Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2010 22:21 - Микровълновите излъчватели - тайното оръжие на демокрацията
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 5920 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.01.2010 22:22


 Микровълновите излъчватели - тайното оръжие на демокрацията

Тодор Андреев

 Появиха се съобщения, че Аденският залив се превръща в  полигон за тестване на нови несмъртоносни оръжия. Става дума за все още тайни бойни средства, а пиратите, предполага се, играят ролята на опитни зайци. Разбира се, нито една страна няма  да признае, че притежава такива бойни средства. Част от тях обаче са били изпитвани в други точки на планетата. Сред тях са  гранатите, поразяващи човека с несмъртоносен електрически заряд, специалните лазери и прочее нелетални бойни средства, разработвани в рамките на програмата "Оръжия с управляеми ефекти". Особен интерес предизвиква "системата за активно отблъскване" (Active Denial System, съкратено ADS), едно друго наименование на "лъчите на болката", която след скриваното първо изпитание на живо срещу мирни демонстранти в Грузия получи наименованието "Оръжието на демокрацията".
За укротяване на несъгласните с политиката на Саакашвили "младата грузинска демокрация" получава от партньорите от САЩ специална техника за която все още информацията се крие. Затова пък е всеизвестна бруталността, с която Саакашвили смаза протестите на опозицията през ноември 2007 г. Дори в "Уикипедия" има статия за тези събития. Новото бойно средство, което на 7 ноември 2007 г. порази нищо не подозиращите грузинци, бе  разкрито от журналистите преди още да получи строгата оценка на световната общественост. И веднага бяха предприети мерки да бъде забравено. Но ето че се появява вероятност същото оръжие да се експериментира в Аденския залив. В подобен опит нямаше да има нищо осъдително -  той осигурява защитата от наглите пирати, в края на краищата! - ако не беше онзи ноемврийски ден на 2007 г. в Тбилиси.  Външно не се забелязват физически поражения, но хората губят способността да се съпротивляват. Много от участниците в събитието обръщат внимание на  странните шестоъгълни щитове, монтирани на белите полицейски коли. От щитовете се носело свистене, наподобяващо звуците, издавани от делфините.
Когато разглеждат заснетия материал, журналистите откриват полицейски джип, върху който на подвижна стойка е монтиран шестоъгълник със солидни размери. Видеооператорът на машината го насочва към протестиращите и те тутакси побягват. Журналисти определиха употребата на това оръжие от грузинските власти като антихуманно отношение към собствения народ. 
Говореше се, че голяма част от участниците в митинга в продължение на три дни след събитието са се обърнали към болниците с необикновени  оплаквания: в 80% от случаите хората са се безпокоели не от физически травми, а от рязко влошаване на психическото им състояние.
Известно е, че микровълните поразяват електронните елементи чрез спичане, подобно на микровълновата печка, която изпича пилето. Тя всъщност не го пече, а го сварява отвътре - течностите в него кипват и сваряват тъканите. Какво би станало с човек, подложен на интензивно СВЧ-излъчване? Удобният за бита метод трудно се прилага на бойното поле. Почти невъзможно е излъчването да се насочи точно в целта, да се регулира гъвкаво степента на поражение - обектите които се намират на 200 м. се обливат в пот, а приближилите се на 100 м. се овъгляват!
През октомври 2001 г. на авиобазата в Критланд са проведени първите изпитания на микровълново оръжие върху доброволци. Ефектът се оказва потресаващ. Техническа система излъчва лъчи с дължина на вълната 3 мм, с честота около 94 гигахерца (за сравнение, честотата на битовата микровълнова печка е 2.45 гигахерца), които проникват в тялото на човека на дълбочина 0.3-0.4 мм и  83% от енергията се поглъща от повърхностния слой на кожата. Молекулите на водата и кръвта в подкожния слой почти мигновено започват да кипят. В този момент човек изпитва нетърпима болка. Кожата се загрява до 45-50 градуса, което превишава прага на болката. В такова състояние остава само едно желание - да избягаш от зоната на действие на излъчването. При излизането от нея болката се прекратява. Казват, че кожата не се поврежда, липсват изгаряния. Ефектът, предизвикван от тези лъчи наричат "незабавно и силно мотивирано поведение за спасяване".
Такова оръжие с име "Шериф" вече е създадено от американски специалисти за разгонване тълпи. То използва  излъчваща антена с габарити до два метра, монтирана на автомобил "Хамър" или на новата бронирана машина "Страйкър". Появиха се съобщения, например в британския "Телеграф" и в научно - популярното издание "Ню сайънтист", че с "Шериф" американците имат намерение да проведат експерименти за въвеждане на ред по улиците на иракските градове. И най-вероятно навсякъде, където на "демократичните" проамерикански режими се налага да мачкат собствения си народ.

На 21 ноември 2007 г. американският наблюдател Ричард Ларднер пише в "Дер Шпигел", че САЩ не бързат да употребят "микровълновите" оръжия в Ирак, защото се страхуват, че ще ги обвинят в изтезаване на хора. Нищо, че на 7 ноември с.г. вече са го експериментирали върху грузинци. Които, между другото, също са хора.
Известно е, че електромагнитен импулс може да претовари и дори да разтопи електронните вериги. По същата логика и човешкият мозък, който притежава електромагнитно поле с ниска интензивност, може да бъде претоварен и да се сринат електрохимическите процеси, които непрекъснато протичат в него. Въздействието на неособено мощен електромагнитен импулс може да се прояви например под формата на частична загуба на паметта, загуба на съзнание, припадък, кома или внушения.

От Пентагона обясниха, че необходимостта от подобна техника е възникнала след миротворческата операция в Сомалия през 1992-93 г. Тогава при обстрела на бандитите са пострадали граждански лица, което е можело да бъде избегнато, ако се използуваше несмъртоносно оръжие. Беше казано, че микровълновото оръжие трябва да постъпи на въоръжение през 2009 г.
"Спейсуор" съобщи, че в края на септември 2009 г.  изследователската лаборатория на ВВС на САЩ е завършила комплексната програма за оценка на въздействието на ADS, предназначена за временна неутрализация на живата сила на противника. Изследователите са определили праговите стойности на мощността, безопасни за кожата и очите.
ADS ще постъпи на въоръжение в няколко версии, включително с наземно, въздушно и надводно базиране. То действа в радиус 750 м. Компанията Raytheon е разработила и намалена версия, която се нарича "Безшумен страж" (Silent Guardian) и действа на разстояние до 250 м.
Според съобщение на "Авиейшън уикли" след като системата Silent Guardian бъде приета от края на 2009 г., ще започне да постъпва на въоръжение по един брой всеки месец. Устройството струва  около 10 млн. долара, но серийните машини ще са по-евтини - от 2 до 5 млн. долара.
Изпитанията са показали, че тя е ефективна дори в случаите, когато човек се намира в автомобил или в укритие.
Някога французинът Бодлер, за да естетизира смъртта в своето поетично търсене, нарича оръжията "цветя на злото". Дали американците ще успеят да хуманизират новото си "цвете"?
в.АТАКА



Тагове:   оръжие,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4452495
Постинги: 1910
Коментари: 3928
Гласове: 8204
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031