Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2010 14:32 - САЩ се извиниха на Гватемала, че са заразявали нейни граждани с венерически болести
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 1830 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.10.2010 14:33


САЩ се извиниха на Гватемала, че са заразявали нейни граждани с венерически болести

Администрацията на президента Барак Обама официално се извини в петък за "очевидно неетичните" правителствени експерименти от 40-те години на ХХ век, при които гватемалски затворници са били инфектирани с венерически болести.

"Макар тези събития да са се разиграли преди повече от 64 години, ние сме разгневени, че подобни отвратителни изследвания биха могли да се прикриват като нещо, правено в името на общественото здраве. Дълбоко съжаляваме за случилото се и се извиняваме на всички, които са били засегнати от тези недопустими изследователски практики", каза държавният секретар Хилари Клинтън.

Според здравното министерство на САЩ около 1500 гватемалци са попаднали в тези опити.

Първите експерименти в Гватемала, "са представлявали инфектиране на проститутки с гонорея и сифилис и са били оставяни да правят секс с войници или затворници. Когато се оказало, че само някои от тези мъже се заразявали, се преминало към директно заразяване на войници, затворници и хора с психични отклонения", се казва в документа, който съпровожда извинението.

Опитите предполагали на някои от заразените със сифилис да се дава само частично или да не се дава никакво лечение.

Клинтън се е обадила лично на президента на Гватемала Алваро Колом, за да изрази личния си гняв и дълбоко съжаление.

Извинението на Държавния депратамент посочва изрично проучването на историка Сюзън Ревърби от колежа "Уелсли", която е изровила историята за експериментите от 1946г. Публикацията на откритията й предстои в следващия брой на списание Journal of Policy History.

По това време САЩ тествали ефективността на пеницилина – сравнително нов медикамент – за лекуване на болести, предавани по полов път. "Мъже и жени от Гватемала са били заразявани и лекувани, макар и не винаги успешно. (...) Опитите в Гватемала демонстрират връзките между изследванията, правени в развиващи се държави и САЩ, както и двупосочното движение на информация", се казва в стаятията на Ревърби.

