Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2009 12:46 - Призракът на аферата "петрол срещу храна" подрънква с вериги на Позитано 20
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 1189 Коментари: 1 Гласове:
1



Призракът на аферата "петрол срещу храна" подрънква с вериги на Позитано 20
01.09.2009 10:22

Вчера някак между другото изтече една новина, на която малко хората обърнаха внимание. Поне на “Позитано” 20 обаче, би трябвало вече да са притеснени от заглавие информиращо ни , че “Ирак иска САЩ да преследва съдебно замесени в аферата "петрол срещу храна"!
По нататък текстът навлиза в подробности:
“Ирак ще поиска от американската администрация да внесе иск от негово име в американски съдилища срещу чуждестранни компании, обвинени в корупция при прилагането на програмата "петрол срещу храна".

"Министерството на правосъдието ще изпрати писмо до американския държавен секретар с искане той да внесе иск пред американски съдилища от името на иракския народ и правителството срещу чуждестранни компании, свързани корупционната афера в рамките на програмата "петрол срещу храна". Това се казва в комюнике на говорителя на иракското правителство Али ал Дабаг. Програмата на ООН "петрол срещу храна" бе създадена за да помогне на иракчаните да оцелеят при международните санкции срещу режима на Саддам Хюсейн след нахлуването на Ирак в Кувейт през 1990г. Тя бе на обща стойност 64 млрд. долара и позволяваше на Ирак да продава ограничени количество петрол под контрола на ООН през периода 1996 - 2003г., като в замяна закупува храни за населението. Иракското правителство тогава обаче даде възможност за злоупотреби с милиарди долари. Скандалът избухна през януари 2004г. и бившият директор на програмата Бенон Севан подаде оставка от ООН през лятото на 2005г.

Повече от 2 200 компании от повече от 60 страни се оказаха замесени в злоупотребите по тази програма, се казва в доклад на независима анкетна комисия, ръководена от бившия президент на американската централна банка Пол Волкър. /АФП – БГНЕС
Облаците над БСП вече се сгъстяват и в международен план. Май! При това е много възможно родните проблеми да се окажат далеч по-малкото зло за столетницата.
Нека си припомним фактите! Според информация на деловия портал Econ bg. “Българската социалистическа партия е получила над 3 млн. барела иракски нефт по "Петрол срещу храни", сочи докладът на комисията на Пол Волкър… За БСП са били отредени общо 8 млн. барела, от които са доставени малко над 3 млн. Според таблица към доклада доставките са осъществени през две компании - "Братя Василеви" и руската "Машиноимпорт". Докладът изброява три договора, по които като ползвател на петролните бонове е записана БСП. Те са сключени през фази 6, 12 и 13 от "Петрол срещу храни". Програмата започва от 1991 г. и продължава до 2003 г. Доставките за БСП са свързани и със скандалния руски политик Владимир Жириновски, за когото според комисията "Волкър" са били предназначени общо 73 млн. барела нефт. Над 62 млн. от тях са стигнали до лидера на Либералдемократическата партия на Русия чрез няколко компании, сред които е и "Машиноимпорт", финансирала БСП. Докладът разкрива писма от Жириновски до бившия вицепремиер на Ирак Тарик Азиз и бившия иракски посланик в Москва Хасан Фахми Джумаа, в които руският политик уговаря сътрудничеството между Министерството за петрола в Багдад и компании като "Лукойл Азия и Тихоокеания", "Нафта Москва", "Сиданко" и други.
Разбира се, това са отдавна известни факти!
Къде е опасният за БСП момент? Изричното споменаване на американското правосъдие променя коренно ситуацията със спомените. Досега те прашасваха в съзнанието на по – паметливите българи и толкова. В България така и не се намери институция, която да потърси отговорност на замесените в тази международна мегадалвера. Нека си припомним само още един факт – председател на БСП в онези години беше Георги Седефчов Първанов.

Американското правосъдие обаче едва ли ще се впечатли от нещо друго освен от фактите. Можем да бъдем сигурни, че ако искането на Ирак САЩ да преследва съдебно замесени в аферата "петрол срещу храна" бъде удовлетворено, вината ще се консумира без мезета.
От всички. Независимо от служебно положение, религия, партийна принадлежност, цвят на кожата и т.н.
Разбира се, следвайки интернационалните традиции българските социалисти винаги могат да се скрият под крилото на Жириновски или Путин.
Няма да им е за първи път!
…!?!
Точно защото няма да им е за първи път, би било добре да си припомнят някой още по забравени страници от българската история (И Първанов и Станишев са историци).
Май все още не ясно, кой е вкарал повече български комунисти в дранголника – Сталин или Гешев. Знае се само(със сигурност), че всеки друг затвор в света е за предпочитане пред … съветския.

Антон Луков
http://dnesplus.bg/Analysis.aspx?d=293400




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - good reminder
14.09.2009 22:40
поне за опресняване паметта
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4465391
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8226
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930