Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2011 05:58 - Защо голямата корупция няма да бъде разкрита
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 4817 Коментари: 18 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Милиони, стотици милиони или милиарди има Румен Овчаров? Този въпрос напоследък вълнува медиите, БСП и дори самия него. "Да си милионер не е престъпление", заяви с неолиберално дебелокожие покровителят на Вальо Топлото.
Напротив, в България това е сигурна индикация за системни престъпления, и то тежки. През последните 21 години в страната няма нито един икономически сектор с такава голяма добавена стойност, която да позволи на предприемач да стане милионер, камо ли милиардер в рамките на 5 и даже 10 години. С търговия на едро и дребно, внос-износ, с туристически или каквито и да било други услуги не можеш да станеш милионер, хеле пък ако спазваш закона. А мултимилионери има. Те станаха такива с бизнеса "упражняване на власт". В него най-високо се котират националните предателства. За тях се плащат милиони и милиарди. Да включиш урок за толерантното съжителство на християните и мохамеданите в Османския халифат например, се плаща много добре. Да източваш десетки хиляди български домакинства чрез "Топлофикация-София" и да делиш милионите с някой представител на британските тайни служби - също. Имам предвид едно известие от 3 януари 2007 г. Тогава в интервю за Нова тв наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов заяви, че "банкер от Великобритания помагал на в делото на бившия шеф на столичната "Топлофикация" - Валентин Димитров. Чужденецът ще бъде разследван за участие в престъпна схема за пране на пари. Срещите на Димитров с английския банкер започнали в края на януари 2006 г. Банкерът, който се представял само с малкото си име - Дейвид, идвал всеки месец непосредствено до ареста на Вальо Топлото. Срещали се тайно, а не в централата на дружеството. Свидетели на срещите били само шофьорите на Димитров и личният му съветник Лина Абланска".
Да сте чули оттогава нещо за Дейвид? Няма и да чуем.
Причината е, че голямата корупция е глобализирана. Изваждането на една крупна политическа фигура от мрежата й дори в малка страна като България, води до разкрития за цялата мрежа и повлича изненадващи имена в страната и чужбина. Р. Овч. може да бъде спокоен. Въпросът за личното му състояние и неговия произход никога няма да получи конкретен отговор в смисъл на суми, номера на банкови сметки и имена на банките. Неслучайно, докато, беше на власт, направи всичко възможно, за да се прочуе като "човекът на Световната банка в България". Помните ли колко пъти сте го виждали сниман редом с Ананд Сет, регионален директор на СБ за България, Румъния и Хърватска, и Флориан Фихтъл, постоянен представител на СБ за страната? Помните ли какво обещаваха Р. Овч. и СБ през 2007 г. на оглупелия от мизерия електорат?
"Световната банка вдига стандарта ни до европейския! Това стана ясно след днешната среща между министрите Румен Овчаров и Пламен Орешарски, и екип на СБ. През 2007 г. основната цел на СБ за България е ускоряване изравняването на стандартите на живот с тези в Евросъюза." (Виж Money.bg от 19 януари 2007 г.) Как щяха да ни вдигат стандарта за 2 години ли? С консултантски доклади и анализи, естествено! "Банката стартира двугодишна програма за икономически анализи на растежа и насърчаване на производителността в България. Програмата ще се състои от серия от 9 аналитични доклада и изследвания", се казваше в съобщението. Парите, отделени за консултантите-анализатори, отидоха в познайте кои джобове. А сумата бе прибавена към външния дълг на България и ние с вас вече я изплащаме. Е, вдигнаха ли ни стандарта през изминалите 2 години? Хак ни е!
Съвременната голяма корупция не борави с куфари и пликове. Отдавна е известно, че подкупването на чужди премиери, министри и депутати в полза на една или друга корпорация, на една или друга държава, не се върши с прехвърляне на определена сума в швейцарска банка по сметка на купения политик. Те биват привлечени като консултанти по проект, например за рехабилитация на енергийния комплекс "Марица-изток".
В тези случаи, както показва случаят с подкупа от 1.5 милиона за Доган, прането е от мафията, а колосването - от Темида.
Впоследствие в качеството си на частно лице, бенефициентът на подкупа става съдружник в някой инвестиционен фонд, регистриран в данъчен рай - Каймански острови, например. На този карибски архипелаг при управлението на Сакскобургготски-Доган бяха регистрирани 2-3 от инвестиционните компании на принц Кирил и неговите съдружници. Като акционер в подобни предприятия подкупеният чужд политик и държавник, когото условно ще наречем Р.Овч., може да фигурира под друго име, което го прави трудно откриваем. Подкупът не е еднократен, той става рента. Получава се под формата на дивиденти, или акции на приносител, при което може изобщо да не е задължен да показва лична карта. От архипелата подкупът тръгва към материка и бива инвестиран в недвижими имоти на другия край на света, образование на децата в скъп западен университет и пр. В България идват "трохи" като ламбурджинита, бугатита, яхти и чесни.
Разбира се, няма престъпление, което да не може да бъде разкрито. Светът е малък и в информационния век проследяването на суми и сделки е лесно. Ако ЕС и САЩ пожелаят, на корупцията още утре може да се сложи край, например ако приемат предложението на френския президент Саркози за ликвидиране на данъчните убежища и подчиняването на разните "инвестиционни банки" на строг контрол и пълна прозрачност. Това обаче няма да стане, защото именно големите печелят от корупцията на правителства в бедни страни като България. Колко даде “Вива Венчърс” за БТК? Към 230 милиона евро за 65% от акциите. А спечели 2 милиарда, които бяха налети в западната икономика. Ако подкупът, който е дала на кабинета "Сакскобургготски-Доган" за тази сделка, е 10% от цената (23 милиона), той се е изплатил 83 пъти. Гад Зееви плати 150 хиляди долара за АК "Балкан", а от разпродажбата на активите му спечели над 100 милиона долара. Какъвто и подкуп да е дал за тази сделка Гадът, той се е изплатил десетки пъти и милионите са налети в израелската икономика. Глобалната корупция е начин за прехвърляне на огромни блага от слабите към силните. Затова у нас нито един реформатор не е влязъл и няма да влезе в затвора. Покровителите на този механизъм в лицето на Световната банка, която вече има и свой министър във властта, няма да го позволят. Но от време на време ще се изказват срещу корупцията. Няма как, добрият тон го изисква.
Например на срещата на Г-8 в Санкт Петербург през 2005 г. глобализацията на подкупите за правителствата от третия свят беше обявена за основна грижа на "големите момчета". Според документите на срещата държавите се делят на "производителни икономики", например САЩ и ЕС и на "преразпределителни икономики, които набират богатството си чрез данъци", каквато е България. В преразпределителните икономики клептократични практики имали естествен таван. Тоест, ако клептокрацията (от гр. - управление на крадци) прехвърли границата на поносимия грабеж, "правителството им бива дестабилизирано, защото на даден етап те започват да ограбват собствените си поддръжници, гонят производителите на доход извън страната и губят ресурси". Ако в такъв период липсва силно и активно гражданско общество, което да спре процеса на разпад на правовия ред, клептократичното управление води до "продължителни периоди на икономическо и политическо страдание за народа и в крайна сметка се изражда в диктатура."
Понеже гражданското общество не може да запълни нито липсата на силна съдебна система, нито отсъствието на силни и мотивирани тайни служби, стигаме до извода, че на българската клептокрация й предстои светло автократично бъдеще. Затова и Р.Овч. ни се хили в лицето.
Автор: Магдалена ТАШЕВА    