Признанието от петък хвърля нова светлина върху медицински експерименти в САЩ, включващи и известния случай с изследване – но не и лекуване – на стотици чернокожи американци в последна фаза на сифилис в Алабама в продължение на десетилетия, като се започне от 1932г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/10/02/970572_sasht_se_izviniha_na_gvatemala_che_sa_zaraziavali/
През 1931 г. д-р Корнелиус Роудс под егидата на Института за медицински проучвания "Рокфелер" инокулира ракови клетки в хора. По-късно същият провежда серия от експерименти с облъчване на американски бойници и пациенти без тяхното знание.
През 1932 г. започва зловещо "изследване", т. нар. Тъскиджий Сифилис Стъди. (Tuskegee syphilis experiment)
Двеста чернокожи американци, диагностицирани със сифилис, са използвани като морски свинчета, за да се проследи как се развива болестта. Те не са били уведомени за тяхното заболяване и са били оставени нарочно без терапия. Всички те починали от болестта, а техните семейства никога не узнали, че е било възможно да бъдат излекувани.
През 1940г. 400 затворници в Чикаго са инфектирани с малария, за да се проучат ефектите на нови експериментални медикаменти срещу това заболяване. Нацистките лекари по време на Нюрнбергския процес са цитирали именно този експеримент, за да се защитят за своите действия в концентрационните лагери.
През 1945 г. се дава начало на проект "Пейпърклип". Щатският департамент и ЦРУ спасяват в периода около края на Втората световна война около 900 нацистки лекари и учени (включително и зловещият д-р Й. Менгеле, наричан "Ангелът на смъртта", като ги изтеглят в САЩ и им предлагат закрила и нови самоличности, за да работят върху секретни проекти на САЩ .
През 1945 г. е задействана "Програма Ф" от комисията по атомна енергия на САЩ (АЕС), свързана с флуорирането на водите.
От секретен документ от 1947 г., издаден от полковник Е. Къркпатрик от АЕС се вижда, че агенцията е решила да започне интравенозно назначаване на радиоактивни вещества на нищо неподозиращи пациенти.
През 1947 г. ЦРУ започва експерименти с психотропни вещества, като например ЛСД, с цел да ги използва в подривната си дейност. Като опитни зайчета са били използвани военни и цивилни граждани със или без тяхното знание. Армията също провежда подобни експерименти в периода 1955-1958 г.
През 1950 г. Министерството на отбраната на САЩ планира да детонира ядрена бомба в пустинята, след което да изследва за заболявания и смъртност хората, живеещи в близките градове и села, намиращи се по посока на вятъра.
През същата година, за да определи доколко уязвим е един американски град към биологическа атака, подразделения на американския флот разпръскват облак от бактерии над Сан Франциско, след което много жители развиват подобни на пневмония симптоми.
От 1951 до 1969 г. Министерството на отбраната прави изпитания на открито на болестотворни вируси и бактерии в различни населени области на САЩ.
През 1953 г. военните изпускат облак от газ, съдържащ цинково-кадмиево-серни съединения, над няколко големи града във Вирджиния, за да придобият представа за токсичността на разпръсквани химически агенти.
През 1953 г. ЦРУ започва зловещия проект МК-ULTRA. Целта му е била разработването и изпитването на вещества и биологични агенти, които биха могли да се използват за контрол на съзнанието и поведението както на отделни индивиди, така и на големи групи от хора. През 1960 г. Военното разузнаване на САЩ започва проектите THIRD CHANCE и DERBY НАТ. Първият представлява изпитване на ефектите на ЛСД върху европейското население, а вторият - върху азиатското. (Чудно ли е, че има толкова много наркомани по света и че този проблем не се изкоренява?) През 1965 г. ЦРУ и Министерството на отбраната започват проекта МК-SEARCH, а през 1967 проекта МК-NAOMI -различни версии на МК-ULTRA.
През 1966 г. отново ЦРУ започва проекта МК-ОFTEN - програма, чиято цел е да изпробва токсичните ефекти на определени медикаменти у хора и животни.
През 1968 г. ЦРУ експериментира с възможността за отравяне на питейната вода с различни химикали.
През 1969 г. Робърт МакМахан от Министерството на отбраната иска от Конгреса на САЩ да се отпуснат 10 млн. USD за проект под ръководството на ЦРУ, имащ за цел да осъществи в срок от 5 до 10 г. създаването на ново биологично оръжие - микробен агент, срещу който не съществува естествен имунитет! Парите са отпуснати на следващата година.
През 1970 г. САЩ интензифицира усилията си по разработката на "етническо биологично оръжие", Което има за цел селективно да унищожава отделни етнически групи, като се използват особеностите на генетични различия и вариации в ДНК.
През 1975 г. започва специална вирусна програма, чиято цел е да разработи вирус предизвикващ рак у човека.
През 1977 г. на слушания в Сената се потвърждава, че 239 населени области в САЩ за периода 1949-1969 г. са били подлагани на целенасочено биологично заразяване.
През 1978 г. започват експериментите с ваксината срещу хепатит В, провеждани от СDС в Ню Йорк, Лос Анжелос и Сан Франциско, като се ваксинират предимно хомосексуалисти.
През 1981 г. в същите градове се диагностицират и първите случаи на СПИН в САЩ, което засилва подозренията, че ваксината може би има общо с масовата изява на болестта в страната.
Доклад до американския конгрес през 1986 г. разкрива, че САЩ разполагат в дадения момент с набор от биологични агенти, включващ модифицирани чрез генно инженерство вируси, естествено съществуващи в природата токсини и микроби, които могат да променят имунологичния си характер и от които човек да не може да се предпази. На следващата година Министерството на отбраната признава, че въпреки договора за забрана на опитите с биологично оръжие, то продължава да използва центрове за подобни разработки в 127 университета и лаборатории на територията на САЩ.
През 1990 г. на повече от 1500 шестмесечни бебета от латиноамерикански и негърски произход в Лос Анжелос е направена експериментална ваксина срещу морбили, която никога не е била лицензирана за приложение в САЩ. СDС по-късно потвърждава, че родителите изобщо не са били уведомени за това.
През 1994 г. чрез метода на "генно проследяване" д-р Гарт Никълсън от "Ем Ди Андерсън Кенсър сентър" в Хюстън, Тексас, открива у много американски войници участвали в операцията "Пустинна буря" през 1991 г. в Ирак, променен щам на Мусорlasma incognitus - микроб, обикновено използван за произвеждане на биологическо оръжие. В молекулярната му структура е внедрена 40% от обвивката на HIV-вируса.
През 1994 г. сенаторът Дж. Рокфелер изнася доклад, в който се разкрива, че в последните 50 години Министерството на отбраната е използвало стотици хиляди военнослужещи при експерименти с различни токсични и опасни за живота вещества! Списъкът включва нервнопаралитични газове и химикали, халюциногени, йонизираща радиация и др.
През 1995 г. д-р Гарт Никълсън открива доказателства, че биологичните агенти, използвани по време на бойната в Залива, са били произведени в Хюстън и Бока Рейтън, Флорида, и изпитвани на затворници в Тексас.
През 1997 г. 88 Конгресмени подписват писмо, чрез което се изисква провеждането на разследване за биооръжията и "синдрома на Залива".


Тагове:   нейни,


Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4463489
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8222
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930