък твърдят, че сте партньор, на който не се гледа с добро око в Брюксел, както и че сте непредсказуеми. Яне Янев в прав текст заяви, че не подписва меморандума заради вашето участие в него.
- Напротив, вижда се кой е предсказуем с действията в момента. Моето поведение бе твърдо и мъжко, а поведението на господин Янев бе истерично, поведение на ощипана госпожица. Той рекетира до последния момент и ползва хватки от ченгесарския инструментариум - с фалшиви есемеси и извиване на ръце. Това показва, че г-н Янев е човек със зависимости, това се потвърждава.
- Какви зависимости и от какво?
- Ами това истерично поведение, рекетирането към лидера на ГЕРБ, пируетите през два дни, които прави, са признаци на зависим човек. Ставало е дума, че му дърпат конците и това сега се вижда с просто око - в този важен момент, когато не бива да се отлага управлението, да правиш такива номера означава, че си кукла на конци.
- Опасявате ли се, че при това положение Бойко Борисов ще си изпълни заканата и ще има нови избори? Той заяви вчера, че ГЕРБ ще има 150 депутати при нов вот и който не го е подкрепил, само ще съжалява.
- Да, има основание да говори така. Това е предизвикано от бойкота на РЗС и сините. Но не той, а те трябва да се опасяват от нови избори. "Атака" също няма притеснения - ние ще имаме стабилни позиции, но партии като РЗС и сините, които имат общо 15 депутати, те трябва да са обезпокоени. Защото няма да влязат в следващия парламент. Логично е.
- Подписването на меморандума от страна на "Атака" не е ли начин да се реабилитирате пред Брюксел? Преди се опитахте да станете част от ЕНП, където членува и ГЕРБ. Тази идея още ли е на дневен ред?
- Имаме контакти с представители на ЕНП и консерватори. Няма за какво да се реабилитираме, не сме направили нищо, за което да ни е нужна реабилитация. Главно БСП цапаха по нашия образ и клеветяха, че сме нацистка партия и целяха да ни дискриминират. Този етап преминава и отношението към нас се подобрява значително. Ще има развитие в това отношение.
- Говорите за брой депутати, но в неделя ваши бивши представители ви обвиниха, че "Атака" и днес има 21 депутати, както през 2005 година. После поискаха и оставката ви на конгреса.
- Първо, това не беше конгрес, а сбирка на 20 човека с разностранни интереси и нямащи нищо общо с партия "Атака". Тази сбирка не може да има правни последици за нас и нищо от казаното там не може да стане. Дали е имала успех "Атака" на вота, показват 100 000 гласа повече на тези избори в сравнение с 2005 г. 21 депутати имахме и тогава, но като коалиция от пет партии. Все едно тогава да сме имали само четирима представители. Сега са 21, но само на  "Атака".
- Опасявате ли се от още атаки срещу вас?
- Винаги има хора, които смятат, че им се полага някакъв пост - като Митко Димитров и Георги Димитров. Които по една случайност съм ги направил депутати, защото са имали щастието да са поканени от мен в листата на "Атака". Те вместо да оценят това и да се развиват, се превръщат в озлобени хора. След като преценихме да не ги включим в листите, те тръгват да плюят там, откъдето са пили вода. Това само доказа правотата на решението да не бъдат в листите. Всеки се е бил в гърдите, че работи за каузата, а сега се оказва, че е сърдит, защото няма пост за него.
- Като заговорихме за постове, ГЕРБ предложиха да дадат на опозицията комисията за контрол върху ДАНС в парламента. Как гледате на това решение?
- Идеята е комисията да се оглавява на ротационен принцип, ние предложихме същото и за комисията по корупция. Всички останали партии да председателстват комисиите. Одобрявам това решение специално за тези две звена.
- Временната комисия за определяне правилника на парламента реши да ограничи политическото номадство. Не е ли това застраховка партии като ГЕРБ и "Атака" да не стигнат до това, което представлявахте вие и НДСВ в края на мандата?
- Не, не е така. Това е пример за почтеност и честност към избирателите. Иначе се подменя вотът на хората - гласували сте за една партия, а след малко се появява друга група. Хората, когато гласуват, искат избраните да са лоялни към партията, в която са, и да завършат мандата си там.
- В поредния доклад от Брюксел няма сериозни критики към предишното правителство, дори на места властта е похвалена.
- Разбира се, ще разгледаме доклада, но по-важно е какво ще се прави напред. Затова съм категоричен в подкрепата си, за да тръгнат нещата, както всички искаме да се случи. Всички очакват от нас, включително и партньорите ни в Брюксел, едни осезаеми промени. Да не слагаме прът в колелото на промяната! Дано това не е целта на РЗС, това ще доведе до провал, анархия и апатичност сред хората.
- Ще се чувства ли "Атака" излъгана, ако след, както казвате, извиването на ръце ГЕРБ даде пост на другите партии, а вие сте подписали без нищо в замяна?
- Не може да налагаме на ГЕРБ какви постове да дава и на кого, това е тяхна отговорност. Ако го направят, те ще понесат отговорността си. "Атака" ще е доброжелателен партньор, тъй като няма смисъл от забавяне - има финансова криза и тревожни параметри. Ще бъдем коректен партньор, без значение какви решения ГЕРБ ще вземе за постовете. Надявам се да направим един добър отбор, което е от полза на всички ни.
Надя Панкова



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4452500
Постинги: 1910
Коментари: 3928
Гласове: 8204
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031