Гласувай:
7



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Това са данни, само данни
22.02.2011 15:15
За съжаление всичките служби и службици са лишени от всякакви пълномощия, компетенции и разбира се никой нищо не може да направи по въпроса, ако не му се "шари", естествено
цитирай
2. zaw12929 - То милиардите и на Тодор Живков 20 - ...
22.02.2011 17:20
То милиардите и на Тодор Живков 20 - 30 милиарда, останаха неразкрити ...защо ли...а чорапите му били... кърпени...
цитирай
3. gotzageraskov - Наистина, да си милионер не е престъпление,
22.02.2011 19:22
но до доказване на противното - както допълниха господарите на ефира!
цитирай
4. zabylgarite - Oбаче да си милионер
23.02.2011 14:05
в България е почти сигурно престъпление.
При изключително вече беден народ да си милионер.

Както ми звъняха ОББ за поредната вноска,с която закъснявах всеки месец поради неизплащане на заплатата ми редовно и питах човека отсреща на телефона:как направихте банките за 2010 800 млн печалба в кризата?
цитирай
5. анонимен - VzIJLHQQqv
24.05.2011 08:15
HHIS I should have touhght of that!
цитирай
6. анонимен - yXUTNLSqgnMcoC
24.05.2011 11:37
Hahahaha. IВ’m not too brgiht today. Great post!
цитирай
7. анонимен - XRmmFaOWJudXVCcDOU
24.05.2011 12:12
Snouds great to me BWTHDIK
цитирай
8. анонимен - MrFSiViroDjFSqH
24.05.2011 14:41
ILFNvv <a href="http://xxsvwyntlfzz.com/">xxsvwyntlfzz</a>
цитирай
9. анонимен - aesOPxIDkOzlfIEWKsq
24.05.2011 14:50
w1s3sR <a href="http://gguedrsxxqql.com/">gguedrsxxqql</a>
цитирай
10. анонимен - csVpCeHvHyBzXrP
24.05.2011 15:36
Vyhpdv <a href="http://bxwaesxwejpz.com/">bxwaesxwejpz</a>
цитирай
11. анонимен - DRrfmGikUNOBGI
25.05.2011 18:04
NmkZnx , [url=http://njrptkqatmxg.com/]njrptkqatmxg[/url], [link=http://ajlsjturqbdc.com/]ajlsjturqbdc[/link], http://egfwijviakoz.com/
цитирай
12. анонимен - yTtIkaruWnJQM
28.05.2011 13:54
D3dT0f <a href="http://yfgtdclbtoyg.com/">yfgtdclbtoyg</a>
цитирай
13. анонимен - NackvvzcFGAXcEchw
28.05.2011 13:57
xfBr0F <a href="http://lwwuhqsplgla.com/">lwwuhqsplgla</a>
цитирай
14. анонимен - LFezwWjiAREL
28.05.2011 14:43
IG2DJk <a href="http://ruhbhrsrpcdh.com/">ruhbhrsrpcdh</a>
цитирай
15. анонимен - NjPnoTuIB
31.05.2011 18:04
f5Iefu , [url=http://motxoehpajmi.com/]motxoehpajmi[/url], [link=http://ihrmvdtgwdtp.com/]ihrmvdtgwdtp[/link], http://onalxzbtyynd.com/
цитирай
16. анонимен - ujOqsWxN
31.05.2011 18:08
YGVYrA , [url=http://qowlbtpqfokw.com/]qowlbtpqfokw[/url], [link=http://vziodnsdtauk.com/]vziodnsdtauk[/link], http://ujfklwjrctcd.com/
цитирай
17. анонимен - KJGTxdxekrcpaaFZOq
31.05.2011 18:51
EyI6XS , [url=http://sjjvmqgnpktd.com/]sjjvmqgnpktd[/url], [link=http://rmwsjxwxtxxg.com/]rmwsjxwxtxxg[/link], http://zgoaefytozck.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4462054
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8220
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930