Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2010 22:07 - Три банки тайно теглят заеми от името на България
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 1745 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 05.01.2010 22:07


 Три банки тайно теглят заеми от името на България

 Три тайни доклада за заеми от името на българската държава разсекрети финансовият министър Симеон Дянков към края на 2009 г. Кредитите са от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за три трезора - австрийската "Дексия Комуналкредит Банк", българската Обединена българска банка, която е собственост на гръцки капитали, и "Райфайзен банк" ЕАД, Германия. Бившият финансов министър Пламен Орешарски предлага на кабинета на тройната коалиция да даде съгласие за заемите без каквито и да било гаранции, че цялата сума ще стигне до родните кредитополучатели. Правителството на Сергей Станишев разрешава отпускането на името на България кредити общо за 85 млн. евро от ЕИБ.
Съгласно споразумението между България и Европейската инвестиционна банка, за да тегли който и да било пари от трезора от името на нашата страна, трябва да получи съгласието на кабинета. Затова в документацията на Министерството на финансите има следа от съгласието на правителството.
Изглежда обаче работата не е много чиста, щом като Орешарски засекретява докладите си. За съжаление няма данни дали цялата поискана на заем сума действително е стигнала до българските кредитополучатели. Ако случаят беше единичен, щяхме да го отдадем на голямата натовареност на чиновниците от финансовото ведомство. Проблемът е, че към разсекретените искания до момента няма справки каква част от получените заеми са стигнали до български кредитополучатели. Една допълнителна справка може да покаже реалната картина.
На 4 август 2006 г. ЕИБ пише на Министерството на финансите, че "Дексия Комуналкредит Банк" АД, базирана във Виена, Австрия, е подала молба за заем от 200 млн. евро за финансиране на проекти в страните от Централна и Източна Европа. Парите ще се използват за отпускане на заеми в областта на "инфраструктурата, защита и подобрение на околната среда рационално използване на енергията, за здравеопазване и образование, за урбанизация и развитие на икономика, основана знанието", пише в докладната си записка Пламен Орешарски. За България са предвидени 20 млн. евро. Отделно от това "Дексия" възнамерява да участва в "Програмата за финансиране на общини" по линия на ЕС, става ясно от документа.
Единственият плюс от цялата работа е, че българската държава не дава гаранции за сумата. Това се прави от "Дексия", която предлага "залог на правителствени облигации на ЕС или друга допълнителна гаранция, приемлива за ЕИБ", докладва пред кабинета Орешарски.
Три месеца по-късно - на 5 ноември 2006 г., бившият финансов министър съобщава на правителството, че "Райфайзен банк" ЕАД също иска от ЕИБ заем за България. Размерът на кредита е 50 млн. лв. Освен описаните от "Дексия" сектори, германската банка предлага финансиране за български проекти за малки и средни предприятия, за социални домове, за туризъм и за образование.
Новост е и това, че чрез фонда "Програма за енергийна ефективност", "Райфайзен" на практика се опитва да стигне до финансиране, осигурено от Международния фонд за извеждане от експлоатация на АЕЦ "Козлодуй" и Европейската комисия.
Гаранциите по кредита са изцяло за сметка на "Райфайзен", твърди в докладната си пред тогавашния кабинет Орешарски.
Седмица по-късно Орешарски уведомява тройната коалиция, че и Обединена българска банка иска кредит от ЕИМ - 15 млн. лв. Секторите са идентични с тези на предишните две финансови институции. Разбира се, фондът "Козлодуй" и в този случай е на прицел. Общинските проекти по линия на ЕС са втората "червена нишка" в искането на кредит от ОББ. "Министерският съвет да потвърди, че финансирането попада в обхвата на Рамковото споразумение" между ЕИБ и България, предлага Орешарски. Ексминистрите одобрят и този заем. Разбира се, и в този случай няма справка дали парите са стигнали ли до български заемоискатели.
Тези три случаи напомнят за скандална бележка, разлепена миналата година по всички бюра в офисите на друга една банка с гръцки капитали. На нея пишеше: "Банката предлага съдействие на своите клиенти - гръцки фирми, при участие в проекти по програмите на ЕС на територията на България". Подобна оферта за наши фирми нямаше.
в.АТАКА



Тагове:   ТРИ,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - AshlBCHGseTggPUs
24.05.2011 12:58
That's way more cevler than I was expecting. Thanks!
цитирай
2. анонимен - etmXYKCd
25.05.2011 13:51
fjHzzD <a href="http://aozwunnrvpyu.com/">aozwunnrvpyu</a>
цитирай
3. анонимен - caqJYMZqtVkfwpVZnsr
25.05.2011 18:00
jzpx8E , [url=http://ninxsfwyxvhd.com/]ninxsfwyxvhd[/url], [link=http://qhgoemkkhubf.com/]qhgoemkkhubf[/link], http://kyugzbkixtte.com/
цитирай
4. анонимен - QedIgGnNJWbvTnJ
28.05.2011 13:36
ibcTkh <a href="http://sgttmndybrql.com/">sgttmndybrql</a>
цитирай
5. анонимен - xogWziNpICeYLFJOgy
31.05.2011 18:03
bUFOfe , [url=http://imaggvmvlqtv.com/]imaggvmvlqtv[/url], [link=http://yniihtttbylh.com/]yniihtttbylh[/link], http://xtqonstlnsih.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4466543
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8226
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930