Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2009 06:32 - ОЛБИ: По-добре секс с коза, отколкото с политик! На избори нямаме избор! От две злини ....
Автор: zabylgarite Категория: Политика   
Прочетен: 931 Коментари: 0 Гласове:
0



ОЛБИ: По-добре секс с коза, отколкото с политик! На избори нямаме избор! От две злини ....

varna-sport.com 31.05.2009 09:53
image81-годишният американски драматург Едуард Олби бе в София и шашна българите с твърдението, че по-добре секс с коза отколкото с политик. Олби гледа репетициите на последната си пиеса "Козата или коя е Силвия". Драматургът е категоричен: На избори нямаме избор, защото от две злини избираме
по-малката.
За секса с политици бесен обяснение даде и Валентин Михов (Корекома): Той кресна за политическата проституция, която била по-страшна от проституцията на улицата. Михов даже се извини на уличниците затова, че ги нарежда до политиците, които били отвратителни. Поводът за гнева на Корекома бе партито за висши полицаи вечерта в деня на траур, което Михов защити. Ченгетата отдавна организирали събирането и нямало как са го отменят. То било за да се съберат пари за децата-сираци на полицаи. Политиците обаче веднага използваха случката за да извлекат полза. Яни Янев яхна метлата и Сергей Станишев уволни висш полицай - заместник министър. Всичко обаче е игра. След седмица уволненият ще бъде върнат на работа без никой да разбере. Ето затова Олби презпочита секса с козата Силвия пред секса с политик.

Едуард Олби три пъти е носител на наградата „Пулицър", два пъти - на „Тони". Най-известни сред пиесите му са „Случка в зоопарка" (неговият дебют през 1958 г.), „Кой се страхува от Вирджиния Уулф", „Деликатно равновесие", „Три високи жени" - все играни на много сцени в България в продължение на последните 40 години.
Новата му пиеса е определена в Ню Йорк за „скандална" и „провокативна", "срамна" дори, но и за най-успешната, поставена този сезон на Бродуей. Работата е там, че Силвия е коза, а в нея главният герой - женен човек, е влюбен. Изневярата е възможно най-стара тема, свързана с трогателна любов към коза със сигурност не съществува в световната драматургия. Жанрът почти винаги при Олби е трагикомедия.
"... Мисля, че винаги си заслужава човек да живее в настоящето. В една от пиесите ми на въпрос кога е най-добре да се живее една от героините отвръща: "Сега. Винаги." Във всички времена винаги е имало най-различни проблеми - и социални, и политически, и икономически. Но нека не забравяме китайската поговорка: "Да не дава Господ да живееш в интересни времена!"... Винаги се учудвам, че нещата, които шокират хората в дадена театрална постановка или филм, са същите, които те практикуват в ежедневния си живот. Както е писал Тенеси Уилямс, това, което би трябвало да ни шокира, е умишлената жестокост, интелектуалният мързел, пълното безразличие. Нещата, които шокират толкова много хора днес, обаче обикновено са недоосмислени остатъци от детството им или от лошото поведение на техните родители. ... Безразличието на съвременния млад човек към театъра ще се пребори с работа. Трябва да просвещавате хората, да им покажете още отрано що е велика картина, как звучат струнните квартети на Бетховен, да ги изложите на влиянието на прекрасни книги, да ги накарате да четат и да гледат театър. Убеден съм, че ако хората са образовани в тази област, ще обръщат нужното внимание на изкуствата - поне в САЩ именно липсата на подобно образование е причината за липсата на интерес към театъра у младите. ... Един драматург трябва да се научи да прави няколко неща по-добре от останалите хора. Първо той трябва да умее да гледа по-внимателно на всичко около него и да чува по-прецизно начините, по които различните хора си служат с езика.
Драматургът също така трябва да е наясно, че няма двама души, които да говорят по абсолютно еднакъв начин, да имат същия запас от думи или образование или пък еднакво желание за общуване. Всеки човек е уникален в своя изказ. Сигурно ще е от полза, ако писателят има за какво да пише, макар че познавам мнозина драматурзи, които са постигнали комерсиален успех, без да притежават това умение..."

Снимка www.bnt.bg
Едуард Олби призна, че целта на неговите творби е да провокират хората, да ги накарат да се замислят върху това, което казва. "Никога не съм искал да бъда служител. Никога не съм искал да работя за друг човек, освен за себе си", призна Олби.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabylgarite
Категория: Други
Прочетен: 4476834
Постинги: 1910
Коментари: 3929
Гласове: 8227
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930